Práve čítate

Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

4302  
Zdieľať: 

Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

„Tak si tu žijeme...“ To ma vždy napadne, keď si prezerám fotky bohatého stola, ktorý som pekne pripravila (v pote tváre, bola totiž pekelná horúčava) pre tento recept.

26. 8. 2016 3 min. čítania Kateřina Winterová
Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

Pripomína mi minuloročné leto plné rozkvitnutých babičkovských pelargónií a kopu cukiet na záhone. Tento rok tomu nie je inak a úroda sa hlási o slovo každý deň. Tekvice, cukety, figy, cibuľa. A muškáty na priedomí volajúce po zálievke. Za tie roky ich krása trocha pohasla, ale aj tak ich mám rada. S nápadom na tento recept prišla naša fotografka Petra. Listovali sme v kuchárkach a hľadali inšpiráciu pre nejaký letný drink (bola totiž rovnaká horúčava ako vlani) a Petra sa začala rozplývať nad cibuľovou marmeládou. Zvláštne! :)

Avšak pri pohľade na sušiace sa zväzky červenej cibule povešanej na stene stodoly bolo rozhodnuté. Ale čo k tomu? Pýtam sa skôr seba, Petra mi však zasnene odpovedá: „Galetky.“ A už sa smaží, varí, pečie! Pohánku milujem. Tá totiž do slaných bretónskych palaciniek neodmysliteľne patrí. A tiež náplň. Klasikou je šunka s volským okom, ale v podstate sa dá použiť čokoľvek, čo máte radi. Mne sa na galette BRETONNE (francúzsky), čiže krampouezhenn gwinizh-du (bretónsky!) ‒ to len keby ste si ich chceli v Bretónsku objednať :)) ‒ páči, že je to v podstate jednoduché a celkom zdravé jedlo, navyše hotové za chvíľu. Aj náplne som upravila, aby boli rýchlo hotové a vy ste tak mali čas pri dobrom jedle vnímať aj okolie, pripomenúť si horúce leto a slastne si povzdychnúť: „Tak si tu žijeme…“

_MG_0215

Suroviny

125 g pohánkovej múky
250 ml mlieka alebo vody
1 vajce
štipka soli

Postup

Múku v mise osolíme. V mlieku rozmiešame vajce a postupne, za stáleho miešania ho metličkou prilejeme do múky, aby sa v cestíčku netvorili hrudky. Na rozpálenú panvicu jemne pomazanú rozpusteným maslom či olejom lejeme naberačkou cesto. Smažíme v tenkej vrstve z oboch stranách do zlatista. Cesto z pohánkovej múky sa rado prichytáva na dno, preto dávame pozor, aby sa palacinky nepotrhali, a starostlivo panvicu zľahka mastíme. Hotové naplníme náplňou. Jeme teplé aj studené.

_MG_0261

Cibuľová náplň

Suroviny
3 až 4 červené cibule
2 polievkové lyžice masla (prípadne aj rozpusteného)
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice balsamica
2 polievkové lyžice trstinového cukru
3 vetvičky čerstvého tymianu (môže byť aj sušený)
soľ a korenie na dochutenie

Postup
Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Vsypeme do nej na tenké plátky pokrájanú olúpanú cibuľu a zhruba 20 minút dusíme. Potom k cibuli pridáme balsamico a cukor. Cibuľu ďalej dusíme asi desať minút, než začne cukor karamelizovať. Krásne zredukovanú tmavo červenú cibuľu posypeme tymianom a dochutíme soľou a korením. Podľa chuti ešte podusíme a podávame teplé alebo studené.

_MG_0347

Cuketová náplň s Lučinou

Suroviny
1 cibuľa
2 až 3 malé cukety
2 štipky rozmarínu
1 vetvička bazalky
1 kocka Lučiny
soľ a korenie na dochutenie

Postup
Cibuľu rozloženú na kolieska jemne podusíme na masle. Cukety aj so šupkou (ak sú veľké a staršie, tak bez šupky) škrabkou pokrájame na plátky a pridáme do rajnice k cibuli. Asi desať minút dusíme do mäkka (zrelšie cukety dlhšie), potom pridáme bylinky. Rozmarín môžeme aj v celku, potom ho vyberieme. Bazalku nožnicami nastriháme priamo do cukety. Chvíľu spolu dusíme, potom pridáme Lučinu. Necháme rozpustiť, podľa chuti osolíme a okoreníme a pár minút spolu varíme. Podávame teplé.

_MG_0401

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články