Srdečne zdravím všetkých fanúšikov herbára! Píšem vám zo strižne, kde práve dokončujeme už tretiu sériu relácie. Som nadšená! Naši chlapci od kamier a hlavne pán režisér si dali záležať a nazbierali stovky skvelých záberov prírody, západov slnka a super jedla a receptov.
Som však trochu unavená, pretože natočiť 16 dielov so všetkými variácimi, výletmi a ilustrákmi (ako: podrž ten kvietok s osou na stonke, potom budeš riadiť traktor a potom sa postavíte medzi prasnice atď.) nám dalo celkom zabrať. Ale som tiež šťastná, že máme toľko skvelých fotiek od Adama Holého a spolu pracujeme na treťom diele našej kuchárky Varíme podľa herbára. S Lindou vďaka nemu budeme zase vyzerať super. :) Jednoducho sme celý rok tvrdo pracovali, aby sme vás mohli opäť inšpirovať a priniesť večné leto do vašich kuchýň i životov.
Na trati sme v prvom diele stretli Hanku Zemanovú, krásnu a múdru ženu, ktorej možno veriť, že uvarí ozaj zdravo, a hlavne strašne chutne. Hneď za rohom na nás vybafol starý známy dedko bylinkár. Kto sa nám však stále pletie do cesty, je Jamie Oliver.
A o čo vlastne pôjde v prvom diele? Hlavne o dobré desiate, a to nielen pre naše školopovinné deti. Spolu s Lindou ich máme päť. A čo dieťa, to názor na obsah desiatovej škatuľky. Tak sme tým maškrtným jazýčkom dali na výber.
Mrkvová nátierka s orechmi a mätou
Suroviny
1 väčšia mrkva
za hrsť vlašských orechov
za hrsť sušených brusníc
6 lístkov mäty
2 balenia Lučiny (á 100 g)
1 lyžica jablčného muštu
tmavý chlieb
1 jablko
Postup:
Mrkvu ošúpeme a postrúhame najemno . Orechy, brusnice a lístky mäty posekáme a premiešame s mrkvou. Vmiešame Lučinu, zalejeme muštom a vymiešame na hladký krém. Podávame na chlebe s plátkami jabĺk.
Tekvicová nátierka
Suroviny
1 tekvica hokkaido
½ špagetovej tekvice
1 lyžička olivového oleja
šťava z ½ citróna
½ lyžičky soli
1 štipka čerstvo pomletého čierneho korenia
za malú hrsť zmesi semienok (ľan zlatý, ľan hnedý, chia a sezam)
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tekvicu hokkaido pokrájame na štvrtiny, špagetovú tekvicu rozpolíme a upečieme domäkka (trvá to zhruba 45 minút). Vydlabeme dužinu a roztlačíme ju. Pridáme olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie a semienka. Množstvo korenia a ďalších ingrediencií podľa chuti.
Nátierka z údenej makrely
Suroviny
2 údené makrely (á 200 g)
2 balenia Lučiny (á 100 g)
šťava z ½ citróna
soľ a čerstvo pomleté korenie podľa chuti
za hrsť posekaného hladkolistého petržlenu
1 jarná cibuľka
celozrnné pečivo
Postup
Makrely rozrežeme pozdĺž chrbtice, kostru vyberieme a mäso oberieme do misky. Roztlačíme vidličkou, pridáme Lučinu a premiešame, aby sa ryba so syrom spojila. Pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a vmiešame petržlenovú vňať. Podľa chuti môžeme podávať s posekanou jarnou cibuľkou.
Srbský ajvar
Suroviny
5 podlhovastých červených paprík (kapií)
5 zelených paprík
2 baklažány
1 strúčik cesnaku
2 lyžice rastlinného oleja (alebo podľa potreby )
2 lyžice citrónovej šťavy alebo vínneho či jablčného octu podľa chuti
1 lyžica čerstvo pomletého čierneho korenia (alebo podľa chuti )
1 lyžička soli (alebo podľa chuti )
Postup
Rúru predhrejeme na 230 °C alebo rozpálime gril. Papriky a baklažány poukladáme na plech alebo na grilovaciu platničku a zhruba 30 minút ich pečieme v rúre alebo na grile, až sa na šupke začnú vytvárať pľuzgieriky a šupka sčernie. Vyberieme, papriky dáme do jednej misky a baklažány do druhej, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme aspoň 10 minút zapariť (šupka sa potom bude dať stiahnuť).
