Práve čítate

Bezlepkové čučoriedkové donuty

7285  
Zdieľať: 

Bezlepkové čučoriedkové donuty

Na niečo dobré pod zub nie je nikdy zlý čas. Pretože mám rada sladké, snažím sa hľadať zdravšie alternatívy, ktoré moje maškrtenie trochu odľahčia.

26. 5. 2017 2 min. čítania Monika Kóňová
Bezlepkové čučoriedkové donuty

Domáce šišky sú absolútna klasika a hoci si ich raz ročne, počas fašiangov, doprajem, najviac mi chutia, ak si ich sama upečiem.Existuje jednoduchý spôsob, ako mať šišky hotové za pár minút. A tá radosť pri ich zdobení, tú mám hádam najradšej. Skvelé, ak máte poruke malých pomocníkov, alebo sa môžete pri ich výrobe dosýta vyblbnúť. Cesto na donuty je iné ako na klasické šišky, navyše tieto sú bez lepku a laktózy, čo je ideálne, ak pečiete pre niekoho, kto je alergický na lepok či mlieko. A verte mi, ak niekto tieto donuty ochutná, bude si pýtať recept. Vďaka poleve sú donuty totiž krásne vláčne, šťavnaté a vôbec nepoznať, že sú bezlepkové.

IMG_2183

Na 12 menších donutov budete potrebovať

150 g mletých mandlí
3 polievkové lyžice trstinového cukru
1 polievková lyžica javorového sirupu
3 vajcia
2 polievkové lyžice oleja
2 polievkové lyžice kakaa
4 g prášku do pečiva (1/4 sáčku)
maslo na vymazanie formy

Čučoriedková poleva

100 g čučoriedok + čučoriedky na dekoráciu
2 polievkové lyžice vody
100 g práškového cukru

IMG_2192

Trstinový cukor vymiešajte so žĺtkami do peny. Pridajte javorový sirup, mleté mandle, prášok do pečiva, kakao, olej a nakoniec aj bielky. Všetko spolu dobre premiešajte a lyžicou nalejte do vymastenej formy na donuty.

Pečte vo vyhriatej rúre pri 175 °C zhruba 15 minút.

Medzitým, ako sa donuty pečú, pripravte si polevu. Čučoriedky popučte vidličkou, zalejte vodou a trochu povarte. Potom ich rozmixujte do hladka a pridajte práškový cukor. Upečené donuty nechajte chvíľu vychladnúť a potom ich opatrne vyberte z formy. Otočte ich a polejte čučoriedkovou polevou. Nakoniec už len ozdobte čerstvými čučoriedkami.

IMG_2228

IMG_2236

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články