Práve čítate

Osviežujúca torta, ktorú servírujem zmrazenú. Vyskúšajte ju s rebarborou a bazovým sirupom

1830  
Zdieľať: 

Osviežujúca torta, ktorú servírujem zmrazenú. Vyskúšajte ju s rebarborou a bazovým sirupom

Skvelá a osviežujúca dobrota! Robím ju podobne ako klasickú tvarohovú tortu - teda najskôr pripravím korpus, potom krém, pridám sezónne ovocie a všetko navŕšim do formy alebo misy. Nechám zamraziť a pred podávaním zase trošku povoliť. Ta-dá! Ľadový dezert je na svete.

23. 5. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Osviežujúca torta, ktorú servírujem zmrazenú. Vyskúšajte ju s rebarborou a bazovým sirupom

K tomuto receptu ma inšpirovala talianska torta semifreddo. Je to niečo ako zmrzlina, ale nedá sa tak úplne nazvať – výrobný proces je totižto odlišný. Zmrzlina sa na rozdiel od tejto torty pri výrobe mieša. Ďalší rozdiel medzi týmito dvomi pochúťkami je v podávaní. Zmrzlina sa servíruje naberačkou, mrazená torta sa krája. Názov semifreddo v taliančine znamená “napoly studená” a “napoly zmrazená”. Neservíruje sa totiž priamo z mrazničky, ale väčšinou sa nechá trochu povoliť, a tak sa už na povrchu môže ľahko roztekať (je ale stále studená) a vnútri je zmrazená. V originálnom recepte sú okrem iného aj bielky a smotana. Ja som ale originálnu receptúru trochu pozmenila a povedala by som, že aj zjednodušila.

Na tejto torte je super, že je rýchlo hotová, a zároveň veľmi dlho vydrží, teda ak ju skôr nezjeme. Niekedy pokojne robím aj 2 torty za víkend – jednu na sobotu a nedeľu ku káve a druhú si nechávam v mrazničke na desiatu cez týždeň alebo napríklad pre nečakanú (ale aj očakávanú) návštevu.

Ovocie môžete rôzne obmieňať. Ja som použila kyslú rebarboru v kombinácii so sladkými jahodami, skvelé ale môžu byť aj čučoriedky, maliny, čerešne, broskyne, marhule, ríbezle… v podstate ktorékoľvek ovocie nájdete na záhrade alebo na trhu. Môžete pridať jednoducho to, čo vám chutí. A nielen ovocie! Skúste napríklad Nutellu, vanilku, matchu, kardamóm, kávu, hrozienka alebo oriešky.

Do krémovej časti môžete okrem tvarohu použiť aj mascarpone, šľahačku, alebo to rôzne nakombinovať. A keďže je aktuálne v sezóne aj baza, primiešala som do krému trochu bazového sirupu. Je ale možné ho vynechať, prípadne použiť iný sirup. Perfektne osviežujúca je aj citrónová šťava.

Krém odporúčam pred vmiešaním ovocia ochutnať. Ja veľmi nesladím, a tak by pre vás mohol byť málo sladký. Podľa chuti si teda pridajte cukor, hlavne ak do krému vmiešate citrón.

Ovocie dávam hneď do krému. Ak ale chcete mať tortu pekne nazdobenú, môžete vmiešať len časť ovocia a zvyšok naukladať navrch torty. Niekedy tiež pri podávaní zdobím tortu čerstvým ovocím, orieškami, nastrúhanou čokoládou alebo ovocným prelivem.

Recept na mrazenú tortu s rebarborou a bazovým sirupom

Tortu som robila v malej tortovej forme. Ak použijete klasicky veľkú, môžete pokojne množstvo všetkých ingrediencií zdvojnásobiť. Pri korpuse to bude dokonca nutné, množstvo uvedené v recepte by vám nevyšlo na rozprestretie po celej forme. Robím aj iné tvary ako okrúhly. Tento dezert sa totiž bežne robí napríklad vo forme na chlebíček.

Príprava mi zaberie väčšinou asi 30 minút, ale počítajte ešte s minimálne 8 hodinami na mrazenie. Z uvedeného množstva budete mať asi 6 porcií.

Ingrediencie na krémovú časť:

  • 500 g tvarohu
  • 35 g práškového cukru
  • 45 ml bazového sirupu
  • 100 g olúpanej a očistenej rebarbory
  • 160 g očistených jahôd

Ingrediencie na korpus:

  • 120 g piškót
  • 105 ml smotany na šľahanie
  • 20 g cukru
  • 15 g oleja

Postup:

  1. Rozmixujte piškóty na prášok a premiešajte ich so smotanou, cukrom a olejom.
  2. Zmes rozprestrite do vymazanej formy na tortu a pečte na 180 stupňov približne 10 min.korpus z piškotů
  3. Uvarte rebarboru a nakrájajte ju na menšie kúsky.
  4. Tvaroh vyšľahajte s práškovým cukrom a bazovou šťavou.
  5. K tvarohu vmiešajte nakrájané jahody a rebarboru.
  6. Tvarohovú zmes rozprestrite na vychladnutý korpus. Dajte do mrazničky aspoň na 8 hodín.
  7. Pred servírovaním nechajte tortu trochu povoliť.

Aby šel dort dobře z formy


Pokud použijete formu, která se nerozevírá, po upečení z ní korpus opatrně vyjměte a formu vyložte potravinovou fólií. Až potom do ní korpus vraťte a navrstvěte krém.

Bazový sirup môžete kúpiť, ale ja ho rada na jar robím doma. Recept je ľahký. Stačí nazbierať asi 30 veľkých kvetov, zmiešať ich s 2 kg cukru, šťavou z 1 citróna a s 20 g kyseliny citrónovej. To všetko zalejem 2 l vody, premiešam a nechám do druhého dňa odstáť. Na druhý deň to precedím cez plátno a na miernom stupni varím, kým sirup mierne nezhustne. Ešte horúci ho nalejem do vyvarených pohárov, tie zatvorím a otočím dnom nadol a keď je všetko vychladnuté, uložím zásoby do špajzy, kde je chladnejšie a tma.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články