Práve čítate

Domáce kremrole v klasickom prevedení, naslano aj s modernými krémami a typmi zdobenia

5662  
Zdieľať: 

Domáce kremrole v klasickom prevedení, naslano aj s modernými krémami a typmi zdobenia

Pre mňa sú kremrole spomienkou na detstvo. Možno aj preto niektorí hovoria, že v modernej cukrárčine pre ne nie je miesto. Ja to ale vnímam presne naopak. Klasické dezerty v poctivom prevedení k dnešnému maškrteniu určite patria a navyše sa tiež dajú vyšperkovať podľa trendov.

24. 1. 2022 2 min. čítania Romana Böhmová
Domáce kremrole v klasickom prevedení, naslano aj s modernými krémami a typmi zdobenia

Kremrole, šamrole, alebo aj šamróny. V každom regióne či rodine ich voláme inak, ale základom sú vždy krehké trubičky, ktoré môžete plniť nasladko aj naslano. Súhlasím, že najlepší a tradičný je sladký bielkový krém, ale na rodinných oslavách sú práve slané minikremrole vždy veľkým hitom. Plním ich avokádovou alebo šunkovou penou. Keď sa chcem trochu pohrať so sladkým variantom a urobiť kremrole v modernejšom štýle, použijem najrôznejšie odľahčené tortové krémy, ktoré použijem namiesto bežnej bielkovej náplne. Najradšej mám malinový krém, parížsky a zo slaného karamelu.

Občas kremrole zhora pokvapkám rozpustenou čokoládou a kým stihne stuhnúť, posypem ju nasekanými pistáciami, opraženými nasekanými mandľami alebo napríklad lyofilizovanými malinami. Potom kremrole vyzerajú naozaj slávnostne. Zdobiť môžete aj okraje, kde vykukuje krém.

Keď nemám veľa času pripravovať krémy a chcem naservírovať výborný múčnik ku káve, plním obyčajnou šľahačkou. To ale vždy tesne pred podávaním, aby šľahačka dobre držala, bola čerstvo vyšľahaná a nerozmáčala korpusy.


Vyskúšajte kremrole naplniť pistáciovým krémom z mascarpone. Stačí vyšľahať mascarpone s trochou cukru, pridať smotanu na šľahanie (mascarpone a smotana v pomere 1:1) a šľahať, kým nevznikne pekne tuhý krém. Nakoniec primiešajte lyžicu pistáciovej pasty a máte vynikajúci pistáciový krém, ktorý vďaka svojej farbe aj skvelo vyzerá.

Recept na klasické domáce kremrole

Nezabudnite, že na kremrole budete potrebovať kovové trubičky kónického tvaru. Ja som si ich za pár eur kúpila v domácich potrebách.

Ingrediencie na korpusy (cca 20 ks):

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g masla + na potretie trubičiek
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 1 žĺtok
  • ¼ lyžičky soli

Na švajčiarsky meringue:

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g bielok

Na zdobenie:

  • nasekané pistácie
  • lyofilizované maliny
  • práškový cukor

Postup:

  1. Na dosku si dajte múku, maslo, žĺtok a štipku soli. Všetko pomocou prstov spracujte na mrveničku.
  2. Postupne prilievajte šľahačku a vypracujte cesto. To môžete urobiť aj v robote pomocou nástavca typu K.
  3. Hotové cesto dajte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke minimálne tri hodiny odležať, ideálne cez noc.
  4. Odležané cesto na múkou posypanej ploche vyvaľkajte natenko. Nožom ho nakrájajte na pruhy. Tými obmotajte maslom potreté trubičky.
  5. Pečte na 180 stupňov dozlata. Po vychladnutí kovové trubičky z korpusov vytiahnite.návod na kremrole
  6. Do nerezovej misky si dajte bielky s cukrom a začnite ich šľahať na parou. Bielky by sa mali zahriať na cca 50 stupňov. Cukor sa pekne rozpustí. Potom ďalej šľahajte, ale sporák už vypnite, aby teplota nestúpala. Meringue šľahajte, kým nebude krásne hladký a pevný.
  7. Hotový meringue dajte do vrecka na zdobenie s hladkou zdobiacou špičkou a naplňte ním kremrole (vždy z oboch strán).
  8. Hotové kremrole môžete z bokov ozdobiť nasekanými pistáciami alebo rozdrvenými lyofilizovanými malinami. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.jak plnit kremrole
Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Šikovní pomocníci a doplnky do kuchyne nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články