Práve čítate

Fitness lexikon, vďaka ktorému už počas cvičenia nestúpim vedľa

1393  
Zdieľať: 

Fitness lexikon, vďaka ktorému už počas cvičenia nestúpim vedľa

Čo je body attack a je nejaký rozdiel medzi HIIT a H.E.A.T.? Keď sa pozriem na rozvrh lekcií fitness centier, mám občas pocit, že sú to skôr názvy akčných filmov. Tiež sa v tom vôbec nevyznáte, bojíte sa, že vás na mieste čaká nemilé prekvapenie, a preto radšej ani nikam nejdete? Vyskúšala som pár tréningov za vás, takže vy už sa len mrknite na tento slovníček a vyrazte na cvičenie bez obáv, že vám počas lekcie bude chýbať dych alebo vhodná obuv.

7. 10. 2023 5 min. čítania Lucie Mládková
Fitness lexikon, vďaka ktorému už počas  cvičenia nestúpim vedľa

HIIT, H.E.A.T. a Tabata na (poriadne) rozohriatie

Názvy znejú rovnako, ale HIIT a H.E.A.T. majú spoločné len jedno – zapotíte sa.

HIIT (High intensity interval training) je cvičenie, vďaka ktorému pôjdu kilá dole. Ako už ale názov napovedá, nie je to žiadne oddychové cvičeníčko, ale poriadna makačka ladiaca vašu postavičku a spolu s ňou fyzičku. Je skvelý na redukciu váhy bez úbytku svalovej hmoty, podporuje kardiovaskulárny systém a jeho čaro spočíva v striedaní maximálnej a nízkej intenzity, takže budete mať občas aj chvíľku na vydýchnutie.

Čo so sebou: Veľa tekutín, športové oblečenie, obuv s pevnou podrážkou, uterák

V čom to je dobré: Zlepšíte svoj kardiovaskulárny systém a schudnete bez úbytku svalovej hmoty.

Špecifický druh tohto tréningu je Tabata, celkom náročný tréning s pevne danou štruktúrou, v ktorom sa strieda 20 sekúnd cvičenia s 10-sekundovou pauzou, to všetko pri …… postačí vám cvičenie absolvovať 2× týždenne. Dobrá správa je, že ponúka veľmi pestrú paletu cvikov, takže aj pri častých opakovaniach sa nebudete nudiť (ak je niečo také pri intenzite tohto cvičenia vôbec možné).

Čo so sebou:Veľa tekutín, športové oblečenie, obuv s pevnou podrážkou, uterák

V čom je to dobré: Rýchlo zlepšuje fyzičku a pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém.

H.E.A.T. (High energy aerobic training) sa dá voľne preložiť ako aeróbne cvičenie s vysokým energetickým výdajom. A aj keď to znie ako ďalšia rýchlostná šialenosť, vychádza z prirodzeného ľudského pohybu – chôdze. Cvičí (chodí) sa na špeciálnych bežeckých pásoch, ktoré sú poháňané iba ľudskou energiou (teda tou vašou) a dá sa na nich plynule bez prerušenia pohybu meniť sklon z 0° do 40°. Zabudnite ale na nekompromisné lekcie, kedy z vás inštruktor vyžmýka aj poslednú kvapku sily a vy máte pocit, že každou ďalšou minútou končíte. Ste to vy, kto určuje intenzitu a volí si záťaž.

Čo so sebou: Ľahko otvárateľnú fľašu s pitím, uterák, obuv s pevnou podrážkou

V čom je to dobré: Je to nenáročné nesilové kondičné cvičenie, ktoré využíva prirodzený pohyb a ctí individuálne limity. Aj tak ale počítajte s tým, že sa poriadne zapotíte.

Ak sa vám daná lekcia páči, ale budete si po prvej hodine pripadať hlúpo, pretože nie ste rovnako zdatní ako ostatní účastníci, nevzdávajte to – spolu s lektorkou Lenkou Soukupovou sme dali dokopy tipy, ako zvládnuť prvé lekcie cvičenia tak, aby ste sa tešili na ďalšie .

Fitness Barre nenájdete pri bare

Fitness Barre je populárne cvičenie, ktoré prináša do telocvične prvky baletu. A úplne najpopulárnejšie je medzi topmodelkami.

Dopĺňa klasické baletné pozície pri tyči (fr. barre = tyč) o prvky pilates a jogy. Dokopy tvoria jedinečnú kombináciu cvikov, vďaka ktorej vám vyrastú dlhé štíhle svaly, naučíte sa správne držanie tela a zapracujete na svojej flexibilite. Ak teda nemáte záujem o „nabúchané“ telo kulturistu, získané izolovanými pohyby v posilňovni, Barre je jasná voľba. Zo začiatku môže bolieť, ale ak budete chodit na lekcie pravidelne, rýchlo pocítite pokrok.

