Práve čítate

5 hier pre deti, keď nemôžu ísť von

17721  
Zdieľať: 

5 hier pre deti, keď nemôžu ísť von

Dážď, sychravé počasie, či nebodaj teploty prudko pod nulou. Nesťažujem sa, tiež to treba a dokonca to občas aj dobre padne. Veď aj tento čas sa dá príjemne stráviť - gauč, deka, teplý čajík a dobrý film. Krásna idyla, pokiaľ ju nepreruší veta „Mamííí, ja sa nudím!“

19. 11. 2018 5 min. čítania Alena Dúbravčíková
5 hier pre deti, keď nemôžu ísť von

Uf, myslím, že veľa dospelákov je na túto vetu priam alergických. Bože, ako sa môžu nudiť? V izbe kopa hračiek, knižiek či farbičiek a nevedia si vymyslieť zábavu? Raz darmo, človek je tvor spoločenský, a hlavne pokiaľ máte jedináčka, niet sa čo diviť, že sa nie vždy chce hrať sám. A ako počúvam aj viacdetné kamarátky, ani tam to nie je vždy ružové a potrebujú deti zabaviť rovnako ako ja to naše jedno.

Takže ako príjemne stráviť čas s deťmi doma, ak sa práve nedá ísť von? U nás sú v poslednej dobe okrem spoločenských hier či tvorivých aktivít v kurze tieto zábavky:

Bingo

Pri Bingu mi vždy prišla na rozum predstava starších dám sediacich a debatujúcich o živote. Dokonca som si myslela, že je to hra nezáživná a málo dynamická. Raz sme ju však vyskúšali a zistila som, že opak je pravdou. Bingo dokáže byť pekne dynamická a dokonca aj zábavná hra!

Pokiaľ bingo nepoznáte, nevadí: princíp je jednoduchý

U syna v školskej družine hrávajú číselné bingo. Je to trochu iná verzia originál binga, ale deti to baví. Každý si napíše 10 ľubovoľných čísiel od 1-20. Následne sa žrebujú čísla a kto prvý vyškrtá všetky svoje čísla, zakričí BINGO! Rovnako sa bez veľkých pomôcok dá hrať aj písmenkovo-číselkové Bingo. Je to výborná aktivita napríklad pre prváčikov, ktorí ešte len spoznávajú čísla a písmená. Takto sa ich hrou aj spontánne naučia a ani ich ani vás to nebude „bolieť“ :-)

Doma však hrávame bingá obrázkové, väčšinou tematické. Teraz máme v obľube zimné. Ide o klasické bingo, kde sa žrebujú obrázky a úlohou hráča je vyškrtať (označiť) 5 obrázkov vedľa seba. Obrázky môžu byť v rade vodorovne, zvisle či diagonálne. Komu sa to ako prvému podarí, zakričí BINGO.

Stiahnite si šablónu na Zimné bingo

Schovávačka

Schovávačka? Iste vám ako prvé napadlo, že veď to je hra na ihrisko a nie na doma. Môj syn však schovávačku miluje. A keďže nežijeme na hrade či v obrej vile, vymysleli sme si vlastný typ tejto zábavnej hry.

Aby ste si ju zahrali, postačí vám jeden plyšák alebo iná ľubovoľná vec. Hrávame sa tak, že ja hračku skryjem hocikde v byte a syn hľadá. Niekedy, ak si nevie rady, pomáham mu systémom zima, zima – teplo, teplo. (Myslím, že to každý pozná, ale ak by nie, tak princíp je jednoduchý.  Ak je príliš ďaleko od skrýše, vravím mu „zima“ a keď sa približuje, tak „teplejšie“ až „horí“, keď danú vec nájde.)

Ak chcete hru ešte trochu ozvláštniť, môžete poschovávať viac rôznych obrázkov alebo papierikov a na zadnú stranu napísať písmená, z ktorých musí dieťa vyskladať slovo. Tam môže byť napríklad označenie miesta, kde má skrytú odmenu alebo prekvapenie.

Staré dobré klasiky

A do tretice mám pre vás tipy na staré dobré a rýchle klasiky, ktoré si možno pamätáte ešte z čias, keď ste sami dreli školské lavice. Aj keď ide o notoricky známe hry, musím povedať, že keď ich sem-tam niekomu spomeniem, tak reakcie sú často „Ježíš, jasné, to sme hrávali! Kde to v tej pamäti lovíš!“

Ceruzkové preteky

Na papier si nakreslite ľubovoľnú kľukatú cestu. Na začiatok napíšte ŠTART, na koniec CIEĽ. Úlohou každého hráča je dostať sa pomocou „odstreľovania“ pera či ceruzky až do cieľa.

