Práve čítate

Uvoľňujúca masť na boľavé svaly

4580  
Zdieľať: 

Uvoľňujúca masť na boľavé svaly

Únava z práce, po podaní športového výkonu či celodennom sedení za počítačom ‒ natiahnutie a následné stuhnutie svalového tkaniva občas dokáže potrápiť každého z nás.

9. 3. 2017 2 min. čítania Redakce
Uvoľňujúca masť na boľavé svaly

S jarným počasím prichádza aj nová motivácia k väčšej pohybovej aktivite, bohužiaľ, väčšina týchto na začiatku nadšených pokusov sa končí precenením vlastnej fyzickej kondície. Pred aj po každom športovom výkone neslobodno zabudnúť na dôkladné natiahnutie a zahriatie svalov, čím sa aspoň čiastočne predíde silnej svalovej únave.

Ak však svaly nie sú pripravené na nadmernú záťaž, ich preťaženiu sa nedokáže zabrániť žiadnym spôsobom. Preto prinášame návod na prípravu domácej masti s mätou a chilli, ktorá svaly dôkladne zahreje a uvoľní, čím prispeje k ich rýchlejšej regenerácii.

Základnou prísadou je chilli

Chilli papričky aj v sušenom stave obsahujú vysoké percento širokej škály vitamínov a ich hrejivé a povzbudzujúce účinky sa často využívajú na utlmenie svalových a reumatických bolestí pri slabom krvnom obehu a artróze, pretože pomáhajú lepšie prekrviť postihnuté kĺby a svalové tkanivá. V kombinácii s tukmi sa uvoľňujú žiadané esencie a ľahko ich tak môžeme využiť aj bez zložitejších chemických postupov.

Chilli výborne dopĺňa mäta

Veľmi dôležitou prísadou masti je mäta, ktorej svieža a intenzívna vôňa prejde celým telom a naštartuje unavené zmysly. Mätový esenciálny olej tíši bolesti hlavy, zahrieva a čistí pokožku a zároveň pôsobí ako prírodné antidepresívum. Správnym pomerom docielite harmonické spojenie týchto dvoch zázračných surovín a v kombinácii s ďalšími kvalitnými čisto prírodnými ingredienciami vytvoríte účinnú masť vhodnú aj ako malý darček pre vašich najbližších (ďalšie vhodné ingrediencie sú horčicový olej a škoricový macerát, ktoré silne prehrejú celé telo a ako prírodný antioxidant prispievajú k eliminácii tukového tkaniva, celulitídy a ďalších kožných nedokonalostí).

_MG_8233

Suroviny

5 lyžíc horčicového oleja
2 lyžice škoricového macerátu
8 kvapiek esenciálneho mätového oleja
2 až 3 chilli papričky (podľa veľkosti)
zhruba 8 až 10 gramov včelieho vosku
téglik alebo pohár na uskladnenie masti

_MG_8244

Postup

Na panvici alebo vo vodnom kúpeli na miernom ohni zohrejeme včelí vosk. Sušené chilli papričky posekáme na čo najjemnejšie kúsky a potom ich podrvíme v mažiari. Do rozpusteného vosku pridáme horčicový olej a vsypeme chilli. Oheň stlmíme na čo najmenší plameň a ingrediencie necháme v tekutine lúhovať minimálne pol hodiny, pokojne aj hodinu. Zmes môžeme vždy na chvíľu odstaviť a potom zase jemne prehriať, aby netuhla, ale hlavne, aby sa nezačala variť alebo sa neprepálila.

Po vylúhovaní pridáme škoricový macerát a esenciálny olej. Miešaním všetko spojíme, zľahka prehrejeme a necháme trochu vychladnúť. Zmes nalejeme do dôkladne vymytých a suchých nádobiek.

_MG_8284

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články