Práve čítate

Hit sezóny: Rastlinné mlieka

2201  
Zdieľať: 

Hit sezóny: Rastlinné mlieka

Vegánstvo, alergia na laktózu alebo vyvracanie mýtov o prospešnosti konzumácie živočíšnych mliek ‒ to sú pravdepodobne tri najčastejšie dôvody, prečo sa dnes konzumácii mlieka kdekto oblúkom vyhýba. Jeho chuť je však často veľmi lákavá, či už začerstva, alebo ako súčasť obľúbených pokrmov. Dnes vám prinášame riešenie, ako sa vyhnúť konzumácii klasického mlieka, urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň si skvele pochutiť.

23. 5. 2017 2 min. čítania Redakce
Hit sezóny: Rastlinné mlieka

Rastlinné mlieka dnes kúpite v každých lepších potravinách alebo v obchodoch so zdravou výživou, ich výroba je však mimoriadne jednoduchá a zároveň si môžete byť istí čerstvosťou a kvalitou spracovaných surovín, a to za zlomok obstarávacej ceny. Na výrobu vám postačí akýkoľvek silnejší mixér. Rastlinné mlieka nemusia nahrádzať klasické živočíšne, je to však jeden zo spôsobov, ako získať z obilnín, orechov a olejnatých semienok prospešné živiny, a okrem toho potešiť maškrtné jazýčky.

Pri výrobe sa fantázii medze nekladú a výber surovín je len na vás a vašich preferenciách. Semená je vhodné cez noc namočiť, pretože sa z nich vyplavia inhibítory klíčenia (práve tie zodpovedajú za naštartovanie nového života) a po štiepení molekúl vo vode sa mlieko stáva stráviteľnejším, takže organizmus môže využiť oveľa väčšie množstvo živín. Na dnes sme pripravili tri jednoduché recepty z maku, konopného semienka a mandlí. Tak neváhajte a pusťte sa do práce ‒ uvidíte, že na kravské mlieko si ani nespomeniete!

Druhý deň vodu zlejeme, napučanú surovinu nasypeme do mixéra a zalejeme vodou (na jeden diel semien dáme dva diely vody). Rozmixujeme dohladka a precedíme cez sitko a plátno, aby sme z mixu dostali len čisté mlieko (bez kúskov suroviny a šupiek). Mlieko je ihneď pripravené na konzumáciu, nepriedušne uzavreté ho však možno uskladňovať v chladničke.

Dobrú chuť!


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recept sa vám vydaril a teraz chcete mlieko vyskúšať v nejakej kombinácii? Môžete ho pridať do domácich smoothie, například do toho s jahodami. Zachutili vám domáce rastlinné mlieka a radi by ste vyskúšali letné recepty? Vyrobte si domácu šťavu z ríbezlí a z malín, ktorá chutí, akoby ju vyrobili naše babičky.

MALINOVKA OREZ_DSC7303 orez

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články