Práve čítate

Moje tipy na grilovanie v parku a recepty do balíčka, v ktoromdobroty pohodlne prenesiete

752  
Zdieľať: 

Moje tipy na grilovanie v parku a recepty do balíčka, v ktoromdobroty pohodlne prenesiete

Grilovanie je pre mňa jedným z hlavných symbolov leta. Vďaka záhrade ho máme na dosah, ale kým sme bývali v byte, vyhľadávali sme verejné grilovacie miesta. Prečítajte si moje tipy na verejné grilovanie aj recepty do balíčka, ktorý si pohodlne odnesiete na gril kamkoľvek.

1. 6. 2022 4 min. čítania Romana Böhmová
Moje tipy na grilovanie v parku a recepty do balíčka, v ktoromdobroty pohodlne prenesiete

Kde grilovať, keď nie na vlastnej záhrade?

Vo väčších mestách stále častejšie nájdete verejné grilovacie miesta, na ktoré si môžete priniesť svoj prenosný gril alebo využiť ohnisko. Vyhľadajte si na internete „mapa miest na grilovanie“ a nájdete veľa možností. Verím, že aj vo vašom okolí nejaké vzniklo.

Väčšinou sa môžete tešiť na ohnisko a piknikový stôl s lavicami, ja si ale so sebou väčšinou nosím aj piknikovú deku. Niekde dokonca dopĺňajú drevo, takže máte o starosť menej! Vždy ale odporúčam pred plánovaním grilovania všetko overiť. Väčšina grilovacích miest má svoj “piknikový poriadok” priamo na mieste, a v ňom vlastné pravidlá bezpečnosti a upratovania. Existujú ale aj miesta, ktoré sú spoplatnené. Napríklad na pražskom Výstavišti, kam chodíme radi my, nájdete tzv. grill pointy, ktoré si prenajmete na určitú hodinu. K dispozícii je verejný elektrický gril, stôl s lavičkami a odpadkový kôš.

Naši bratislavskí kamaráti zase radi chodia na Peknú cestu, kde sú voľne dostupné ohniská s lavičkami, stolmi aj prístreškami a môžete ich použiť zdarma. Len si musia ráno privstať, ak chcú chytiť tie najlepšie miesta, lebo o grilovanie a pikniky je na jar aj v lete naozaj veľký záujem. To si všimli aj majitelia reštaurácií, ktorí  často ponúkajú hotové piknikové koše, ktoré si u nich vyzdvihnete a vyrazíte s nimi na určené miesto vhodné na piknik.

Čo balím na piknik na verejnom mieste?

Na grilovanie a konzumáciu jedla:

Pre naše pohodlie:

Drevený papier dodá dymovú arómu

Všimli ste si v Tchibo obchode grilovací papier z bukového dreva? Mne hneď padol do oka a zaujímalo ma, ako sa v praxi používa a na čo slúži.

Pri pečení alebo grilovaní mäsa aj príloh v balíčku sa najčastejšie využíva papier na pečenie alebo alobal. Perfektne sa v nich prepoja chute a suroviny si zachovajú šťavnatosť! Alobal aj papier na pečenie sú ale jednorazové riešenia. Papiere z bukového dreva pre mňa predstavujú príjemnú zmenu okrem iného práve preto, že sú udržateľnejšie. Ja ich používam aj niekoľkokrát dokola. Ďalším benefitom je, že potraviny, ktoré v nich pripravujete, dostanú úžasnú, ľahko zadymenú vôňu. Jedlo do papilot balím jednoducho doma v kuchyni a potom ich v termotaške berie so sebou na grilovanie. Čistá práca!

Jednoduchý, a aj tak perfektný losos v bukovom obale

Pripravila som pre vás jednoduchý tip na to, ako si na grile rýchlo urobiť lososa v drevenom papieri. Nepotrebujete žiadne zložité suroviny, len si nezabudnite pripraviť práve grilovací papier z bukového dreva.

Ingrediencie pre dve osoby:

  • 2 filety lososa
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • citrón
  • čerstvé bylinky

Postup:

  1. Grilovací papier z bukového dreva namočte na 20 minút do teplej vody.papír z bukového dřeva
  2. Filety lososa osušte papierovou utierkou, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  3. Citrón si dôkladne umyte a nakrájajte na polkolieska.
  4. Na lososa poukladajte čerstvé bylinky a na ne plátky citróna.
  5. Takto pripravenú rybu zarolujte do grilovacieho papiera, ktorý zviažte špagátikom.losos grilovaný v papilotě
  6. Grilujte asi 10 – 15 minút – záleží na tom, ako veľmi máte rozpálený gril.

Syrové zemiaky v balíčku

Zemiaky pečené v balíčku sú skvelou prílohou nielen ku grilovanému mäsu. S tvarohovým dipom si ich často robím aj ako hlavný chod. Keď ich beriem na grilovanie a nechcem sa na mieste zdržovať, upečiem ich zabalené doma v rúre a takto ich aj prepravím na miesto, kde ich prípadne len dopečieme.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 2 červené cibule
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • 100 g syra gouda

Postup:

  1. Zemiaky očistite a nakrájajte na väčšie kocky.
  2. Cibuľu tiež očistite a nakrájajte na tenké polkolieska. Všetko dajte na papier na pečenie (ak chcete piecť v rúre) alebo do alobalu (ak budete grilovať) a pokvapkajte olivovým olejom.
  3. Zemiaky osoľte, okoreňte, pridajte nakrájanú cibuľu a nastrúhaný syr.
  4. Zemiaky dobre zabaľte – z balíčka nesmie nič vytekať.
  5. Pečte v rúre na 180 stupňov, alebo na grile. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti zemiakov. Asi po 30 minútach pečenia zemiaky skontrolujte, či sú už hotové.

Podľa druhu pokrmu väčšinou zabalím suroviny ako do mešca, alebo do „obálok“ a kapsičiek, ktoré vidíte na fotkách. Zásadné je vždy balíčky dobre zatvoriť.

Rýchly grécky šalát do škatuľky

U nás sa grilovanie nikdy nezaobíde bez zeleniny. Vždy pripravujem rýchly grécky šalát, ktorý zabalím do škatuľky, ktorá dobre tesní.

Ingrediencie:

  • 200 g paradajok
  • 200 g červené papriky
  • 200 g uhorky
  • ½ červenej cibule
  • olivový olej
  • korenie na grécky šalát
  • soľ
  • syr feta alebo balkánsky syr

Postup:

  1. Paradajky, papriky a uhorky si nakrájajte a dajte do misky.
  2. Cibuľu nakrájajte na tenké polkolieska a pridajte k zelenine.
  3. Všetko pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, zľahka osoľte a premiešajte.
  4. Všetko preložte do nerezovej škatuľky. Syr nakrájaný na kocky si dajte nabok (ideálny je na to oddeľovač v škatuľke) a zmiešajte so šalátom až tesne pred podávaním.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články