Avšak len dovtedy, dokým nezjete obsah celej fľaše na posedenie alebo ešte skôr: stojac pri chladničke). Ale my budeme rozumní (ako už toľkokrát, čo sa týka jedla, že?) a rozdelíme sa s ostatnými „závislými“. Napríklad s vlastnými deťmi, ktoré o túto pochúťku zaiste prejavia svoj záujem. Ale pôjde to ťažko, to mi verte…
Na orieškoch si dajte záležať, lebo pečené šupky by výraznou horkosťou mohli pokaziť chuť nátierky. Olúpané oriešky môžete tiež upiecť, to je jasné! A záleží aj od sily mixéra. Ak vlastníte super výkonný stroj, vaša domáca nutella bude hladšia. Ja však nedám dopustiť na svoj starý stroj, čo mám na statku, ten ma ešte nikdy nesklamal. Preto mi občas chrumkajú kúsky orieškov medzi zubami. Ja to však milujem!
Domáca oriešková nátierka môže byť skvelou náplňou do buchiet alebo iného sladkého pečiva. V treťom diele herbára sme sa pozreli na tradičné náplne, takže toto môžete považovať za malý upgrade, čo si možno pripraviť doma. Navyše je práve sezóna orieškov – najvhodnejší čas pustiť sa do práce. :)
Ingrediencie:
3 hrnčeky vylúpaných lieskových orieškov
125 g rozpusteného masla
125 ml vody
4 lyžičky kakaa
sirup z agáve podľa chuti
Postup:
Rúru predhrejeme na 150 stupňov. Oriešky dáme na pekáč a vložíme na 30 minút do rúry, aby sme ich ľahšie zbavili šupky. Ešte horúce ich vysypeme do látkovej utierky alebo uteráka a vydrhneme ich dohladka. Potom ich presypeme do mixéra a najemno posekáme, až sa uvoľní tuk a vznikne pasta. Prilejeme maslo, vodu, pridáme kakao a rozmixujeme na hladkú hmotu. Nakoniec dosladíme sirupom z agáve.
PS: Nátierka vydrží v chladničke až mesiac − skúste to vydržať aj vy. :)