Práve čítate

Domáce müsli tyčinky s banánom, ktorými vždy zabodujete

26808  
Zdieľať: 

Domáce müsli tyčinky s banánom, ktorými vždy zabodujete

Prečo sú také obľúbené? Pretože sú zložené len z výživných a kvalitných surovín, sú praktické na cesty, do školy, do práce, na výlet, na raňajky, na desiatu a vyzerajú krásne aj ako darček.

11. 4. 2018 3 min. čítania Kateřina Kuranova
Domáce müsli tyčinky s banánom, ktorými vždy zabodujete

Keď som začala robiť domáce müsli tyčinky podľa tohto receptu, moje okolie si ich tak obľúbilo, že som si na ich výrobu musela zohnať lavór. Áno, lavór na bielizeň, pretože misa už nestačila. Vyrábala som ich totiž z 5 kg surovín, aby som uspokojila všetkých, čo ich chceli. Po upečení sú krásne chrumkavé, ale vnútri vláčne. Sú výborné len tak, ale tiež napríklad s jogurtom.

Takže si dobre rozmyslite, či sa do nich pustíte, pretože nie je cesta späť! :-)

Najskôr som ich vyrábala ručne, občas tvarovala do vykrajovátok, ale prevažne som ich spracovala do valčeka, ten obalila fóliou a dala zamraziť. Zmrznuté som ich krájala na plátky, ktoré som až potom upiekla.

Teraz som ale objavila silikónovú formu na müsli tyčinky a s tou to ide oveľa lepšie – odporúčam! Hmota sa do formy natlačí lyžicou a popritláča prstami. Dobré je tiež vrch formy prekryť potravinárskou fóliou a prejsť valčekom. Dôkladné pritláčanie je dôležité, aby sa tyčinka pri vyberaní náhodou nezlomila.

Recept na domáce müsli tyčinky

Čas prípravy: 20 minút (+ 20 minút pečenie)

Náročnosť: malá

Na 16 tyčiniek potrebujete:

  • 100 g vločiek (50 g vcelku, 50 g nahrubo drvených)
  • 50 g mandlí vcelku
  • 30 g na jemno mletých vlašských orechov
  • 150 g sušeného ovocia (ja som použila brusnice, višne a hrušku)
  • 130 g semienok (ja som použila mix slnečnicových, tekvicových a chia)
  • 50 g kokosu (ja som použila mix strúhaného a plátkového)
  • 70 g medu
  • 30 g masla (možné zameniť za kokosový olej)
  • 1/2 banánu
Všetky druhy orechov, semienok a sušeného ovocia môžete ľubovoľne meniť. Výborné sú vlašské orechy, lieskové orechy, kešu alebo napríklad pistácie. Ovocie odporúčam napríklad marhule, jablká, hrozienka, datle alebo tiež figy.

Postup, alebo ako som postupovala ja:

Najskôr si pokrájame a namočíme sušené ovocie. Pokrájame ho na veľkosť cca 0,5 cm a zalejeme vriacou vodou. Necháme odležať aspoň hodinu, najlepšie cez noc. Potom scedíme.

Do misy si vložíme vločky, mandle vcelku, na jemno mleté vlašské orechy, precedené sušené ovocie, semienka, kokos, popučený banán a rozpustené maslo s medom.

Teraz môžeme použiť robot s nástavcom na hnetenie a dôkladne prepracovať. Ja ale zmes hnetiem radšej rukami. Dôležité je, aby sa maslo, med a banán nabalili na každý kúsok vločky, semienka a oriešku. Trvá to cca 5 minút.

Zmes musí byť naozaj dobre prepracovaná.

Keď máme hotovo, rozpálime rúru na 150 stupňov a ideme pripraviť formičky.

Ako som písala, zmes je treba do formičky dobre natlačiť. Môžeme to kľudne robiť aj na viackrát – vložiť zmes, pritlačiť, pridať, pritlačiť… Nakoniec formu prikryjeme potravinárskou fóliou a prejdeme po povrchu valčekom.

Pečieme cca 15 minút.

Po vytiahnutí z rúry necháme tyčinky dôkladne vychladnúť a až potom vyberáme z formy. Teplé majú tendenciu lámať sa.

Takto upečené tyčinky skladujeme na suchom mieste, aby nenatiahli vlhkosť. To síce nevadí, ale chrumkavé ich mám radšej. :-)

Dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články