Práve čítate

Recept na kávovú tortu inšpirovanú viedenským Sacherom

10366  
Zdieľať: 

Recept na kávovú tortu inšpirovanú viedenským Sacherom

Vláčne cesto, ktoré je potreté marhuľovým lekvárom s rumom a všetko je poliate čokoládou… že vám to niečo pripomína? Táto torta vás navyše prekvapí ešte aj svojou vôňou a ľahkou príchuťou kávy.

20. 10. 2020 3 min. čítania Barbora Gorecká
Recept na kávovú tortu inšpirovanú viedenským Sacherom

Základom torty je voňavé a krásne nadýchané cesto, ktoré sa vám doslova rozplynie v ústach. Čokoláda a káva je kombinácia, ktorá svojou chuťou nikdy nesklame a budete na ňu, po jej ochutnaní, myslieť ešte veľmi dlho.

Nadýchaný korpus, výrazný lekvár…

Vďaka vyšľahaným bielkom, ktoré do torty patria, je korpus skoro ako obláčik a je ľahký aj bez použitia kypriaceho prášku.

Ďalšou súčasťou, ktorá perfektne do torty zapadá, je marhuľový lekvár zmiešaný s rumom. Všeobecne je marhuľový lekvár zaváracím „trendom“ v našich domácnostiach a rum sa k pečeniu dokonale hodí. Torta dostáva vďaka tejto kombinácii poriadne grády.

Nakoniec, ale nie v poslednom rade, vás čaká sladká čokoládová poleva, ktorá len podčiarkne dokonalosť torty. Je len na vás a vašej chuti, akú čokoládu použijete. Niekto má rád čokoládu horkú – napríklad ja, iný zase mliečnu. Jedno je ale jasné… čokoláda by mala byť kvalitná s vyšším obsahom kakaovej hmoty.

Kombinácia čokolády a výrazného marhuľového lekváru je moja obľúbená. S pridaním kávy to spolu funguje azda ešte lepšie ako v klasickej Sacherke, ktorú si nikdy neodpustím, keď sa vydáme do Viedne. Doma mi tortu síce nikto nezabalí do ikonickej drevenej krabičky, ale zase si môžem navrch dať toľko šľahačky, koľko sa mi zapáči. :-)

Verím, že ak tento recept vyskúšate doma, nebudete túto tortu piecť iba raz. :-)

Torta s vôňou kávy inšpirovaná viedenským Sacherom

Aj keď to podľa dĺžky postupu môže vyzerať tak, že vás čaká zložitá práca, opak je pravdou. Túto tortu zvládnu aj začiatočníci. Výhodou je, že vás nečaká príprava žiadneho zložitého krému. Ten kávová torta podľa môjho receptu vôbec nepotrebuje.

Sacher s kávou

Ingrediencie na korpus:

  • 160 g horkej čokolády (minimálne 55 %)
  • 130 g masla izbovej teploty
  • 50 g práškového cukru
  • 3 vrchovaté lyžičky instantnej kávy Tchibo Exclusive
  • 6 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
  • 100 g krupicového cukru
  • 130 g hladkej múky (preosiatej)
  • 200 g marhuľového lekváru
  • 30 ml rumu

Ingrediencie na polevu:

  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 85 g kvalitnej čokolády

Suroviny z chladničky von! :-)


Všetky suroviny, ktoré budete na pečenie používať, si vyberte z chladničky s predstihom. Mali by mať izbovú teplotu.

Postup:

  1. Rúru si vyhrejte na 180 ⁰C a formu s priemerom 20 cm si vyložte papierom na pečenie.
  2. Čokoládu si najskôr rozpusťte vo vodnom kúpeli a potom ju nechajte chvíľku vychladnúť.
  3. Do väčšej misy si dajte maslo s práškovým cukrom, kávou a šľahajte ich asi 5 minút, potom pridajte vychladnutú čokoládu a šľahajte ďalších 5 minút.
  4. Nakoniec, jeden po druhom, do čokoládovej zmesi pridávajte žĺtky – vždy poriadne zašľahajte a potom pridajte ďalší. Nakoniec pridajte múku a krátko premiešajte, aby sa všetko pekne prepojilo.
  5. V druhej, čistej a suchej mise, začnite šľahať bielky. Keď sa bude zľahka tvoriť sneh, pridávajte po lyžiciach krupicový cukor. Vo chvíli, kedy budete mať všetok cukor do bielkov zašľahaný, šľahajte ďalšie 4 minúty.
  6. Po vyšľahaní bielkový sneh po tretinách pridávajte k čokoládovej zmesi a všetko zľahka, pomocou cukrárskej stierky vmiešavajte k čokoláde. Keď budete mať všetok sneh zapracovaný, cesto prelejte do formy a pečte 40 minút.
  7. Po upečení vyberte korpus z formy a nechajte ho vychladnúť na mriežke. Marhuľový lekvár dajte do misky, prilejte rum a všetko dôkladne a dohladka premiešajte.
  8. Vychladnutý korpus prerežte, potrite ho lekvárom – nešetrite! A potom priklopte. Zvyškom lekváru potrite vrch korpusu a boky. Potretý korpus dajte asi na hodinu do chladničky odpočívať.
  9. Po hodine si pripravte polevu. Do menšieho hrnca si dajte smotanu a nalámanú čokoládu. Všetko začnite zahrievať na strednom plameni a za stáleho miešania nechajte čokoládu úplne rozpustiť. Potom polevu nalejte na vychladnutú tortu a dajte ju aspoň na pol hodiny do chladničku.

Zdobte pomocou šľahačky

Torta je skvelá aj sama o sebe, ale ja ju vždy, rovnako ako pravý Sacher, mám najradšej s poriadnou čiapkou čerstvo vyšľahanej šľahačky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články