Práve čítate

Bezlepkový veľkonočný baránok

4029  
Zdieľať: 

Bezlepkový veľkonočný baránok

Ciest na veľkonočného baránka existuje pomerne veľa ‒ piškótové, mramorové, trené ‒ je to skoro ako s bábovkami. Nikdy som však nerobila bezlepkové. A tak som ho kvôli vám tento rok prvýkrát vyskúšala.

12. 4. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Bezlepkový veľkonočný baránok

Neznášanlivosť lepku, odborne nazvaná celiakia, totiž trápi nemalú časť populácie. V Čechách na ňu trpí až 50 000 ľudí, ale lepok, teda zmes bielkovín obsiahnutá v pšenici, jačmeni, ovse a žite, vo veľkom množstve nerobí dobre nikomu.

Preto som v špeciálnej predajni kúpila bezlepkovú múku. Išlo o zmes kukuričnej, ryžovej, pohánkovej a ďalších múk. Len sa pripravte na cenu, zhruba 100 korún za kilo, čo ma trochu zarazilo, ale raz za čas to nevadí.

A prekvapilo ma aj samotné cesto. Pridala som doň trochu viac mlieka, než je uvedené v recepte, čo vám však neradím, radšej nechajte cesto tuhé. Druhým prekvapením bolo, ako veľmi nakyslo. A tretím prekvapením bolo, že to deti hneď zjedli. Takmer na posedenie. Pre túto Veľkú noc teda vyhlasujem ukrižovanie bielej múky.

_MG_1965

Cesto

220 g bezlepkovej múky
4 vajcia
90 g trstinového cukru
110 ml rastlinného oleja
1/2 vanilkového struku
1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z bio citróna
1 prášok do pečiva
štipka soli

Postup

V mise vymiešajte žĺtky s cukrom, soľ a semienka z vanilkového struku. Potom za stáleho miešania pridajte olej s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľahajte sneh a spolu s citrónovou kôrou ho vpracujte do cesta. To potom vložte do vymastenej a múkou alebo strúhankou vysypanej formy na baránka a pečte 40 až 50 min. pri 175 °C.

 

_MG_2050

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články