Práve čítate

Ako na zdravšie bronzové opálenie počas celého roka

4216  
Zdieľať: 

Ako na zdravšie bronzové opálenie počas celého roka

Že je opálenie od slniečka nezdravé, sme dúfam teraz, v roku 2023, už počuli naozaj všetci. Nielenže je najväčším vinníkom predčasného starnutia pokožky v podobe vrások a pigmentových škvŕn, ale bohužiaľ tiež často prispieva k vzniku rakoviny pokožky. Lenže opálená pokožka je stále v kurze a drvivej väčšine ľudí pristane. Takže ja na to idem jednoducho – samoopaľovákom.

23. 4. 2023 4 min. čítania Lucie Feriková
Ako na zdravšie bronzové opálenie počas celého roka

Ak patríte medzi tých, čo po opálení netúžia a páčite sa sami sebe aj bez neho, gratulujem. To je vôbec ten najlepší variant. Ja sa, bohužiaľ, medzi takýchto šťastlivcov neradím a opálenie sa mi na mne veľmi páči.

Okrem toho, že mi to potom jednoducho viac pristane a vyzerám tak nejako zdravšie, tmavšia pokožka krásne skrýva všetky možné nedokonalosti. Lenže ako to teda dosiahnuť bez toho, aby sme sa kvôli výsledku museli niekoľko hodín pražiť na slnku?

Ako na to bez zdravotných rizík?

Keď poviem, že samoopaľovaním, zľaknete sa? Ja viem, v období, kedy prišli prvé samoopaľováky na náš trh, ste ich možno tiež vyskúšali. A skončili fľakatí, v lepšom prípade len oranžoví a zvláštne zapáchajúci.

Odvtedy sa toho ale veľa zmenilo a keď si pred výberom samoopaľovacích prostriedkov urobíte menší prieskum a prečítate si pár recenzií, verím, že nestúpite znovu vedľa. Dnes je na trhu nespočetné množstvo prípravkov, ktoré fungujú naozaj skvelo a vyzerajú prirodzene. Kedysi sa samoopaľovanie neodporúčalo tehotným a dojčiacim ženám, ale dnes existujú aj prípravky, ktoré sú takmer celé na prírodnej báze a v tomto smere bezpečné (to by ste sa mali dočítať na fľaštičke alebo ich internetových stránkach).

Typy samoopaľovacích prípravkov

1. Samoopaľovacia pena – to je produkt, ktorý sama používam najčastejšie. Býva zafarbený takzvanou vodiacou farbou, ktorá slúži na to, aby bolo dobre vidieť, ako a kde ste ho rozotreli. Farba sa môže aj po zaschnutí ľahko otlačiť na oblečenie, ale je ľahko prateľná a mne to nevadí, pretože sa samoopaľujem hlavne cez noc. Umýva sa potom po 6 hodinách a na pokožke ostáva už len opálenie. Pena rýchlo zasychá, čo je plus, je nemastná a mala by sa používať iba so samoopaľovacou rukavicou. Bez nej by sa vám naozaj nepekne zafarbili dlane, a navyše je s ňou ľahšie zapracovať prípravok rovnomerne a do stratena. Peny sa dajú kúpiť aj v tých najtmavších odtieňoch. Nebojte sa ich, ja sama som veľmi svetlý fototyp a používam odtieň ultra dark. Pripadá mi, že je hlavne do oranžova a najviac imituje klasické opálenie.

2. Samoopaľovacia voda v spreji – je veľmi podobná pene, zasychá ešte rýchlejšie a obvykle obsahuje vodiacu farbu. Mne je ale väčšinou príjemnejšie použitie peny, pretože mám na dôkladné rozotretie o pár sekúnd navyše.

3. Samoopaľovací krém – opäť funguje podobne, ale častejšie má nepatrne mastnejšiu konzistenciu, a tak zaschnutie trvá najdlhšie, čo mi nevyhovuje.

