Práve čítate

Pór nemusí ísť len do „číny“ alebo do polievky: Tipy, ako ho obsadiť do hlavnej roly

1959  
Zdieľať: 

Pór nemusí ísť len do „číny“ alebo do polievky: Tipy, ako ho obsadiť do hlavnej roly

Vždy som zvedavá, či má pór u ostatných doma miesto aj inde ako v polievke a v “číne”. Pretože by som povedala, že tam sa v našich kuchyniach najčastejšie pridáva. A je to škoda. Má totiž pestré možnosti využitia aj škálu prípravy.

12. 3. 2023 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Pór nemusí ísť len do „číny“ alebo do polievky: Tipy, ako ho obsadiť do hlavnej roly

Pór môžete grilovať, piecť, variť, karamelizovať, dusiť, alebo napríklad aj smažiť. Dajú sa s ním vymyslieť originálne pokrmy, ktorými potešíte aj toho najnáročnejšieho stravníka. Patrí do rovnakej skupiny zeleniny ako cibuľa alebo napríklad cesnak, teda medzi cibuľové zeleniny. A tiež je to jedna z najstarších zelenín – pórik bol využívaný už starovekými Grékmi a Rimanmi.

Pór je super, dokonca superpotravina! Je bohatý na antioxidanty, kyselinu listovú, vitamíny A, C a E, vápnik, draslík, fosfor, zinok a ďalšie látky. Obsahuje aj éterické oleje. Pri varení sa využíva hlavne stonka, ale v listoch je oveľa viac zdraviu prospešných látok. Pórik je skvelý pre zdravé črevá – pomáha so zápchou, s nafukovaním aj hnačkami. Zároveň má čistiace účinky na žalúdok a črevá.

Keď nie je iba do číny, ako ho využiť?

Pórik môžete jesť surový aj varený. Spísala som pre vás moje najobľúbenejšie tipy na to, ako ho pripraviť.

Občas ho používam namiesto cibule – hlavne do nátierok pre môjho dvojročného synčeka. Využívam tam bielu časť, ktorá je chuťovo jemnejšia ako zelená a nie je taká ostrá ako cibuľa.

Vďaka póru býva jedlo príjemne štipľavé. Je vo veľkom využívaný v ázijskej kuchyni, teda hlavne v čínskej. A to hlavne preto, že sa v Číne vyskytuje veľa druhov póru – čínski kuchári sa potom pekne hrajú s mierou štipľavosti, podľa ktorej pór pridávajú do rôznych pokrmov.

Pór pridávam aj do omelety, skvelo sa hodí ku kuraciemu mäsu, k zemiakom, do cestovín alebo do francúzskeho slaného koláča quiche. Neobvyklou, ale výbornou kombináciou je pór s jablkami. Zmiešajte pór a jablká v pomere 1:1, pridajte majonézu, cukor, soľ a citrónovú šťavu a vznikne vám veľmi dobrý šalát. Ten môžete ozvláštniť mrkvou, prípadne odľahčiť a použiť kyslú smotanu namiesto majonézy. Na ďalší level tento šalát posunú karamelizované pekanové orechy.

Chuť póru skvelo vynikne, keď ho spálite. Ja viem, znie to zvláštne, však? Ak ste o tomto spôsobe prípravy nepočuli, možno vám ho viac priblížim, keď vám pripomeniem známejšie zámerné opaľovanie paprík alebo baklažánu na grile. Táto zelenina (vrátane póru) sa necháva spáliť, pretože potom vynikne jej chuť. Ak nemáte gril, môžete využiť rúru. Pór osoľte, zakvapnite olejom a pečte v rúre na vysokú teplotu. Spálenú šupku na povrchu zlupnite a zostane vám výborné sladké vnútro s dymovou vôňou. Túto techniku prípravy ste mohli zaznamenať napríklad v jednej epizóde českého MasterChefa, kde spálený pór pripravila Pavlína Lubojatzky na finálový večer.

Základ, ako s pórom pracovať

Pór pred úpravou najskôr dôkladne očistite – pravdepodobne sa bude v jednotlivých vrstvách skrývať hlina, možno aj nejaký chrobáčik. Potom odrežte korienky a horné poškodené listy. V recepte nižšie som použila iba bielu časť póru, pretože je chutnejší. Určite ale listy nevyhadzujte a použite ich napríklad do vývaru alebo do polievky. Ak by ste kúpili viac póru, ako ste schopní spracovať, môžete ho nakrájať na kolieska a polkolieska a zamraziť.

Pečený pórik so zemiakmi a šošovicou beluga

Pór si na tanieri zaslúži hlavnú rolu. A tú v tomto recepte určite má. Uvedené ingrediencie vám budú stačiť na 3 porcie.

Ingrediencie:

  • 300 g očistených zemiakov
  • 150 g šošovice beluga
  • 1 pór
  • 1/2 lyžičky kari
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce
  • 4 lyžice olivového oleja
  • Soľ
  • Čerstvý koriander

Na omáčku:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Šťava z 1/2 citróna

Postup:

  1. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky. Dvadsať minút ich predvarte.
  2. Pór nakrájajte na kolieska (zelené konce som nepoužila) a dajte do pekáča. Pridajte k nemu predvarené zemiaky. Zasypte kari, rímskou rascou, osoľte a zakvapnite olivovým olejom. Premiešajte a pečte 35 minút na 180 stupňov. Zatiaľ si uvarte šošovicu beluga.
  3. Pripravte omáčku. V miske zmiešajte biely jogurt s prelisovaným strúčikom cesnaku a šťavou z citróna.
  4. Uvarenú šošovicu zmiešajte so zeleninou.
  5. Servírujte s jogurtovou omáčkou a čerstvým koriandrom.

Verím, že keď recept vyskúšate, budete milo prekvapení. Pór totiž nemusí byť len nepodstatnou ingredienciou v pokrme.

Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Pripravte sa na záhradkársku sezónu

Nábytok na pestovanie na balkón, terasu a do záhrady

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články