Práve čítate

3 recepty, v ktorých by ste karfiol nečakali: Pizza, tortilové placky a hummus

1212  
Zdieľať: 

3 recepty, v ktorých by ste karfiol nečakali: Pizza, tortilové placky a hummus

Pizza s karfiolovým korpusom namiesto kysnutého, tortillové placky zo strúhaného karfiolu a kokosovej múky a do tretice "hummus" z karfiolu. Tieto tri netradičné recepty mám rada ako odľahčené letné jedlá, ale hodia sa aj pre tých, čo musia upravovať jedálniček kvôli intolerancii múky alebo strukovín. Som zvedavá, či si vás tieto recepty získajú rovnako ako mňa.

6. 6. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
3 recepty, v ktorých by ste karfiol nečakali: Pizza, tortilové placky a hummus

“Hummus“ z karfiolu

“Hummus” arabsky znamená cícer, preto som dala toto slovo v názve do úvodzoviek. “Hummus” z karfiolu by som teda asi mala skôr správne pomenovať nátierka, ale ostatnými surovinami a chuťou sa tomu klasickému veľmi blíži a je fajn alternatívou napríklad pre tých, ktorým strukoviny nerobia dobre.

Pokrm sa tradične je rukami pomocou arabského chleba. Odtrhnete kúsok chleba, naberiete ním nátierku a môžete hodovať. Je ale samozrejme na vás, či budete Hummus podávať tradične, alebo napríklad skúsite niektorý z modernejších spôsobov – napríklad obľúbené servírovanie so zeleninou. V takomto prípade k nemu krájam mrkvu, uhorku alebo napríklad papriky nakrájané “na hranolky” a naberáme nimi nátierku. Keď už ale som pri tých hranolkách, tak podľa mňa je úplne najlepší spôsob servírovania s batátovými hranolkami. To je jednoducho bomba!

Ingrediencie:

  • 470 g karfiolu
  • 80 g tahini
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • šťava z 1/2 citróna
  • 25 g olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • červená paprika na ozdobu

Postup:

  1. Karfiol rozoberte na ružičky a tie uvarte.
  2. Uvarený karfiol rozmixujte so všetkými ďalšími ingredienciami dohladka.
  3. Ochutnajte a prípadne dolaďte podľa svojho gusta.
  4. Servírujte buď so zeleninou alebo s pečivom. Ozdobte červenou paprikou a trochou olivového oleja.

Karfiolová pizza

Keď som o karfiolovej pizzi počula pred rokmi prvýkrát, hovorila som si, že to nebude ono. Že klasika je jednoducho klasika. A aj keď karfiolová pizza naozaj nechutí ako tá klasická, je tiež veľmi dobrá. A pochutia si na nej aj deti, do ktorých tak dostanete nejakú tú zeleninu navyše.

Oproti kysnutej má pizza s karfiolovým korpusom jednu veľkú výhodu – príprava je podstatne jednoduchšia a rýchlejšia. A to sa oplatí! Rada ju pripravujem aj počas týždňa, kedy nemám toľko času na varenie. Pizzu si urobte s tým, s čím ju máte radi. Moja favoritka je capricciosa, ktorú mám najradšej bez olív a artičokov (tak azda ju môžem ešte capricciosou nazývať).

Ingrediencie na cesto (2 porcie):

  • 360 g nastrúhaného surového karfiolu
  • 160 g nastrúhanej mozzarelly (prípadne môžete použiť aj rôzne tvrdé syry)
  • 2 vajcia
  • soľ

Ingrediencie na omáčku:

  • 110 g passaty (omáčka z pasírovaných paradajok)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička oregana

+ na dokončenie čokoľvek, s čím máte radi pizzu.

Ako pracovať s cestom?


Okrem mozzarelly mám túto pizzu veľmi rada aj s rozdrobeným balkánskym syrom. Buďte pripravení na to, že s cestom sa pracuje úplne inak ako s kysnutým. Nedá sa rozvaľkať a celkovo nie tak dobre drží tvar. Musíte ho vliať na papier na pečenie a vytvarovať do okrúhlej placky pomocou lyžice alebo stierky. Všetko bude držať pokope hlavne vďaka syru, ktorý cesto pri pečení pekne spojí.

Postup:

  1. Krátko povarte nastrúhaný karfiol domäkka. Potom zlejte vodu a ľahko ho vyžmýkajte.
  2. Zmiešajte karfiol s mozzarellou, vajíčkami a soľou.
  3. Vysteľte plech papierom na pečenie a doprostriedka dajte karfiolovú zmes. Pomocou lyžice vytvarujte okrúhlu placku a pečte ju asi 10 min. na 180 stupňov.
  4. Pripravte paradajkovú omáčku zmiešaním passaty s prelisovaným strúčikom cesnaku a oreganom.
  5. Korpus pizze potrite paradajkovou omáčkou a dajte naň to, čo máte radi. Ja najčastejšie používam šampiňóny, mozzarellu a šunku.
  6. Pečte ďalších 10 min. alebo dlhšie podľa potreby.
  7. Servírujte s čerstvou bazalkou.

Karfiolová tortilla

Zohnať kvalitné bezlepkové tortilly je podľa mňa celkom oriešok. Preto som sa rozhodla vyskúšať, či sa naozaj dajú pripraviť z karfiolu, ako som niekoľkokrát čítala na blogoch o varení. Asi tušíte, že sa podarili a veľmi mi zachutili! Príprava je ľahká a odľahčené zloženie ma vážne baví.

Ingrediencie (na 6 placiek):

  • 300 g nastrúhaného surového karfiolu
  • 80 g kokosovej múky
  • 50 g nastrúhanej goudy
  • 3 vajíčka
  • soľ

S múkou postupne!

Potrebné množstvo múky sa môže líšiť podľa toho, aké veľké budete mať vajíčka, a ako veľmi vyžmýkate karfiol. Preto ju odporúčam prisypávať pomaly a dať jej prípadne menej alebo viac.

Postup:

  1. Nastrúhaný karfiol uvarte. Potom zlejte vodu a ľahko ho vyžmýkajte.
  2. V mise premiešajte karfiol, goudu, kokosovú múku a vajíčka. Osoľte.
  3. Na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujte placky. Pečte 10 – 15 min na 180 stupňov.
  4. Nechajte vychladnúť, zložte z plechu a servírujte.

Karfiolové tortilly si môžete pripraviť aj do zásoby do mrazničky a ušetriť si tak prácu pri nejakej ďalšej večeri. Skladujte ich preložené papierom na pečenie a v uzatvárateľnej škatuli alebo zip vrecku, aby nenapáchli ostatnými potravinami. A s čím ich servírovať? Okrem klasických náplní mám rada tieto tortilly aj na raňajky, kedy ich plním vaječnou omeletou, avokádom a polníčkom. Skvelé sú aj s údeným lososom a kyslou smotanou, ale možností je snáď nekonečno.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články