Práve čítate

Aby som mala hebké nohy, pravidelne sa o ne starám doma. Čo na to pedikérka?

8674  
Zdieľať: 

Aby som mala hebké nohy, pravidelne sa o ne starám doma. Čo na to pedikérka?

Som dieťa "skejtových" tenisiek. Nosila som ich bez ohľadu na ročné obdobie aj na to, či som práve mala na sebe sukňu alebo nohavice. Pedikúra v salóne teda nebola záležitosťou, ktorú by som mala potrebu riešiť. Vždy mi stačila tá jednoduchá domáca verzia.

26. 5. 2023 5 min. čítania Katarína Ligačová
Aby som mala hebké nohy, pravidelne sa o ne starám doma. Čo na to pedikérka?

Čím som staršia, tým viac riešim, čo si obujem, k čomu si to obujem a ako to bude vyzerať ako celok. Takže aj keď som si vždy myslela, že starostlivosti o nohy nemusím venovať viac pozornosti, ako je obyčajné natretie krémom alebo ostrihanie nechtov, teraz už to riešim viac a dokonca z času na čas si zájdem „porozprávať sa o živote“ aj s pedikérkou.

Okrem toho sa o svoje nohy samozrejme starám aj doma. Domáca pedikúra pomáha zaistiť krásne nohy, ktoré vás celý život nosia, ale prináša aj relax pre telo a pre dušu. Áno, ja jednoducho dokážem pretvoriť na relax všetko. :-) Niekedy mi stačí polhodina, inokedy to spojím aj s pleťovou maskou, manikúrou a ďalšími procedúrami. Bohužiaľ, nemám čas robiť to tak pravidelne, ale keď už si takú chvíľku pre seba nájdem, ohromne si pri tom oddýchnem. Je potrebné sa občas rozmaznávať!

Máte pocit, že by ste takú polhodinku dokázali využiť zmysluplnejšie? Možno máte pravdu, ale skúste to raz za čas prekusnúť. A keď už nie je čas na „veľkú pedikúru“, mám pre vás dobrú správu. Občas stačí aj pár minút, vďaka ktorým budú vaše nohy oveľa jemnejšie.

 „O nohy by sme sa mali starať každý deň. Celý život dostávajú zabrať. Je dobré ich denne aspoň hydratovať, prípadne ich počas kúpeľa (alebo v sprche) obrúsiť pemzou,“  radí Zuzana Stupková, pedikérka zo Salónu Jarky Čechovej.

Domáca starostlivosť verzus návšteva salónu

Existujú dve skupiny ľudí. Tí, ktorí raz za mesiac zájdu k pedikérke, doprajú si relax a pocit výnimočnosti (tak ako to býva u kaderníka, alebo v prípade manikúry) a potom sú takí, ktorí sa o nohy postarajú radšej sami v kľude domova. Základná otázka, ktorá ma zaujímala pri písaní tohto článku, bola, ako často by sme vlastne mali na pedikúru chodiť a kedy je naozaj potrebné sa objednať.

„Každý zákazník má iné potreby. Niekoho trápi zarastajúci necht, niekomu sa tvoria rôzne otlaky, ďalší má problém so zrohovatenou pokožkou alebo kurími okami. Často ku mne ženy prichádzajú iba preto, že si prajú mať pekne nalakované nechty a oddýchnuť si, kým sa o ne budem starať. Je to jednoducho rôzne. Ak má niekto spomínané problémy, mal by podľa mňa chodiť na pedikúru každý mesiac, prípadne sa s pedikérkou o svojich ťažkostiach poradiť. Záleží na individuálnom stave nôh.“

Čo by nemalo chýbať v domácej výbave?

Podľa pedikérky by určite nemala chýbať papierová pemza, pilník na nechty, klieštiky na nechty a kožtičku, pomarančové drievko na zatlačenie kožtičky na nechtoch, vyživujúci lak na nechty a hydratačný krém na nohy. Zároveň upozorňuje, že profi prístroje a ostré nástroje patria do rúk profesionála.

Klieštiky vs. nožničky

Ak sa nemôžete rozhodnúť, čím si strihať nechty, odpoveď je jednoduchá. Záleží na tom, čo vám vyhovuje. Ale pedikérka odporúča skôr klieštiky, po ktorých použití ešte ošetrí nechty pomocou pilníka. Keď sú nechty naozaj hrubé, môže pomôcť opilníkovať ich aj zvrchu, aby boli tenšie.

Krok za krokom ku krásnym nohám

Domácu pedikúru berte ako zábavu. Relaxujte, počas kúpeľa nôh si čítajte, počúvajte zaujímavé podcasty, alebo nechajte v pozadí bežať svoj obľúbený seriál. Jednoducho začnite tým, že si z pedikúry urobíte príjemný rituál. Ja osobne to tiež tak mám. Stačí totiž jeden diel „môjho“ seriálu, ktorý trvá hodinu a ja viem, že okrem pedikúry stihnem ešte masku na tvár, alebo si nalakovať nechty na rukách.

