Práve čítate

Hit sezóny: Cuketovo-parmezánové placky

3655  
Zdieľať: 

Hit sezóny: Cuketovo-parmezánové placky

Cukety a letné menu patria k sebe. Táto zelenina v sebe totiž skrýva hneď niekoľko výhod ‒ je jednoduchá na prípravu a rýchla na pestovanie, dáva bohatú úrodu a vďaka jej jemnej chuti ju možno pripraviť na niekoľko spôsobov.

6. 6. 2017 2 min. čítania Redakce
Hit sezóny: Cuketovo-parmezánové placky

Z cukety možno uvariť polievku, ratatouille, opiecť ju na grile, konzumovať jej kvety alebo si z nej vyrobiť sladkú, ale zdravú cuketovú buchtu. Asi najobľúbenejším receptom z cukety sú placky, ktoré podobne ako cuketu pripravíte rýchlo a ľahko a nakŕmite nimi celú rodinu alebo kopu priateľov.

Ďalším bonusom cukety sú prospešné látky a vitamíny, ktoré cuketa obsahuje: vitamíny B, E, provitamín A, kyselinu listovú, horčík a karotén. Vďaka vysokému obsahu vody je cuketa vhodná aj pre tých, ktorí plánujú schudnúť. Zahrňte cukety do svojho letného menu aj tento rok a tentoraz ich skúste pripraviť úplne inak, nová chuť vás určite nesklame. Dobrú chuť!

TIP: Najchutnejšie sú malé až stredne veľké plody, ktoré sú krehké, majú ešte málo semienok a nemusia sa zbavovať šupky. Zároveň platí, že čím skôr cukety odtrhnete, tým rýchlejšie vám vyrastú nové..

Suroviny

nahrubo nastrúhaná cuketa
1 hrnček nahrubo nastrúhaného parmezánu
za hrsť posekaných byliniek (tymian, bazalka, saturejka, oregano)

Postup

Najprv z cukiet vytlačíme prebytočnú vodu. Parmezán a cuketu zmiešame v miske dohromady a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti.

Na plech si pripravíme papier na pečenie. Lyžicou kladieme na plech hrudky rovnakej veľkosti, ktoré lyžicou pritlačíme a rozprestrieme na placky s priemerom asi 5 cm. Necháme medzi nimi väčšie rozstupy, lebo pečením sa trocha roztečú. Pečieme v rúre pri 180 °C zhruba 10 minút, kým okraje nezačnú hnednúť. Proces pečenia kontrolujeme.


 

_MG_0378

Rozmýšľate nad originálnym receptom z cukety? Máme pre vás chutnú odpoveď v podobe cuketovej náplne do slaných palaciniek.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články