Papriky a baklažány ošúpeme, odstopkujeme a zbavíme semienok. Rozmixujeme dohladka s ošúpanými strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou alebo octom. Premiešame a za stáleho miešania pomaly prilievame olej, až kým nevznikne konzistencia kaše. Uložíme do chladničky alebo rozdelíme do čistých, suchých pohárov a sterilizujeme 10 minút v hrnci s horúcou vodou.
Bulharská lutenica
Suroviny
4 zelené papriky
4 červené papriky
2 baklažány
6 paradajok
100 ml olivového alebo rastlinného oleja
1 lyžička soli (alebo podľa chuti )
1 lyžica cukru (alebo podľa chuti)
Postup
Pri tejto nátierke je začiatok postupu úplne rovnaký ako pri ajvare. Tzn. rúru predhrejeme na 230 stupňov (alebo použijeme gril). Papriky a baklažány poukladáme na plech a pečieme cca pol hodiny. Potom ich vyberieme, každú dáme do inej misky a zakryjeme potravinárskou fóliou aspoň na 10 minút, aby sa zaparili. Po zaparení ich totiž veľmi zbavíme šupky.
Paradajky rozkrájame na štvrtiny, odstopkujeme a v mixéri rozmixujeme na pastu. Vlejeme do hrnca a varíme na strednom ohni, dokým sa objem tekutiny nezmenší zhruba o tretinu. Trvá to cca 20 až 30 minút.
Medzitým ošúpeme papriky, rozkrojíme ich a rozmixujeme dohladka, baklažány spracujeme rovnakým spôsobom. K paradajkám pridáme papriky a varíme 15 minút, vmiešame baklažány a ešte 1 hodinu necháme bublať na nízkom ohni. Osolíme, osladíme, vmiešame olej a ešte 15 minút povaríme. Nalejeme do čistých, suchých a horúcich pohárov, zazátkujeme a postavíme hore dnom, alebo môžeme naplnené poháre cca 10 minút sterilizujeme v hrnci s horúcou vodou.
Bylinkový chlieb podľa dedka bylinkára
Suroviny:
200 g pšeničnej múky (typ česká jednozrnová)
200 g pšeničnej múky (typ česká červená pšenica)
100 g ražnej celozrnnej múky
100 g odtučnenej amarantovej múky
50 g mletého pestreca mariánskeho
2 lyžičky soli
1 lyžica cukru
1 lyžica drveného listu žihľavy
1 lyžica drveného koreňa lopúcha
1 a ½ lyžice fialky trojfarebnej
1 lyžica archangeliky lekárskej
1 hrsť namočeného ľanového semienka (cca 4 hodiny)
1 lyžica sušených čučoriedkových listov
1 kocka sušeného droždia alebo kvások
500 až 600 ml vody
Postup:
Najprv si pripravíme suchú zmes zo štyroch druhov múky, pridáme pestrec, soľ, cukor a nadrobno pomleté sušené bylinky. Všetko premiešame, čím získame základnú zmes na bylinkový chlieb. 600 gramov suchej zmesi dáme spolu s vodou, droždím a polovicou namočeného ľanového semienka piecť do pekárne na chlieb (v pomere múky a vody postupujeme podľa návodu výrobcu). Pri moderných pekárňach netreba robiť nič – samy si všetko zmiešajú a chlieb upečú podľa zvoleného programu.
Ak nemáme pekáreň, urobíme si chlieb tradičným spôsobom. Tzn. prilievame vodu do zmesi podľa toho, ako ju zmes bude nasávať. Potom miešame a hnetieme, až kým nevznikne hladké mäkké cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme 20 minút odpočinúť v ošatke. Cesto opäť premiesime, vytvarujeme pekný bochník a cca 50 minút pečieme v rúre pri 180 °C, kým sa na povrchu nevytvorí tmavá kôrka.