Práve čítate

Varenie s dvojročným dieťaťom. Prečo ich zapojiť v kuchyni a čo im zachráni prsty

8226  
Zdieľať: 

Varenie s dvojročným dieťaťom. Prečo ich zapojiť v kuchyni a čo im zachráni prsty

Ak tiež máte doma malé deti, určite aj vy máte svoje spoločné postupy. Občas je ale dobré sa inšpirovať navzájom a postrčiť sa k ešte väčšej dôvere. Ponúkam preto pohľad do našej kuchyne a zamyslenie, prečo mi tento typ aktivít pripadá taký dôležitý. Vidíte to rovnako?

24. 7. 2020 5 min. čítania Anna Hrábková
Varenie s dvojročným dieťaťom. Prečo ich zapojiť v kuchyni a čo im zachráni prsty

“Tento koláč pre vás pripravil náš Edko sám,” podávam návšteve modrozelené neforemné čudos nádejou, že im bude pripadať tak super, ako mne pripadá náš syn. Nie, návštevy si u nás veľmi nepochutia. Aj tak ale vidím zapojenie malých detí (hlavne chlapcov) od batoľaťa ako extradôležitý pilier ich výchovy.

Matematika, samostatnosť aj nácvik zvládania problémov

Jedlo potrebujeme tak často. Bezdetný človek možno dvakrát denne, s deťmi asi tak šesťdesiat päťkrát. Chcem, aby naši synovia vedeli, čo obnáša príprava ich desiatej.

Chcem, aby poznali hodnotu jedla a ľudskej práce. Že je to proces, ktorý zahŕňa aj upratanie, a zapojíme sa doň tiež všetci. Aby vedeli, aká je to radosť niekoho pohostiť. Aby sa naučili zaujímať sa o druhých – že existujú alergie, rôzne chute a potreby, na ktoré je potrebné pri varení myslieť a pýtať sa.

Že nekupujeme jablka ošúpané a nakrájané. Že vajíčko z kurníka nevyťahujeme uvarené. Chcem, aby poznali zloženie jedla. Z čoho pečieme chlieb, z čoho je kvalitná rajčinová omáčka – a ako spoznať, keď sme možno inde dostali nejakú pochybnú.

Aby boli čo najviac samostatní, ako v danej chvíli zvládnu (a chcú). Prečo by som mala niekomu krájať uhorku alebo natierať chlieb, keď to zvládne sám? Od narodenia máme v domácnosti každý svoju zodpovednosť. Väčšinu vecí sa snažíme robiť spoločne alebo sa v nich striedať – teda aj vo varení. Chcem, aby vedeli, že v domácnosti neexistuje mužská a ženská práca. Túto hlúposť niekedy určite budú počuť a nie je lepší argument ako vlastná skúsenosť.

Učenie hrou

Pri varení si syn precvičuje počítanie (napríklad vajíčok na raňajky), biológiu (prečo tam nie je kura?), chémiu aj fyziku – stačí sa o každom kroku len trochu viac rozprávať. Prečo veci padajú dole, prečo sa olej nezmieša s vodou? No ale hlavne je to čas dôverností, vymýšľania príbehov nad rozsypanou múkou, plánovania ďalších častí dňa, čas objímania a smiechu, keď sa nám niečo nedarí. Verím, že za to stojí obed oneskorený o dve hodiny aj ten neporiadok.

Začíname: dieťa zväčšiť, pomôcky zmenšiť

Hlavnou zásadou je podľa mňa prispôsobiť prostredie čo najviac tak, aby si ho dieťa mohlo užívať rovnako ako my. Veľa pomôcok sa predáva vo veľkosti vhodnej pre deti alebo s bezpečnostnou úpravou a toto je pár z nich, ktoré u nás doma frčia v kuchyni najviac.

Učiaca veža

Je základom, ktorý väčšina moderných rodičov asi pozná. Samozrejme poslúži aj stolička, ale vo veži je dieťa viac v bezpečí. Za mňa je dobré aj to, že z nej toľko neodbieha, dlhšie sa dokáže sústrediť. Veža sa dá kúpiť za celkom vysokú cenu, ale dá sa aj vyrobiť za pár eur. My máme lacný, vlastnoručne vyrobený variant a je super pre naozaj malé deti do cca 18 kg – potom už myslím, že bude otvor pre telo veľmi tesný. Na internete sa dá nájsť ale aj veľa rôznych návodov pre väčšie deti.

Krájanie

V roku mal Edo prvý ostrý krájač pre batoľatá, teraz v dvoch a pol meníme za ostrý skladací nôž. Vlnkový krájač je ale stále veľmi obľúbená pomôcka – ročné dieťa s ním nakrája banán na kolieska, v roku a pol uhorku, v dvoch rokoch nakrája plný hrniec zemiakov. Aj keď sa stane nehoda, porezanie nie je nijako hrozné a zároveň neohrozí veľmi ani okolie. Pri nožoch je dobré dbať na to, aby pri krájaní dieťa vždy stálo alebo sedelo s nohami mimo (videla som deti, ktoré krájali sediac na kuchynskej linke a nohy mali celkom blízko k doske na krájanie). Pre rodičov je dobré obrniť si nervy, ukázať postup a ticho stáť blízko – ak dieťa dostáva veľa inštrukcií, horšie sa dokáže sústrediť.

