Práve čítate

4 kreatívne spôsoby, ako naplno využiť diár

9966  
Zdieľať: 

4 kreatívne spôsoby, ako naplno využiť diár

Priznávam sa, že aj keď fandím moderným technológiám, na klasický papierový diár nedám dopustiť. Pokiaľ ste presvedčení, že mobil už ho úplne nahradil, dnes azda ani ďalej nečítajte. Ale pre tých, ktorí zostanú, mám na konci článku prekvapenie.

31. 12. 2022 3 min. čítania Marie Háková
4 kreatívne spôsoby, ako naplno využiť diár

Aj ja mám v chytrom telefóne aplikácie, ktoré mi pripomenú stretnutia a kam si môžem rýchlo zapísať poznámku. Je to určite efektívne… ale aj tak sa nakoniec vždy vrátim k papieru. Ten totiž žiadna appka nenahradí, keď ide o spomienky alebo kreativitu.

Používať papierový diár je dobré hneď z niekoľkých dôvodov.

Kreslenie pri plánovaní je dobré pre mozog

To, čo na prvý pohľad vyzerá skoro detinsky, je podľa vedcov meditatívny proces, ktorý zvyšuje pozornosť a pomáha znižovať stres.

Takto naplánované plávanie si navyše len tak nepresuniem. ;-)

Som celkom vizuálne zameraný človek a rada si kreslím, aj keď by som určite nepovedala, že to viem. To ale vôbec nevadí. Diár je len môj, nikto mi do neho nebude nazerať, aby mi vyčítal, že neviem nakresliť to alebo ono.

Prípadne sú tu úplne jednoduché spôsoby, ako si diár „vizualizovať“, aj keď nie ste machri na kresbičky:

  • Farby sú tiež vizuálne. Nemusíte si hneď kresliť vlnky, keď si chcete plánovať pravidelné chodenie na bazén. Modré okienko urobí rovnakú službu. Na vyplnenie väčšej plochy odporúčam skôr pastelky ako fixky. Lepšie sa cez ne píše.
  • Nálepky sú vlastne už hotové obrázky. Perfektné!
  • Pokiaľ ovládate viac ako jedno písmo, skúste ich skombinovať. Kľudne stačí písané vs. tlačené.
  • Skúste farebne obtiahnuť text alebo jedno slovo. Vidíte?

Najlepšia motivácia = zaznamenávanie pokrokov

Na toto sú fajn športové appky, ale úprimne, mne sa viac páči pohľad na vyplnenú stránku. Navyše pri ťukaní do mobilu rozhodne necítim takú hrdosť, ako keď si pekne zakreslím bod po bode. :-)

Pokroky CZ

Diár je skrátka skvelý pomocník v tom, aby som počas celého roku videla, kam sa posúvam. Ony to sú totiž z denného pohľadu úplné drobnosti, ale keď potom listujem predchádzajúcimi týždňami, je vidieť, kam táto cesta vedie.

Diár je malý denník pre veľké dievčatá

Okolo svadby Harryho a Meghan som čítala veľa rôznych klebiet o kráľovskej rodine :-) a okrem iného som sa dozvedela, že Alžbeta II. si každý večer píše stručný denník. A keď to robí aj britská kráľovná, tak sú denníky asi vážne dobrý nápad.

Ono totiž nejde len o dlhočizné zápisky „Milý denníček,“ ktoré ste si možno robili na základke. Denník sú všetky krátke poznámky, ktoré si do diáru urobíte, aby ste nezabudli na to, čo si chcete zapamätať navždy. V jednom období sa mi zdalo, že mi dni splývajú jeden s druhým a že si viac pamätám prehistóriu ako minulý rok. Takže som začala nechávať v diári takéto omrvinky. Niečo ako Janko s Marienkou, keď drobili chlieb, aby trafili domov. :-)

Samolepka

Diár môže byť aj osobným psychológom

Keď mi prišiel svet skôr čierny ako ružový, narazila som na tip, aby som si každý deň zapísala jednu vec, ktorá mi urobila radosť. „Denník radostí“ som si písala niekoľko mesiacov a aj keď sa mi nedarilo vyplniť ho každý deň, bol to pre mňa obrovský krok dopredu.

Už si ho nevediem, pretože pre mňa svoj účel splnil. Ale určite vám ho môžem odporučiť. Diáre sú na to skvelé, pretože máte políčko na každý deň. :-) Zmenu by ste mali vraj vidieť po 21 dňoch, ale za seba môžem povedať, že už prvý týždeň bol lepší a po niekoľkých mesiacoch mi hľadanie svetlých stránok prešlo do krvi úplne. Niežeby som bola vždy dokonale vyzenovaná, ale určite sa cítim oveľa spokojnejšia.

Tipy na „diárovú terapiu“

  • Čo nové som sa dozvedela / naučila
  • Čo mi urobilo radosť
  • Za čo som vďačná
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články