Krok prvý: Kúpeľ

Vďaka kúpeľu bude pokožka vašich nôh mäkšia. Nemusí to byť len čistá voda, kľudne pridajtemorskúsoľ alebo najrôznejšie olejčeky. V takom kúpeli si máčajte nohy približne 10 – 15 minút.

Tip pedikérky

Potia sa vám nohy? Môže pomôcť octový kúpeľ. Pridajte trochu octu a namáčajte si nohy aspoň 15 – 20 min. Na potiace sa nohy tiež zaberá striedanie studenej a teplej sprchy. Určite odporúčam nosiť so sebou ako prvú pomoc náhradné ponožky a sprej proti zápachu.

Pokračujte ošetrením tvrdej pokožky

Nohy po kúpeli osušte, zoberte pemzu a postupne odstráňte tvrdú kožu. Potom s pomocou klieštikov zastrihnite nechty. Pozor! Na nohách sa nechty strihajú dorovna, nikdy nie do oblúčika. Vždy musí byť vidieť biely okraj nechtu. Ak si budete zastrihovať nechty do oblúka, môže sa stať, že vám začnú zarastať.

Laik by si doma nemal odstraňovať zrohovatenú pokožku žiadnymi ostrými nástrojmi. Môžete sa ľahko zraniť, alebo odstrániť aj časť, ktorá mala zostať. Na domáce použitie preto odporúčam papierovú pemzu. Jej použitiu môže predchádzať aplikácia zmäkčujúceho alkalického roztoku. Obrusovanie by nikdy nemalo páliť, ani bolieť.

Alkalické roztoky sa dajú bežne kúpiť aj vo forme krémov. Ich úlohou je zmäkčiť stvrdnutú kožu na pätách a tým urýchliť jej mechanické odstraňovanie.

Záverečná starostlivosť

Ak chcete svojim nohám dopriať peeling, môžete si ho kúpiť alebo vyrobiť. Keď sa ale ponáhľate, peeling nie je úplne nevyhnutný. Použite aspoň hydratačný krém a nohy si dobre natrite. Áno, ja viem, čo si asi hovoríte – krém v lete? Nebojte sa, nie je to zase také hrozné. :-) Tie posledné minúty čakania, kým krém vsiakne, využívam rôzne – relaxujem, čítam si, alebo sa venujem ďalšiemu skrášľovaniu v podobe manikúry.

Keď sú nohy dobre hydratované, koža nepraská. Ak už vás ale tento problém trápi, použite krémy s obsahom urey. Popraskané päty ale môžu mať viac príčin – od zle vybratej obuvi po vyššiu telesnú váhu (teda vyšší tlak na spodnú stranu chodidiel). Stav môže zhoršovať aj prašné prostredie alebo mykóza. Preto je najskôr dôležité zistiť príčinu a potom ju začať riešiť.

Zdravotné komplikácie a pedikúra

Keď máme zdravotné problémy, väčšinou ideme k lekárovi. Funguje to tak aj s pedikérkou – môže vyriešiť naše problémy? S väčšinou bežných problémov spojených s nohami vám pomôcť často dokáže. Určite sa ale návšteve salónu vyhnite, keď trpíte akútnou vírusovou chorobou, zápalovými kožnými ochoreniami, kŕčovými žilami, svrabom, alebo keď máte otvorené rany, či ste v pokročilom štádiu tehotenstva.

Pri cukrovke je pedikúra veľmi dôležitá

U ľudí trpiacich cukrovkou je dôležité postupovať opatrne. Sú viac náchylní na infekcie, majú horšiu citlivosť a horšie sa im hoja poranenia. Je preto veľmi dôležité sa o pokožku starať už doma. Každý deň sledovať, či nedošlo k poraneniam či zmenám. Nohy dôkladne umývať a poriadne ich aj osušiť. Dôležité sú takisto pravidelné prehliadky u lekára a mať kvalitnú obuv, najlepšie zatvorenú. Prečo? Aby nedošlo k poraneniu alebo infekciám z vonkajšieho prostredia. Vždy je dobré poradiť sa o všetkom s ortopédom alebo samotnou pedikérkou.

O svojom zdraví dajte vedieť

Vždy o svojom zdravotnom stave pedikérku vopred informujte. To, že máte cukrovku, je pre ňu dôležitá informácia – pedikúra sa potom musí robiť veľmi opatrne. Často sa takisto v tomto prípade uprednostňuje suchá pedikúra.

A čo ďalšie kožné problémy?

Doma máme psoriatika a mňa sem tam trápia kurie oká alebo otlaky z nových topánok. S tým všetkým si pedikérka našťastie dokáže poradiť. Pri mykóze je ale dobré okrem domácej starostlivosti používať predpísané alebo voľne dostupné medikamenty. Ak vás, rovnako ako mňa, trápia otlaky, nevynechávajte pri starostlivosti o nohy vyššie spomínanú morskú soľ a nohy dobre hydratujte krémom.

Ako spoznať kurie oko?

Kurie oko má oválny tvar a je ohraničené hrubou pokožkou, na dotyk bolí. Ľudia si ho často mýlia s bradavicami, ktoré ale bohužiaľ pedikérka, na rozdiel od kurieho oka, neodstráni. V takom prípade je potrebné zveriť sa do starostlivosti lekára.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články