Práve čítate

Vyskúšajte tepelne upravené hrozno: Recept na karamelový obrátený koláč

2184  
Zdieľať: 

Vyskúšajte tepelne upravené hrozno: Recept na karamelový obrátený koláč

Máte hrozno? A skúsili ste ho už niekedy upiecť? Ak nie, pripravujete sa o jeden z veľmi zaujímavých chuťových rozmerov, ktoré hrozno dokáže ponúknuť. Práve v tomto variante - ako obrátený koláč s karamelovým základom - vonia úplne dokonale a chuťou mi trochu pripomína sticky toffee pudding, len o niečo aromatickejší a vďaka troške mandlí aj extra krehký.

14. 9. 2022 2 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Vyskúšajte tepelne upravené hrozno: Recept na karamelový obrátený koláč

Ak premýšľate, aké hrozno na takéto tepelné spracovanie využiť, z hľadiska vône a chute sú výborné odrody určené na víno. Ich nevýhodou ale býva pomerne veľké množstvo kôstok. Ale my, čo sme odchovaní na československých bublaninách a ríbezľových alebo egrešových hrnčekových buchtách, sa s tým už nejako zvládneme vyrovnať, no nie? Ak by vás to predsa len malo odradiť, pretože to je naozaj trochu otravné, skúste radšej na prípravu nájsť nejaké pekne voňavé, bezsemenné hrozno.

pečené hroznové víno

U nás na záhrade hrozno plné kôstok obopína kôlňu, a pretože sa ho tento rok urodilo hojne, máme dosť na mušt aj experimenty. A tento sa vydaril výborne – nie je to typ bublanina, ktorej zjete pokojne štvrť plechu, ale vydá na sviatočný dezert, vzhľadom na ťažší charakter.

Hrozno môžete využívať do najrôznejších koláčov, do ktorých by ste dali napríklad ríbezle. Skvelé je aj čatní z hrozna – to sa zase hodí podávať k syrom. A možno vás to prekvapí, ale hrozno výborne chutí pečené pod bravčovým mäsom, kačicou alebo napríklad zverinou.

Recept na obrátený koláč s hroznom

Z vybavenia vám stačia 2 misky, smaltovaný pekáč alebo panvica so žiaruvzdornou úchytkou, v ktorej sa dá aj piecť. Dá sa ale použiť aj kastrólik a k nemu tortová forma. Úplne najlepšie sú panvice s dvomi ušami, za ktoré sa dá horúca nádoba dobre chytiť a prevrátiť, ale postačí aj klasická plechová koláčová. Ale pozor! Vyberte veľkosť formy, ku ktorej máte aj o aspoň centimeter širší tanier alebo podnos. Nižšie uvedené ingrediencie sú na koláč s priemerom 24 cm.

Ingrediencie na karamelovú vrstvu:

  • 80 g masla
  • 120 g hnedého cukru
  • 1 lyžica medu (20 g)
  • 350 – 400 g hrozna

Ingrediencie na suchú časť cesta:

  • 130 g hladkej múky (dá sa použiť aj celozrnná)
  • 70 g mandľovej múky (alebo inej orechovej, s hroznom si rozumie)
  • 10 g prášku na pečenie
  • 1 g soli

Ingrediencie na mokrú časť cesta:

  • 70 g masla (rozpusteného)
  • 120 g kefíru
  • 100 g cukru (podľa chuti hnedý alebo biely)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 vajcia

Postup:

  1. Na začiatok dajte vyhriať rúru na 180 stupňov, horné a dolné pečenie.
  2. V panvici rozpusťte suroviny na karamelovú vrstvu (okrem hrozna). Karamel môžete pokojne nejaký čas aj variť a prípadne si ho upáliť z bieleho cukru, ale vďaka hnedému cukru postačí pre ľahko karamelovú chuť len prepojenie a rozpustenie všetkých surovín.
  3. Pripravte si mokrú a suchú zmes na cesto a obe premiešajte – najskôr každú samostatne, následne spojte dokopy.
  4. Na karamelovú omáčku nasypte hrozno. Ak vám v panvici táto karamelová zmes stihla stuhnúť, stačí opäť chvíľu prehriať a uvoľní sa.
  5. Hrozno zalejte cestom, zarovnajte stierkou a dajte piecť približne na 30 – 40 minút. Cesto krásne zhnedne.
  6. Vo chvíli, kedy už sa cesto zdá hotové, pripravte si utierku, na ňu položte panvicu a tesne ju priklopte tanierom. Cez horúcu formu prehrňte utierku, pevne rukami dokopy všetko chyťte a rýchlo obráťte – tento chvat musí nasledovať hneď po vytiahnutí z rúry.

Častý problém pri obrátených koláčoch je ovocie prilepené k panvici, ale tomu sa včasným vyklopením vyhnete. A áno, môžete použiť aj kúsok papiera na pečenie. To ale len v prípade, že neroztápate karamel a zároveň aj nepečiete celý dezert v jednej nádobe.

Obrátený koláč podávam najčastejšie ešte vlažný a najlepšie s kopčekom studenej kyslej smotany na vyrovnanie chutí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články