Práve čítate

4 ľahké pšenové recepty nasladko aj naslano

6751  
Zdieľať: 

4 ľahké pšenové recepty nasladko aj naslano

Ešte nedávno u nás doma medzi prílohami kraľovali zemiaky a ryža. V poslednom čase ich ale stále častejšie nahrádzam pšenom. Okrem príloh ho servírujem aj ako hlavný chod alebo dokonca namiesto raňajok alebo dezertu. Vyskúšate niektorý z mojich receptov?

2. 2. 2022 3 min. čítania Magdalena Kościółek
4 ľahké pšenové recepty nasladko aj naslano

Pšeno je skvelé v tom, že má všestranné využitie. Okrem iného dobre funguje aj ako základ vegánskych jedál, kde z neho hravo urobíte napríklad aj fašírky alebo paštéty. Je prirodzene bezlepkové a dobre chutí aj ako bezmäsitá verzia náplne do plnených paprík, prípadne ním môžete zahustiť polievku. Možností je vážne azda nekonečno. Ja pšeno milujem a už si to bez neho v kuchyni neviem predstaviť.

przepisy z kaszy jaglanej

Recept na pšenovú kašu s banánmi a medom

Kaše si na raňajky robím po celý rok, ale v chladných mesiacoch úplne najradšej. Príjemne ma zahrejú a zasýtia. Pšenovú kašu väčšinou pripravujem s klasickým mliekom, ale dobre chutí napríklad aj s kokosovým. Recept teda ľahko pripravíte aj vo vegánskej verzii.

Ingrediencie:

  • 50 g pšena
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 1 banán
  • 1/4 hrušky
  • 2 lyžice javorového sirupu

Postup:

  1. Pšeno nasypte do hrnca a dôkladne prepláchnite vlažnou vodou.
  2. Pridajte mlieko a lyžičku cukru.
  3. Zahrievajte na miernom stupni a pod pokrievkou asi 15 minút. Občas premiešajte, aby sa kaša neprichytila ku dnu.
  4. Uvarenú kašu naberte do misky a ozdobte olúpaným banánom nakrájaným na plátky.
  5. Pridajte hrušku a všetko prelejte javorovým sirupom.

Nemusíte zostať len pri banáne a hruške. Využite ovocie, ktoré má práve sezónu a hlavne to, ktoré máte najradšej. Jahody, čučoriedky, maliny, jablká… ku pšenovej kaši sa hodí naozaj všetko. Môžete pridať aj oriešky, najrôznejšie semienka, sušené ovocie, orechové maslo, med alebo nastrúhanú horkú čokoládu.

Recept na pšeno so zeleninou

Pšeno skvelo nahradí ryžu. Hodí sa teda ako príloha k všemožným klasickým receptom. Často pripravujem aj pšenové „rizoto“, ako napríklad toto zeleninové. Podľa chuti môžete pridať aj mäso, ktoré máte radi.

Ingrediencie:

  • 100 g pšena
  • 500 ml vody
  • 1 polievková lyžica prepusteného masla
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 veľká paradajka
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • Soľ, čierne korenie, mletá sladká paprika
  • Čerstvá pažítka alebo hladkolistý petržlen

Postup:

  1. Pšeno nasypte do hrnca a dôkladne prepláchnite vlažnou vodou. Potom pridajte pol litra vody a trochu soli.
  2. Varte na miernom ohni pod pokrievkou asi 15 minút a občas premiešajte. Potom zlejte prebytočnú vodu.
  3. Vo veľkej panvici rozpusťte lyžicu prepusteného masla a opekajte na ňom cibuľu nakrájanú na pásiky do zmäknutia.
  4. Pridajte papriku nakrájanú na menšie kúsky a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Asi 10 minút zeleninu pozvoľna opekajte.
  5. Vmiešajte cuketu nakrájanú na kocky, pridajte prelisovaný cesnak a nakrájanú paradajku. Ešte krátko orestujte a potom všetko zalejte vývarom.
  6. Dochuťte soľou, čiernym korením a sladkou paprikou. Priklopené varte do zmäknutia zeleniny.
  7. Nakoniec primiešajte pšeno a ešte 5 minút všetko nechajte dusiť. Podávať môžete s nasekanou s petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte chilli papričky. Sladkú papriku tiež môžete nahradiť štipľavou. Niekedy na záver ešte všetko posypem strúhaným tvrdým syrom, napríklad parmezánom.

Recept na pšenový vanilkový puding

Puding je pre mňa taká spomienka na detstvo a dodnes si ho rada dám, keď ma chytia chute. Okrem toho kupovaného si pripravujem rôzne domáce verzie, napríklad práve pšenovú. Zaberie to síce trochu viac času, ale určite sa to oplatí.

Ingrediencie:

  • 50 g pšena
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica masla
  • 1/2 vanilkového struku

Postup:

  1. Pšeno nasypte do hrnca a dôkladne prepláchnite vlažnou vodou.
  2. Pridajte mlieko, maslo, vyškrabnuté semienka aj zvyšok vanilkového struku.
  3. Varte na miernom ohni pod pokrievkou asi 15 minút, občas premiešajte.
  4. Po uvarení vyberte struk a vyšľahajte dohladka (môžete tiež úplne rozmixovať). Ak by sa vám výsledný puding zdal veľmi hustý, môžete ho nariediť mliekom do požadovanej konzistencie.

Aj pšenový puding má veľa variantov! Namiesto vanilky môžete pridať napríklad kakao, škoricu (na dobu varenia pridajte pokojne aj celú), horkú čokoládu alebo javorový sirup. Rovnako ako kaša, aj puding si rozumie so sušeným a čerstvým ovocím aj najrôznejšími semienkami a orieškami.

Recept na pšenový šalát

Pšenový šalát si najčastejšie robím ako obed do krabičky, ktorý si nosím so sebou do práce, alebo ako rýchlu večeru. Hravo poslúži ako celý hlavný chod, ale dá sa servírovať aj ako odľahčená príloha.

Ingrediencie:

  • 100 g pšena
  • 500 ml vody
  • 1 paprika
  • 1 veľká paradajka
  • 1 avokádo
  • Pol pohára zelených olív
  • 1/4 balenia polníčka (alebo inej listovej zeleniny, ktorú máte radi)
  • Soľ, čierne korenie
  • 1/4 citróna

Postup:

  1. Pšeno nasypte do hrnca a prepláchnite vlažnou vodou. Pridajte vodu, osoľte a pod pokrievkou za občasného miešania varte asi 15 min.
  2. Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky a nasypte do misy. Pridajte aj polníček.
  3. Vmiešajte vychladnuté pšeno, zakvapnite citrónom, pridajte trochu olivového oleja, soľ, čierne korenie a môžete podávať.

Keď mám chuť na rybu, pridávam si do pšenového šalátu konzervovaného tuniaka alebo grilovaného lososa. Dobre chutí aj verzia s balkánskym syrom, ku ktorej zase vždy prihodím hrsť opražených slnečnicových semienok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články