Práve čítate

Jednoduchý recept na domácu rolovanú zmrzlinu, ktorú robím nielen pre deti

2058  
Zdieľať: 

Jednoduchý recept na domácu rolovanú zmrzlinu, ktorú robím nielen pre deti

Prvýkrát som rolovanú zmrzlinu videla na dovolenke v Thajsku. Pri porovnaní s kopčekovou, ktorú všetci odmalička milujeme, je jej forma pomerne originálna, a preto ma hneď zaujala. Teraz už sa často zmrznuté ruličky predávajú aj v stánkoch u nás, ale keď som videla ich cenu, rozhodla som sa vyskúšať, či by nešli spraviť aj doma a lacnejšie.

11. 6. 2022 2 min. čítania Małgorzata Boroń
Jednoduchý recept na domácu rolovanú zmrzlinu, ktorú robím nielen pre deti

Naše deti by v lete zmrzlinu azda najradšej raňajkovali, obedovali aj večerali. A ja sa im nečudujem – asi to majú po mne. Ľadové maškrtenie im nechcem zakazovať, pretože to k prázdninovému obdobiu jednoducho patrí.  Ale keď mám čas, snažím sa pripravovať nanuky a zmrzliny doma, aby boli aspoň o niečo zdravšie. Niekedy robím jogurtové, inokedy sorbetové, na dospelácke grilovačky zase alkoholické nanuky a v posledných rokoch pripravujem práve aj rolované zmrzliny inšpirované našou thajskou dovolenkou.

Rolovaná zmrzlina sa na prvý pohľad môže zdať zložitá, ale jej príprava nie je oveľa náročnejšia ako príprava akejkoľvek inej zmrzliny. Nepotrebujete žiadny špeciálny stroj, na domáce tvorenie stačí len namrazený plech, cukrárska karta alebo špachtľa s ostrou hranou a ľubovoľné ingrediencie podľa vašej chuti.

Môžete sa pohrať s farbami, využiť ovocie zo záhradky, sušienky, najrôznejšie posýpky… v zozname možností by som mohla pokračovať donekonečna. Na začiatok ale odporúčam vyskúšať malinovú príchuť, ktorú mám zo všetkých najradšej.

Recept na rolovanú zmrzlinu zo smotany a ovocia

Jediným kameňom úrazu tohto receptu býva, že je potrebné pracovať s namrazeným plechom a takto obrovský mrazák veľa ľudí doma nemá. Ak, rovnako ako my, máte doma truhlicovú mrazničku, vyhrávate! Ak nie, využite menší plechový pekáč. Len vyberte taký, ktorý má hladké dno bez záhybov.

Ingrediencie:

  • 200 ml 30 % smotany
  • 2 lyžice kokosového mlieka
  • 100 g malín + pár na ozdobu
  • 20 g vanilkovej chalvy
  • mäta na ozdobu

Postup:

  1. Aspoň na 8 hodín vložte plech do mrazničky.
  2. Maliny a chalvu nakrájajte a dajte do misy. Vypuknutou stranou lyžice všetko ešte roztlačte.
  3. Prilejte smotanu a kokosové mlieko. Všetko premiešajte.
  4. Vyberte plech z mrazničky a hneď naň rovnomerne po celej ploche nalejte pripravenú zmes. Vrstva by mala byť len taká vysoká, aby šla dobre rolovať. Ak ste použili menší pekáč, nenalievajte naň všetku zmes naraz.
  5. Po chvíli, keď zmes zmrzne, ju pomocou špachtle alebo cukrárskej karty začnite zoškrabovať pomalým dlhým pohybom tak, aby sa rolovala. Keď je naozaj horúco a nechce mi zmes na plechu zatuhnúť, vrátim plech už aj s rozotrenou zmesou na chvíľu do mrazničky. Dôležité je ale nenechať zmes príliš premrznúť, inak by sa pri rolovaní lámala.
  6. Pripravené ruličky ukladajte do misiek a ozdobte malinami a mätou. Hneď podávajte.

Keď sa u nás chystá napríklad detská oslava, pripravujem ruličky vopred a vraciam ich do mrazničky naporciované, už poukladané v mištičkách, v ktorých ich potom rovno servírujem. Deťom k nim dám ešte niekoľko malých mištičiek s ovocím (čerstvé, sušené aj lyofilizované), farebnými cukrárskymi posýpkami, hoblinami čokolády, grilážou a prípadne pridám ešte fľaštičky s topingom. Môžete použiť polevu z čokolády, karamelu, aj rozvareného a vychladnutého ovocia, prípadne šľahačku.

Ako zdobenie je krásne aj čerstvé ovocie povykrajované do najrôznejších tvarov. Napríklad hrušku, melón alebo mango nakrájajte na plátky a vykrajujte z nich tvary pomocou vykrajovačiek na pečivo. Tieto ovocné obrázky môžete ponapichovať ako špízy na špajľu, alebo ich len tak poukladajte na zmrzlinu.

Keď robím rolovanú zmrzlinu s príchuťou čokolády, vanilky alebo kávy, namiesto mäty a ovocia ju zdobím kávovými zrnkami v čokoláde:

Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu, obalím v nej kávové zrnká. Tie dám na 15 minút do mrazničky a potom postup zopakujem. Vychladené zrnká skladujem uzavreté v dóze v chladničke. Maškrtím ich aj samotné, ale najčastejšie nimi zdobím najrôznejšie dezerty.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články