Práve čítate

Upečte si mini mazance na anglický spôsob: Recept na Hot cross buns

2289  
Zdieľať: 

Upečte si mini mazance na anglický spôsob: Recept na Hot cross buns

Čo je pre nás mazanec, to sú pre anglicky hovoriace krajiny hot cross buns. Malé nadýchanejšie bochníčky tradične ozdobené krížikom z múčnej pasty – kedysi hutnejšie, osladené hlavne sušeným ovocím a dochutené množstvom korenia, dnes často aj v modernejších variáciách, napríklad s čokoládou.

16. 3. 2023 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Upečte si mini mazance na anglický spôsob: Recept na Hot cross buns

Ja som pre vás pripravila ľahkú variáciu klasiky, ktorú si môžete ozvláštniť podľa chuti. Zmes korenia je pre začiatočníka niekedy trochu neobvyklá. Ak teda so škoricou v ceste nie ste kamaráti, pokojne z nej uberte. Vrelo odporúčam použiť tzv. kvások alebo omládok a riadiť sa pri kysnutí skôr vzhľadom ako časmi – tučnejšie cesto bohaté na sušené, často sírené ovocie a škoricové korenie pomalšie kysne.

V Anglicku Hot cross buns kúpite nielen počas pôstu a Veľkej noci, ale aj ako raňajkové pečivo. Skvelo znáša mrazenie – stačí ich potom na chvíľu zapiecť. Preto odporúčam piecť ich v malých pekáčikoch, alebo potom rozdeliť a zabaliť do vreciek po pár kusoch.

V nižšie spísanom recepte používam na zdobenie cukrovú pastu – hustejšiu polevu na podobnom princípe, ako je tá na medovníky, pričom ako základnú tekutinu môžete použiť smotanový syr, pomarančovú alebo citrónovú šťavu, alebo pokojne aj lyžicu mlieka. Potom už len postupne prisypávate práškový cukor do takej hustoty, aby bolo možné vychladnuté bochníčky zdobiť. Alternatívou je aj čokoláda. Tradičná múčna pasta sa vytvorí iba rýchlym zmiešaním múky s vodou a nanáša sa na vykysnuté bochníčky tesne pred pečením, ale je potrebné počítať s tým, že má po upečení špecifickú gumovú textúru. Horúce bochníčky potieram cukrovým sirupom – buď čisto na báze vody, alebo napríklad zo šťavy z pomaranča.

Recept na domáce Hot cross buns

Z uvedených ingrediencií upečiete približne 26 menších bochníkov.

Ingrediencie na kvások z droždia:

  • 130 g hladkej múky
  • 130 g teplej, cca 30 stupňovej vody
  • 15 g droždia
  • 5 g kryštálového cukru

Ingredience na cesto:

  • Hotový aktívny kvások
  • 60 g mlieka
  • 2 rozšľahané vajca (cca 30 g si odložte nabok na záverečné potretie)
  • 70 g kryštálového/práškového cukru
  • 350 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • Kôra z polovice chem. neošetreného pomaranča
  • 3 g škorice
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého klinčeka
  • 80 g masla

Na záver:

  • 120 g zmesi sušeného ovocia – brusnice, hrozienka sultánky, hrozienka korintky, alebo iné nadrobno posekané sušené ovocie – vrelo odporúčam prepláchnuť vriacou vodou od zvyškov oleja, sírenia atď.

Na sirup:

  • 50 g vody alebo pomarančovej šťavy
  • 50 g kryštálového cukru
  • Uvarte na hustejší sirup, ktorý chvíľu udrží bublinu. Výborné sú aj potreté mierne nariedeným marhuľovým džemom – ideálne prepasírovaným

Postup:

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na kvások a nechajte ho 15 – 30 minút odpočívať. Mal by zhruba strojnásobiť objem.
  2. Všetky zvyšné suroviny vrátane kvásku, okrem masla a ovocia, vložte do misy robota alebo domácej pekárne a nechajte asi 15 minút miesiť. Môžete sa ale do toho pustiť aj ručne. Malo by vzniknúť od stien misy sa odlepujúce, ale tvárne cesto.
  3. Cesto a robota (alebo vlastné ruky) nechajte asi 5 minút odpočinúť a následne do cesta primiešajte maslo (studené alebo ľahko povolené).velikonoční recept
  4. Cesto nechajte cca 30 minút na teplom mieste nakysnúť, preložte ho v mise a zapracujte doň sušené ovocie. Samozrejme, ovocie môžete zapracovať aj na záver miesenia robotom, ale rozbije ho trochu viac ako ručná práca – navyše premiesenie počas kysnutia cesto pekne spevní, čo je špeciálne dôležité, ak ste nemiesili mechanicky.těsto na hot cross buns
  5. Nechajte znovu kysnúť do zdvojnásobenia objemu, potom rozdeľte na 26 dielov – prípadne ak nechcete toľko bochníčkov, môžete polovicu cesta po vymiesení alebo v polovici kysnutia odložiť do chladničky a nechať kysnúť až do druhého dňa, či už s ovocím, alebo bez neho.
  6. Porcie cesta spracujte do guľôčok, alebo tvorte mešteky – aby vznikli úhľadné žemličky. Ukladajte do vymasteného plechu.
  7. Nechajte znovu nakysnúť na dvojnásobok (v teple to potrvá okolo polhodiny až hodiny). Pomáha na minútu vložiť naplnený pekáč do rúry zapnutej na najnižší stupeň, nezabudnite však predtým pečivo orosiť rozprašovačom, aby neoschlo.bochánky cross buns
  8. Pekáč z rúry vyberte, rúru nechajte nahriať na 210 °C, horné a dolné pečenie.
  9. Bochníčky potrite trochou vajíčka zmiešaného s lyžicou mlieka a ak vás láka tradičný variant, naneste múčnu pastu do kríža (do 60 g hladkej múky postupne primiešavajte po lyžiciach vodu, aby bola hustá natoľko, že sa z nej dá striekať z vrecka pásik).
  10. Bochníčky nechajte piecť cca 25 minút na 210 stupňov – podľa zlatej farby. V keramickom alebo sklenenom pekáčiku to môže trvať aj 30 – 35 minút, aby boli prepečené aj zo spodnej strany. Ak chcete piecť viac bochníčkov na viacerých úrovniach a horkovzdušne, teplotu v rúre znížte na 190 °C.
  11. Upečené bochníčky vyberte, potrite pripraveným cukrovým sirupom a nechajte vychladnúť.

Ak nie ste fanúšikmi múčnej pasty, naneste na mierne vychladnuté bochníčky krížiky z cukrovej pasty. Na tú potrebujete 2 lyžice mlieka, citrónovej či pomarančovej šťavy a toľko práškového cukru, aby vznikla hustá pasta. Preložte do vrecka, odstrihnite roh a nanášajte tradičné krížiky alebo iné vzory. Bochníčky si vychutnajte samotné alebo s plátkom studeného masla – božské sú aj prekrojené napol a opečené na druhý alebo tretí deň.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články