Práve čítate

Domáca griotka

15219  
Zdieľať: 

Domáca griotka

Pamätáte si na scénku zo štvrtej série Herbára, ako sa Linda pri príprave nepečeného dezertu ťukla po čele, vďaka čomu sa jej podarilo vytvoriť výstavný kúsok orechovej salámy v tvare živočícha známeho ako morská uhorka? To samozrejme predstierala, pretože to herečky robievajú, ale jej výtvor bol pravý a presne taký, ako vidíte na fotkách.

2. 6. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Domáca griotka

Ľudská kreativita je obdivuhodná. Napríklad aj pri výrobe alkoholických nápojov. (Tam sa týka hlavne mužov.) Ale v prípade griotky, kde je predpísané množstvo ovocia, cukru a korenia, sa ženské premýšľanie o recepte nezaprie. Mne sa vždy páčil aj ten názov: griotka. A keď som si ako násťročná objednávala za barom griotku, mala som pocit, že už som dospelá.

Dnes mi to pripadá úsmevné, ale pri príprave domáceho ovocného moku mám občas zasa pocit, či už nie som dospelá až príliš: myslím stará. Vtedy ma smiech prejde. Ale potom si zase poviem, že to je vlastne super, pretože už som múdra a plná vedomostí o višniach, pomarančoch, škorici a klinčekoch… A už sa musím sama sebe znovu smiať. Či mi je dobre, že si môžeme doma robiť takéto malé radosti! Vyrábať si elixíry z byliniek ako naši predkovia. Pri ich výrobe vždy cítim niečo tajomné, akúsi alchýmiu. Možno je to aj tým, že som si tú griotku pripravila do lekárenského pohára …

griotka_MG_1353-155

A potom si prejdem internet a vrátim sa do reality, že to je normálne a ovocné likéry si predsa pripravuje každý. Ak však patríte medzi tých, ktorí ešte nič podobné „nevarili“, neváhajte si v sezóne višní pripraviť hoci len trochu domácej griotky: do zásoby, na Vianoce… Ak jej totiž necháte čas na zrenie, prekvapí vás vyváženou chuťou. Takže, dámy ‒ je to na vás!

P. S. : Višne naložené v alkohole výborne chutia aj v zmrzlinovom pohári alebo… to už nechám na vás.

griotka_MG_1426-158

Suroviny

  • 1 hrnček cukru
  • za hrsť hrozienok
  • 1 hrnček dobrej vodky
  • 1 hrnček dobrého rumu
  • 4 hrnčeky višní
  • asi 6 klinčekov
  • zvitok škorice
  • plátky kôry z ½ bio pomaranča

griotka_MG_1368-156

Postup

Višne umyjeme a necháme odkvapkať. Stopky ponecháme. (Višne z domácej griotky potom možno použiť aj ako koktailové ovocie.) Do nádoby s objemom cca 2 l nasypeme cukor. Potom pridáme hrozienka a zalejeme alkoholom. Zasypeme višňami a medzi ne vpravíme škoricu, zopár klinčekov a kôru z bio pomaranča. Podľa potreby dolejeme alkoholom alebo aj vodou, aby boli višne ponorené. Zakryjeme alebozatvoríme. Mierne pretrepeme a necháme odstáť pri izbovej teplote, nie na priamom slnku, aspoň 2 mesiace, najlepšie až do Vianoc.

Potom môžeme domácu griotku precediť do inej fľaše. Ovocie a hrozienka môžeme použiť do koktailov, ovocných pohárov alebo pri pečení.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články