Práve čítate

Medová torta s kávovým krémom. Osvedčená klasika, ktorú milujeme

9167  
Zdieľať: 

Medová torta s kávovým krémom. Osvedčená klasika, ktorú milujeme

Medové torty sú prácnejším dezertom, ale odmenou vám bude fantastická chuť. Toto má väčšina medových dezertov spoločné. Vyskúšajte klasiku s krémom vylepšeným kávou.

2. 6. 2020 3 min. čítania Erika Pilátová
Medová torta s kávovým krémom. Osvedčená klasika, ktorú milujeme

Keď chcem pripraviť pre návštevu k poobedňajšej káve dezert, ktorý všetci milujú, vždy sa rozhodnem pre medovú tortu. Nepoznám totiž azda nikoho, kto by ju nemal rád. Pre mňa je jej chuť ako pohladenie. To asi vďaka medu, ktorý dezertu pridáva príjemne hrejivú chuť.

Príprava je niekedy náročnejšia

Čo sa týka pečenia korpusov, veľakrát som sa u stretla s tým, že postup kdekoho odradil. Zdá sa byť totiž oveľa zložitejší ako na bežné korpusy.

Musím súhlasiť, že príprava je o niečo prácnejšia, ale verte, že to určite zvládnete a odmenou vám bude dokonale lahodná torta. A v čom je teda príprava tohto korpusu taká iná? Pri klasických tortách sme zvyknutí na to, že upečieme jeden veľký korpus a ten potom niekoľkokrát prekrojíme, aby sme ho mohli naplniť krémom. Pri príprave medovej torty sa ale pečie každý jeden plát samostatne. A to stále dokola, pokiaľ ich nie je dostatok. Ale nebojte sa! Samotné pečenie, na rozdiel od veľkých piškótových korpusov, trvá len niekoľko málo minút.

Chrumkavé orechy a karamelové zdobenie

K medovej chuti sa perfektne hodia najrôznejšie orechy (ja mám rada napríklad obmenu s pekanovými), alebo tiež karamel.

Orechy často používam okrem základného postupu aj na zdobenie. Niekedy ich ponechám v celku, inokedy nahrubo nasekám. V poslednom čase som si obľúbila pekanové orechy, ale skvelo sa hodia aj vlašské alebo lieskové. Karamel zase používam ako netradičné zdobenie. Rozpustím cukor a potom nechám karamel po lyžici stekať na papier na pečenie v najrôznejších tvaroch. Keď zatvrdne,  opatrne ho odlepím a už môžem zdobiť. Takéto dekorácie ale pridávam až tesne pred servírovaním – v chladničke môžu navlhnúť a zničiť sa.

Pripravte si k dezertu skvelú kávu

Pripravte si k dezertu skvelú kávu

Tú svoju obľúbenú si môžete vybrať na Tchibo.sk

Do e-shopu

Medová torta s kávovým krémom

Keďže medovu tortu pečiem naozaj často, hľadám aj najrôznejšie obmeny, ako ju ochutiť. Tentokrát som si vybrala netradične kávový krém a určite to bola strela do čierneho. Tento variant je u nás doma úplne najobľúbenejší. Príprava mi väčšinou trvá hodinu a ďalších 45 minút zaberie pečenie.

Ingrediencie na korpus:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 3 vajcia
  • 280 g trstinového cukru
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 100 ml mlieka

Ingrediencie na kávový krém:

  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice detskej krupice
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 salko
  • 200 g masla
  • Na dokončenie:150 g mletých orechov

Postup:

  1. Do misy dajte nakrájané maslo, cukor a med. Potom nechajte všetko rozpustiť vo vodnom kúpeli.
  2. Postupne pridávajte múku zmiešanú s jedlou sódou a vlažné mlieko. Všetko ešte prehrejte.
  3. Nakoniec do cesta pridajte rozšľahané vajcia a všetko dôkladne premiešajte. Výsledkom by malo byť tekuté cesto bez hrudiek.
  4. Hotové cesto rozdeľte na 6 dielov. Na spodný diel tortovej formy s priemerom 23 cm dajte papier na pečenie. Rozotrite naň vrstvu cesta.
  5. Takto upečte postupne 6 korpusov. Každý pečte 7 až 8 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
  6. Z vychladnutých plátov odkrojte okraje, rozdrobte ich a zmiešajte s mletými orechmi. Potom sa pusťte do prípravy krému.
  7. Do kastrólika nalejte mlieko, pridajte kávu, krupicu a vanilkový cukor. Uvarte hustú kašu a nechajte ju vychladnúť. Potom do nej zašľahajte zmäknuté maslo a salko. Hotový krém dajte na chvíľu do chladu.
  8. Na podnos položte prvý plát, potrite vrstvou krému a takto pokračujte s ďalšími plátmi. Zvyšným krémom potom potrite celú tortu.
  9. Nakoniec tortu posypte zmesou rozmrveného cesta a orieškov. Tortu opatrne prikryte potravinárskou fóliou a nechajte odležať aspoň do druhého dňa, ale prospeje jej aj deň navyše.
  10. Hotovú tortu môžete dozdobiť jedlými kvetmi, orechmi, karamelovými alebo čokoládovými ozdobami.

Tip na iný variant krému

Ak práve nebudete mať chuť na kávový krém, skúste si pripraviť základný krém s vanilkovým cukrom. Tu je môj recept.

Ingrediencie na základný krém:

  • 500 ml mlieka
  • 80 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 3 vanilkové cukry
  • 200 g trstinového cukru

Postup:

  1. Z mlieka a múky za stáleho miešania uvarte hustú kašu.
  2. Nechajte ju vychladnúť a potom do naj zašľahajte maslo a oba cukry–vanilkový aj trstinový.

Medovú tortu môžete pripraviť aj ako narodeninovú tortu. Výhodou je, že vyzerá krásne sama o sebe a v podstate ju ani vôbec zdobiť nemusíte. Musíte ale jej prípravu plánovať dostatočne dopredu, aby sa torta stihla pred podávaním správne odležať. Len tak bude mať tú správnu konzistenciu.

Výbava nielen na pečenie tort

Výbava nielen na pečenie tort

Všetko, čo sa vám bude hodiť, nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články