4. Krém na postupné opálenie – obvykle neobsahuje vodiacu farbu, takže jedna z jeho výhod je aj v tom, že ho môžete naniesť kedykoľvek počas dňa. Výsledok sa dostaví po pár hodinách, ale pre výraznejšie opálenie je potrebné ho nanášať denne alebo aspoň obdeň. Je možné ho nanášať holými rukami, ktoré je potom treba len dobre umyť. Je to výborný samoopaľovák pre začiatočníkov. Ak niekde urobíte chybičku, bude veľmi nepatrná a ďalšia vrstva ju spoľahlivo skryje.

5. Samoopaľovacie produkty na tvár – sú v rôznych formách, majú svetlejší odtieň a nezachádzajú do pórov. Ak si ale kúpite naozaj kvalitný samoopaľovák, hravo ho môžete (napríklad nariedený obľúbeným krémom) používať aj na tvár.

jak na samoopalování obličeje

Ako na to krok za krokom

1. Najvhodnejšie je urobiť si deň dopredu naozaj dôkladný peeling použitím dobrého scrubu alebo peelingovej rukavice. Ak nie ste citlivky, nebojte sa pritlačiť. Vďaka odstráneniu starej pokožky a odumretých buniek potom samoopaľovacia vrstva chytí rovnomerne a opálenie vám vydrží o pár dobrých dní dlhšie.

2. Skvelým tipom je tiež pred aplikáciou samotného samoopaľováku natretie suchých a vrásčitých miest, ako sú lakte, kolená a členky, nejakým menej mastným krémom. Opálenie potom na nich nechytí tak výrazne a nebude v porovnaní so zvyškom tela extra výrazné.

3. Potom už sa môžete pustiť do obávaného samoopaľovania. Ja osobne penu nanesiem vo väčšom množstve na rukavicu a potom sa ju snažím čo najrýchlejšie zapracovať do pokožky jednej celej časti tela – urobiť teda naraz celé lýtko, potom celé stehno, brucho, ruku apod. Začiatočníci často postupujú až príliš opatrne a snažia sa prípravok rozotrieť v menšom množstve na malú plochu tela – to je podľa mňa chyba a potom vzniká nie úplne jednotné opálenie. Nebojte sa toho, viac peny sa rozotiera lepšie ako menej, pritlačte a pracujte čo najrýchlejšie. Na záver procesu môžu vyzerať prípravky s vodiacou farbou ľahko neprirodzene, ale po následnej sprche je výsledok jednotný a prirodzený. Prípravky s vodiacou farbou sa po 6 hodinách osprchujú, tie bez vodiacej farby to nepotrebujú.

samoopalovací pěna s vodící barvou

Vyhnite sa chybičkám

Dajte si pozor na to, aby sa vám samoopaľované miesta počas prvých pár hodín nenamočili. Takto môžu vzniknúť biele miesta. Chrbát pre mňa na 99 % nie je dôležitý a zvládam ho tak nejako do stratena sama. Naozaj to nie je nemožné. Ak potrebujete mať aj chrbát dokonalý, poproste o pomoc napríklad partnera.

Ak sa vám pri aplikácii začnú na pokožke vytvárať žmolky, ktoré vyzerajú ako zvyšky gumy pri gumovaní, bohužiaľ bol nedostatočný peeling a sú to odumreté kožné bunky.

Dvakrát meraj, raz rež


Pozor: Ak sa chystáte prvýkrát samoopaľovať na svadbu alebo inú dôležitú udalosť a nepoužívať prípravky pravidelne, vrelo odporúčam skúsiť si to dopredu aspoň trikrát nanečisto.

Je veľmi pravdepodobné, že prvý pokus bude mať malé nedostatky, ktoré ľahko cvikom eliminujete. Existuje tiež možnosť samoopaľovacieho nástreku, ktorý je drahší, ale možno v prípade, keď chcete opálenie naozaj len raz do roka, vhodnejší ako kupovať si celý produkt alebo chodiť do nezdravého  solárka.

Na záver už vám poprajem len veľa šťastia! Nebojte sa toho, nie je to raketová fyzika, nie je to navždy a s trochou cviku si perfektnú aplikáciu osvoja aj takí nešikovní, ako som napríklad ja.

Udržateľná móda

Udržateľná móda

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články