Čo so sebou:Oblečenie, ktoré vás nebude obmedzovať v pohybe (ako napríklad legíny a tričko), ale môžete si zobrať aj baletnú sukničku alebo uviazať okolo členkov mašľu.

V čom je to dobré: Získate telo baletky bez nutnosti tancovať balet.

Všade samé telo: Body attack, Body balance, Body pump a Body jam

S názvami lekcií začínajúcimi slovom Body sa vo fitkách roztrhlo vrece rovnako ako s registračnými značkami za každým slovom. Ale pozor, začínajú síce rovnako, ich obsah sa ale diametrálne líši.

body attack

Body Balance je cvičenie inšpirované jogou, tai-chi a pilates, ktoré je zamerané na pretiahnutie a posilnenie problematických svalov a svalových skupín a spevnenie stredu tela a zoštíhlenie postavy.

Čo so sebou: Pohodlné oblečenie, ktoré vám nebráni v pohybe, cvičí sa bez topánok

V čom je to dobré: pokojné cvičenie vhodné pre všetkých bez rozdielu veku, pohlavia, pokročilosti a fyzickej zdatnosti

Body attack je zase naopak energeticky náročné cvičenie zamerané na kardio, svalovú vytrvalosť a funkčný tréning. Robíme pri ňom pohyby inšpirované rôznymi športmi, ako je beh, výpady a skoky, a sú skombinované so silovými cvikmi v rytme vysoko energetickej a motivujúcej hudby.

Čo so sebou: Topánky s tvrdou podrážkou

V čom je to dobré: Veľmi rýchlo získate lepšiu kondíciu a posilníte celé telo.

Pri Body pump k tomu všetkému dostanete ešte obriu činku. Ide o silový tréning na hudbu, ktorý na vás kladie veľké nároky, a tým vás a vaše telo posilňuje. Trénujete všetky hlavné svaly pomocou veľkej činky s ľahkou až strednou záťažou, ktorú si sami vyberiete podľa vašich momentálnych možností.

Čo so sebou: Veľa sily a topánky s pevnou podrážkou.

V čom je to dobré: Veľmi rýchlo vyrysuje a posilní celé vaše telo.

Body Jam je naopak kardio cvičenie, kde nebudete mať pocit, že cvičíte, ale že tancujete. Najrôznejšie tanečné štýly a moderná hudba vám zaručia zábavu a uvoľnenie, pri ktorej sa ale aj poriadne vypotíte. A budete si tak pripadať (skoro) ako v klipe na MTV (až na ten pot).

Čo so sebou:Oblečenie, ktoré vám nebráni v pohybe, topánky s tvrdou podrážkou

V čom je to dobré:Vypotíte sa bez toho, aby ste mali pocit, že cvičíte (aj keď na druhý deň to určite pocítite!)

S Chi Toning chytíte druhý dych

Nie, bohužiaľ to nie je variant gin & tonicu, ale najnovšia forma cvičenia v oblasti Body and Mind.

chi tong

Dynamické a zároveň uvoľňovacie cvičenie, ktoré vhodne a plynule kombinuje prvky z power jogy, pilates, piatich Tibeťanov a strečingu. Cieľom cvičenia je zlepšiť koncentráciu, držanie tela a dýchanie.

Čo so sebou: Pohodlné oblečenie bez topánok

V čom je to dobré: Pretiahnutie a posilnenie svalov, uvoľnenie kĺbov a chrbtice, zvýšenie svalovej vytrvalosti, odstránenie stresu a zlepšenie psychickej aj fyzickej rovnováhy.

Možno už konečne máte jasno v tom, aký je napríklad rozdiel medzi H.E.A.T.om a HIITom, a nemusíte sa tak báť, že sa nedopatrením ocitnete v sále, kde vám budú chýbať chodiace stroje. A ak v našom zozname záhadných športov chýba niečo, čo vám počas pozerania lekcií v najbližšom fitku udrelo do očí, napíšte nám na FB a spoločne vám ho priblížime. Čo je ale dôležité počas absolvovania akéhokoľvek druhu cvičenia – robte len to, čo je vám príjemné. Ak zistíte, že niektorá aktivita nie je vašou šálkou kávy, nepreťažujte sa a choďte o telocvičňu ďalej. Alebo sa napríklad choďte len prejsť – chôdzu poznáme zo všetkého najlepšie a tak veľmi dobre vieme, aká blahodárna je pre naše fyzické aj psychické zdravie.

A ak chcete predsa len zostať doma, máme pre vás 10 trikov, s ktorými si obľúbite domáce cvičenie.

Vybehnite pohodlne von v každom počasí

Vybehnite pohodlne von v každom počasí

Vybavte sa oblečením a športovými doplnkami do vetra, chladu aj do tmy, vďaka ktorým vás počas vašich vonkajších aktivít nič nezaskočí.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články