Čistenie

Skúšali sme 4 druhy škrabiek, ale nakoniec víťazí klasická široká za pár šupov. Opäť najskôr v tichosti ukážem veľmi pomaly, ako na to, a ukazujem tiež, v ktorej časti zeleniny začať. V dvoch rokoch môžeme dieťaťu zveriť čistenie mrkvy, petržlenu, uhorky alebo batátu. Niektoré deti zvládajú v dvoch rokoch aj strúhadlo, ale z toho my máme ešte strach.

Miagam, krájam, šúpem

Z menších nástrojov u nás frčí tiež miagač na zemiaky v detskej veľkosti (Edo varí klasické pučené zemiaky so slaninou a šalotkou, ale miagač má napríklad aj na melónovú zmrzlinu, viď nižšie). Dvojroční sa v pohode naučia aj so strunovým krájačom na vajíčka a jednoducho tak pripravia napríklad vajíčkovú nátierku alebo zemiakový šalát. Edova kamarátka napríklad tiež rada šúpe jablká v špirálovom lúpači s kľukou, iní dvojroční to vedia s tyčovým mixérom alebo šľahačom.

Dvojročný šéfkuchár predstavuje: jedálniček na celý deň

Na čo sa teda s juniormi podujať? Tieto jedlá zvládnu určite sami. Keď budete mať chuť podeliť sa v komentároch na Facebooku o tie vaše, budem tiež vďačná za inšpiráciu :-)

Raňajky: Praženica so slaninou a opečeným toastom.

Váš drobec určite zvládne:

  • Rozbiť všetky vajcia do misky a zľahka našľahať (Edo ich rozbíja jednou rukou, ja potom vylovím škrupinky).
  • Vlnkovým krájačom nakrájať slaninu na kocky (pripravím vopred plátky).
  • Nasypať slaninu na panvicu (oheň ovládam ja), zaliať ju vajíčkami z misky.
  • Miešať na panvici (stojím nablízku kvôli bezpečnosti).
  • Opiecť toasty.
  • Všetko naložiť na tanier a ozdobiť pažítkou a zeleninou.

Obed: Nové zemiaky s tvarohom a uhorkovým šalátom

Drobec zvládne:

  • Napustiť vodu do hrnca.
  • Nakrájať kilo surových zemiakov.
  • Pridať lyžičku soli.
  • Očistiť škrabkou uhorku (pripravíme odkladaciu misku na šupky).
  • Nakrájaťju alebo nastrúhať na strúhadle – na začiatok odporúčam bezpečnejšie krájanie.
  • Zmiešať v miske uhorku s kyslou smotanou, osoliť, pridať napríklad trochu kôpru.

Rozprávame sa o neplytvaní


Často sa rozprávame o tom, ako neplytvať jedlom a nasledujúce dva “recepty” sú takou malou demonštráciou. Melónovú zmrzlinu pripravujeme z melóna, ktorý by sme nestihli zjesť a rovnako do koláča používame ovocie a zeleninu, aby sa nepokazili.

Dezert (alebo desiata): Melónová zmrzka

Drobec zvládne:

  • Lyžičkou vydlabať melón do misky.
  • Roztlačiť ho miagačom na zemiaky.
  • Precediť roztlačenú hmotu.
  • Naliať šťavu do formy na zmrzku.

Desiata: Koláč z jabĺk/mrkvy/ banánov/ cvikly…

Drobec zvládne:

  • Očistiť mrkvy, olúpať a roztlačiť staršie banány, ošúpať jablká na lúpači.
  • Zmiešať mnou nastrúhané ovocie s hrnčekom a pol múky, pol hrnčekom oleja, kypriacim práškom.
  • Rozbiť do zmesi dve vajíčka.
  • Prisypať hrozienka alebo sušené brusnice, niekedy kokos.
  • Priliať biely jogurt alebo trochu mlieka – čo práve potrebujeme spotrebovať.
  • Cesto vyliať na plech, ozdobiť farebnými ozdobami a vytvoriť tak spomínanú nechutnú zelenomodrú hmotu, ktorú žiadna návšteva nebude chcieť jesť :-)

Večera: Detský hummus s nakrájanou zeleninou

Drobec zvládne:

  • Vsypať varený cícer do vysokého pohára alebo mixéra.
  • Priliať trochu olivového oleja, pridať lyžicu tahini, osoliť.
  • Rozmixovať.
  • Očistiť a nakrájať zeleninu – mrkvu, uhorku, papriku, stonkový zeler.

Prečítajte si tiež článok: Samostatné dieťa od batoľaťa? 8 tipov, ako na to

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články