Práve čítate

Čistka v domácej lekárničke: čo tam pridať, čo už vyhodiť a čo presunúť do chladničky?

629  
Zdieľať: 

Čistka v domácej lekárničke: čo tam pridať, čo už vyhodiť a čo presunúť do chladničky?

Každý, kto má neporiadok v domácej lekárničke, nech zdvihne ruku. Táto predstava ma vždy rozosmeje, ako tu (skoro) všetci sedíme, pozeráme na displej a hlásime sa ako prváčikovia… 

10. 9. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Čistka v domácej lekárničke: čo tam pridať, čo už vyhodiť a čo presunúť do chladničky?

Ale dosť bolo zábavy. Staré blistre liekov bez obalov, rok otvorené očné kvapky, zažltnuté mastičky alebo nesterilné obväzy sú vážna vec, pretože môžu spraviť viac škody ako úžitku. A to nikto z nás nechce. Preto som dopriala lekárničke generálnu očistu a nastavila si systém pravidelných revízií. Tu je návod a pár osvedčených tipov z vlastnej skúsenosti.

Akú lekárničku vlastne chcete a potrebujete?

Každá domácnosť je úplne iná, preto by ideálna lekárnička mala odrážať aktuálnu situáciu, počet a vek členov rodiny a hlavne ich životný štýl. Je jasné, že lekárnička u babičky s dedom bude vyzerať úplne inak ako v študentskom byte alebo v rodine s tromi malými deťmi, hlavne ak to sú traja malí futbalisti.

Ak si dobre spíšeme svoje potreby, bude oveľa ľahšie vybrať najvhodnejšiu formu domácej lekárničky. Bude to polička v kúpeľni? Alebo škatuľa od topánok? Alebo od banánov? Alebo by ste radšej mali lekárničky dve – jednu akútnu a druhú záložnú? Toto rozhodnutie je na vás. Mne najviac vyhovuje lekárnička v hornej zásuvke malej komody, kam je jednoduchý a rýchly prístup.

Čo by v žiadnej lekárničke nemalo chýbať?

  • Niečo na úrazy: náplasti, dezinfekcia, pinzeta na kliešte, vatové tampóny, sterilný obväz.
  • Niečo na prechladnutie: univerzálny liek, teplomer, CRP test, covidový test.
  • Niečo na bolesť: tabletky, masť na svaly, hrejivá náplasť, elastický obväz.
  • Niečo na hnačku: kvapky alebo lieky na tráviace ťažkosti, živočíšne uhlie.
  • Niečo na manipuláciu: sterilné nožničky alebo nožík, pinzeta, lyžička a ďalšie nástroje.
  • Niečo na individuálne ťažkosti: liek na alergiu, očné kvapky, antikoncepcia, mastička na opary a pod.
  • Niečo na predpis: napríklad lieky na tlak, cholesterol, diabetes.

Očista domácej lekárničky krok za krokom

Krok č. 1: Nepodceňte prípravu.

Budete potrebovať tri plastové vrecká (jedno na lieky po expirácii, druhé na veci na vyhodenie do koša a tretie na obaly na roztriedenie), väčšiu podložku, keby sa omylom niečo vylialo (ja používam kus kartónu alebo rozložený igelit), pár menších krabičiek alebo košíčkov na lepšiu organizáciu, pero alebo permanentnú fixku, papier na vytvorenie zoznamu, handričku a čistiace prostriedky.

Triedenie obalov od liekov:

  • prázdne blistre do plastu – staré lieky nemusíte z blistrov vyberať, odovzdajte ich v nich, aby lekárnik vedel, aké lieky odovzdávate,
  • prázdne fľaštičky do plastu alebo do skla podľa materiálu,
  • škatuľky a návody zväčša do papiera.

Krok č. 2: Všetko musí von.

Aktuálny obsah domácej lekárničky je potrebné vyložiť na podložku. Ja pri vyberaní hneď triedim, keď už aj tak každú vec beriem do ruky. Do pripravených veciek nemilosrdne vyhadzujem všetko, čo je po expirácii alebo bez obalu, ale aj blistre, na ktorých sa dátum expirácie nedá vypátrať. Letia aj otvorené očné kvapky (tie sa väčšinou musia spotrebovať zhruba do jedného mesiaca od otvorenia), nespotrebované antibiotiká (tie by vždy mal nanovo predpísať lekár), veci neznámeho pôvodu a tiež tá domáca nechtíková mastička od kamarátky, ktorú som mala dať do chladničky, ale nedala…

Skladujte pri teplote 2 – 8 °C. Niektoré liečivá patria podľa návodu uvedeného na obale do chladničky. Ide predovšetkým o inzulín, rastové hormóny a niektoré očkovacie látky, ale tiež o rôzne prírodné mastičky alebo kozmetiku.

