Práve čítate

Recept na ovocné rolky: Zdravé maškrty pre deti aj pre dospelých a bez pridaného cukru

23555  
Zdieľať: 

Recept na ovocné rolky: Zdravé maškrty pre deti aj pre dospelých a bez pridaného cukru

Ovocné rolky, fruit rolls, ovocná koža... to sú snáď všetky názvy tejto dobroty, ktoré poznám. Je jedno, ako ich budeme volať. Hlavné je, že sú to zdravé maškrty vyrobené čisto z ovocia a chutia všetkým deťom (aj dospelým) v mojom okolí.

8. 9. 2022 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Recept na ovocné rolky: Zdravé maškrty pre deti aj pre  dospelých a bez pridaného cukru

Zdá sa mi, že v obchodoch sa u nás predávajú skôr až v posledných rokoch a navyše najčastejšie len v oddeleniach so zdravou výživou. Pritom sú ovocné rolky vážne dobré a najviac sa mi na nich páči to, že nepotrebujú žiadny pridaný cukor. Náš syn ich miluje a ja mu ich, priznávam sa, chodím ujedať. Kupovať tieto dobroty v obchode je väčšinou pomerne nákladná záležitosť, ale dobrou správou je, že sa dajú ľahko pripraviť aj doma. Ako? Namixujete si hmotu z ovocia, tú usušíte v rúre a potom už môžete porciovať a pustiť sa do maškrtenia.

Okrem ceny je veľkou výhodou to, že do nich môžete dať presne to, na čo majú deti chuť. Do receptu som spísala ingrediencie podľa seba, ale pokojne sa s druhmi ovocia a ich pomermi pohrajte podľa seba. Namiesto čerstvého ovocia môžete využiť aj mrazené alebo to rôzne namiešať. Ja mám rada, keď sú v základe sladké jabĺčka. Keď sa to potom spojí s rovnako sladučkými jahodami, je to dokonalé. Ale jablká sú dobré aj v kombinácii s kyslým lesným ovocím.

Je potrebné ovocné rolky dochucovať?

Podľa mňa nie je treba pridávať žiadne sladidlá, pretože ovocie je dosť sladké samo o sebe.

Ak by ste ale aj tak chceli rolky prisladiť, dá sa to klasickým cukrom, medom alebo čakankovým sirupom. Chuť sa dá tiež ovplyvniť ochucovadlami, ako je škorica alebo vanilka. Namiesto roliek niekedy tvorím tvar trubičiek a oba konce potom namáčam do čokolády. Fantázii sa jednoducho medze nekladú. Niekedy do základu mixujem aj moje obľúbené semienka, najčastejšie slnečnicové, sezamové alebo tekvicové.

Čo sa hodí vedieť, kým sa pustíte do pečenia (sušenia)

  • Čas pečenia sa bude líšiť podľa toho, koľko tekutiny v ovocí je. Preto som do receptu napísala časový interval 1 až 5 hodín. Jednu hodinu bude sušenie trvať v prípade, že rozmixované ovocie povaríte dlhší čas, aby zhustlo až na džemovú konzistenciu. Inak je treba počítať s viac hodinami, pokojne až s desiatimi.
  • Ak máte sušičku na ovocie, môžete ju pri príprave roliek využiť. Len si dajte pozor, aby ste plátky ovocia príliš nevysušili alebo nespálili.
  • Ak by váš mixér nezvládal ovocie spracovať, môžete priliať trochu vody. Kvôli sušeniu ale odporúčam priliať len najmenšie nutné množstvo.
  • Keď budete rozmixované ovocie rozprestierať na plech, malo by byť vysoké asi 3 mm. Miesta, ktoré budú “priehľadné”, sú príliš tenké.
  • Majte na pamäti to, že po vysušení sa ovocie scvrkne až dvojnásobne. A to ako do dĺžky a šírky, tak aj do výšky. Mne sa na miestach, kde som dala málo ovocia, urobili diery.


Keď si chcem uľahčiť prácu, robím ovocné rolky z detskej výživy. Ovocie tak nemusím mixovať, teda ani umývať mixér.

Recept na jahodovo-jablčné ovocné rolky

Ingrediencie by vám mali vystačiť na jeden plech – záleží ale na tom, aký veľký použijete.

Ingrediencie:

  • 800 g očistených a olúpaných jabĺk
  • 400 g očistených jahôd
  • Šťava z 1/2 citróna

Postup:

  1. Ovocie naporciujte tak, aby vám išlo rozmixovať.
  2. Naporciované ovocie a citrónovú šťavu rozmixujte v stolovom mixéri. V prípade potreby prilejte trochu vody.ovocné rolky z jablek a jahod
  3. Rozmixované ovocie povarte na panvici, kým nezhustne.recept fruit rolls
  4. Zmes rovnomerne rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie alebo do silikónovej formy. Pečte 1 – 5 hod. na 80 stupňov, kým ovocie nebude vysušené (nebude lepiť a pôjde odlepiť od podložky).recept na fruit rolls
  5. Vysušené ovocné placky nastrihajte na plátky alebo iné tvary podľa vášho gusta, nechajte ich tak alebo zrolujte. Ak namiesto silikónovej podložky používate papier na pečenie, nastrihajte a prípadne rolujte usušenú placku aj s ním a papier odlepte dodatočne.


Ovocné rolky si môžete nastrihať na ľubovoľné tvary a miešať si ich napríklad aj do jogurtov, müsli, kaší alebo použiť ako súčasť dekorácie dezertov.

Rolky najdlhšie vydržia vo vzduchotesnej nádobe a v tej si ich môžete ľahko zobrať aj na cesty, len ich pre istotu oddeľte papierom na pečenie. Ja ich pár vozím v taške ku kočíku a keď je nejaká “kríza”, rýchlo ich vytiahnem. Malého to väčšinou upokojí a aspoň na chvíľu zabaví. Ako bonus patria ovocné rolky medzi “čisté desiate”, z ktorých nie je všetko zababrané. Môj syn si na ovocných pochutnáva už od roka.

No a ak sa s rolkami pekne pohráte a zaviažete ich peknou stužkou, môžu byť aj fajn jedlým darčekom alebo napríklad pohostením pre priateľov a rodinu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články