Práve čítate

Pochutnajte si na vietnamskej káve s našľahaným žĺtkom

3005  
Zdieľať: 

Pochutnajte si na vietnamskej káve s našľahaným žĺtkom

Horká káva s nadýchanou sladkou čiapočkou. Tak by sa dala nazvať šálka tejto, pre nás, netradične servírovanej kávy. Že ste ju ešte nikdy neochutnali? Tak smelo do toho! Na jesenné dni je vietnamská káva ako stvorená.

13. 11. 2020 2 min. čítania Veronika Bednářová
Pochutnajte si na vietnamskej káve s našľahaným žĺtkom

Je to vôbec ešte šálka kávy, alebo už skôr lahodný dezert? Ja osobne sa nemôžem rozhodnúť. Pripravte si aj vy doma vietnamskú kávu so sladučkým žĺtkovým krémom a pomôžte mi to rozlúsknuť. Je to ľahšie, ako by ste si mysleli. Ideme na to? :-)

Vietnamská kuchyňa sa u nás už pekne udomácnila. Je pestrá a plná chutí, a to nielen naslano – aj milovníci sladkého si prídu na svoje. Ak vás teraz v chladnom počasí rovnako ako mňa stále chytajú chute, tak rýchlo zabehnite pre vajíčka a sladené kondenzované mlieko a budú sa diať divy.

Recept na vietnamskú kávu

Z uvedených ingrediencií si pripravíte dve šálky (s objemom asi 200 ml) vietnamskej kávy. Pri príprave sa nezaobídete bez mixéru so šľahacím nástavcom a misy vhodnej na šľahanie.

Ingrediencie:

Akú kávu použiť?

Pravá vietnamská káva sa pripravuje zo zrniek robusty, ktorá svojou horkou čokoládovou chuťou skvelo ladí so sladkým kondenzovaným mliekom. Môžete teda použiť zmes arabiky a robusty z ponuky Tchibo. Úspech je ale zaručený aj s čistou arabikou.

przygotowanie kawy

Príprava vám zaberie len pár minút:

Najskôr si pripravte filtrovanú kávu. Kanvicu s hotovým nápojom prikryte, aby zbytočne nevychladol.

  1. Oddeľte si žĺtka od bielok a vložte ich do misy na šľahanie.
  2. K žĺtkom pridajte kondenzované mlieko.
  3. Zo žĺtkov a kondenzovaného mlieka pomocou mixéra vyšľahajte nadýchanú, svetlú zmes.
  4. Pripravte si 2 poháre s objemom 200 ml. Tie naplňte zhruba do ⅔ kávou.
  5. Vezmite lyžicu a zvyšnú tretinu pohára naplňte vyšľahaným žĺtkovým krémom.
  6. Potom už stačí iba zľahka poprášiť škoricou a môžete servírovať.

Čo sa hodí vedieť pri príprave tejto kávy?

Aby ste vyšľahali naozaj nadýchaný krém, použite skôr menšiu misu. Nebojte sa, hutné kondenzované mlieko zabraňuje prskaniu všade naokolo.

Káva v pohári nesmie byť príliš horúca, hrozí potom „zrazenie“ žĺtka. Skúšala som experimentovať aj s instantnou kávou. Mňa osobne tento variant veľmi neoslovil, ale ak máte instantnú kávu najradšej, môžete to tiež skúsiť. Len kávu naozaj nechajte chvíľku vychladnúť.

Tak a je to. Nápoj leží pred vami a teraz máte dve možnosti. Buď ho budete piť pomalými dúškami priamo cez krém, alebo ho zamiešate, čím krásne prepojíte chute. Alebo najskôr jedno a potom druhé. Nech už zvolíte akýkoľvek spôsob, myslím, že vás čaká rovnaká dilema ako mňa. Je to káva, alebo dezert? :-)

Všetko na prípravu kávy

Všetko na prípravu kávy

Vybavenie na domácu prípravu kávy nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články