Krok č. 3: Čistota je pol zdravia.

Toto porekadlo platí aj pre lekárničku. Teraz, keď je prázdna, ju poriadne vyčistím, úzkostlivejšie povahy môžu vnútro navyše prestriekať dezinfekciou.

Krok č. 4: Organizácia pre lepšiu orientáciu.

Každá lekárnička by mala byť rozdelená do niekoľkých hlavných zón. Ich počet a obsah si samozrejme upravte podľa vlastných potrieb. Ideálne je využiť organizéry alebo napríklad košíčky. Vpredu sa oplatí umiestniť „akútne“ prostriedky na prvú pomoc a tiež teplomer a najčastejšie alebo pravidelne užívané lieky. Vďaka tomu potom dokážete napríklad deti ľahko aj cez telefón navigovať, keď sa niečo stane. Naopak, úplne dozadu patria lieky, pri ktorých chcete mať istotu, že si ich nikto nezoberie omylom. A keď už sme pri tých deťoch, lieky by mali byť na mieste, kde k nim nemajú voľný prístup.

TIP: Lieky nikdy neprekladajte a nepresýpajte do iných (krajších) obalov, ani nepoľte do zásoby. Jedinou výnimkou sú dávkovače, kam si lieky môžete podľa rozpisu od lekára pripraviť na jeden až dva týždne dopredu.

Krok č. 5: Nekonečný boj s expiráciou.

Staré lieky nikdy, ale naozaj nikdy neužívajte! Časom strácajú účinnosť a dokonca sa môžu stať nebezpečnými. Minimálna trvanlivosť, bohužiaľ, býva na liekoch vytlačená miniatúrnym písmom, preto na každú novú škatuľku píšem ručne fixkou dátum spotreby.

Staré léky do odpadu nepatří!

Tabletky nevyhadzujte do koša ani nesplachujte do záchoda. Nebezpečné látky by sa dostali do vody alebo do pôdy, odkiaľ by bolo veľmi ťažké ich následne odstrániť. Všetky nepotrebné lieky jednoducho odneste do najbližšej lekárne a vhoďte do pripraveného kontajnera alebo odovzdajte lekárnikovi, ktorý si s ich bezpečnou likvidáciou poradí.

Krok č. 6: Zoznam proti skleróze.

Hovoríte si, že zoznam liekov nepotrebujete? Že predsa vidíte, čo v lekárničke máte a čo nemáte? Ja si ho ale aj tak píšem, pretože zase tak často lekárničku neupratujem, aby som si všetko pamätala. Fajn je pripísať k liekom aj expiráciu. Do zoznamu potom pozriem vždy, keď idem do lekárne alebo niečo objednávam online.

Krok č. 7: Kam s ňou?

Kam s ňou? Vybrať pre domácu lekárničku vhodné místo je celkom umenie. Musí byť ľahko prístupná, ale zase nie tak veľmi, aby lákala malé deti a domácich miláčikov. Bezpečnosť je vždy na prvom mieste. Zároveň sa snažte vyhnúť prílišnému teplu, slnku a vlhkosti. Napríklad moja lekárnička býva v predsieni, ale pri bleskovom prieskume som zistila, že niekto ju má v kuchyni, iný v kúpeľni, v obývačke, v spálni, pod posteľou… Každému jednoducho vyhovuje niečo iné.

Hotovo? Výborne! Teraz ešte zostáva odniesť staré lieky do lekárne a pri tej príležitosti hneď dokúpiť, čo doma chýba. A kedy sa do revízie domácej lekárničky pustiť znova? Podľa mojich osobných skúseností to raz za tri mesiace bohato stačí. Prajem pevné zdravie!

Jeseň v kuchyni

Jeseň v kuchyni

Kuchynské príslušenstvo a riad na prípravu a servírovanie v hrejivých tónoch

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články