Strieľa sa tak, že ceruzku pridŕžame prstom kolmo na papier (tuhou dole) a prstami druhej ruky do pastelky jemne strčíme. Tým sa ceruzka posunie a tuha nám tak vytvorí krátku čiaru. Na konci čiary si nakreslíme bodku – to bude náš štartovací bod v ďalšom kole. Hráči sa striedajú po každej strele. Je dôležité, aby mal každý hráč ceruzku inej farby. Tak si rozlíšia svoje čiary.

Aby bola hra zábavnejšia či náročnejšia, môžete si na ceste nakresliť aj rôzne „pasce“.  Môžu to byť úseky ako „jedno kolo stojíš“ či „vráť sa na štart“ . Fantázii sa medze nekladú a verte, že tá detská je bohatá.

Kto. Kde. Kedy. S kým. Čo robil.

Tak túto hru môj syn úplne miluje a vždy sa pri nej nasmejeme. Má len jedinú nevýhodu. Hrať ju môžeme len vtedy, ak máme návštevu. Je vhodná totiž pre viac hráčov. Ideálne aspoň pre štyroch až piatich.

Hra je veľmi jednoduchá a postačí vám na ňu papier a pero. Papier poskladáme na päť častí, aby vzniklo akoby päť stĺpcov. Stĺpce nazveme: Kto, Kde, Kedy, S kým, Čo robil.

Postupne hráči začnú tieto stĺpce vypisovať. Vždy jeden hráč napíše slovo do jedného stĺpca, zloží papier, aby ostatní nevideli, čo napísal a posunie zložený papier susedovi.

Keď sú všetky stĺpce vypísané, papier sa rozloží a prečíta sa veta, ktorá vznikla. Nejde síce o žiadnu intelektualitku, ale verte, že sa zabavíte. Obzvlášť, ak do kolónky Kto vypíšete spoluhráča či niekoho, koho poznáte.

Vzniknúť môžu naozajstné „skvosty“. Musíte sa ale obrniť, lebo ako iste viete, deťom sú najsmiešnejšie pojmy ako kadibúdka či záchod a budú sa snažiť o čo najbizarnejšie spojenia.

Meno, mesto, zviera, vec

Ani neviem, či je potrebný návod k tejto hre. Ale ako sa vraví, opakovanie je matka múdrosti, tak pre tých, čo ste už zabudli, to pekne rozpíšem: Každý hráč si vezme svoj papier a rozdelí ho na 4 stĺpce: meno, mesto, zviera, vec. Potom je potrebné „vyžrebovať“ písmeno, na ktoré sa budú slová vymýšľať (obvykle si jeden z hráčov začne potichu, v mysli hovoriť abecedu a keď ho ďalší hráč stopne, povie nahlas písmenko, pri ktorom skončil.) A môžete hrať: hráči do každého stĺpca musia napísať také slovo, ktoré patrí do danej kategórie a začína na dohodnuté písmenko. Hráč, ktorý ako prvý vypíše všetky stĺpce, zakričí STOP a vtedy musia ostatní prestať písať. Za prázdny stĺpec nie je žiadny bod, za zhodu medzi viacerými hráčmi 1 bod (5 bodov), za unikátne slovo 2 body (10 bodov) a za slovo v stĺpci, ktorý nikto iný nedokázal vyplniť, 3 body (15 bodov).

Hrať samozrejme môžete aj bez bodovania. Ale náš syn je súťaživý typ a tak bodujeme aj za cenu, že to sem-tam ešte končí plačom. Nuž, škola života :-)

Variant pre menšie deti: Keď bol syn menší, vynechávali sme „mesto“, alebo sme mu tolerovali v danej kolónke štát či kontinent. Alebo si môžete vymyslieť kolónky iné, také, ktoré vašim deťom sedia, napríklad značky áut alebo mená rozprávkových postáv.

Variant pre veľké deti a dospelých: Keď sme my boli starší a chceli sme si to sťažiť, hrávali sme rozšírenú verziu. Meno, mesto, zviera, vec, herec, spevák, športovec. Priznávam, že tie tri posledné boli pre mňa vždy masaker.

Variant pre deti, ktoré ešte nevedia písať: Túto hru viete hrať aj s deťmi, ktoré ešte nevedia písať. Stačí, keď budete na striedačku hovoriť slová v danej kategórii na určené písmenko. Môžete každý povedať jedno slovo pre každú kategóriu.

Prípadne môžete otestovať svoju slovnú zásobu a hovoriť slová na dané písmenko až dovtedy, kým budete vedieť. Je to super na budovanie slovnej zásoby detí. Za každé slovo môžete udeľovať body, napríklad 1 bod, a ten, kto vymyslí slovo ako posledný, môže dostať bonusových 5 bodov.

Tak čo, už viete, ako najbližšie zabijete doma zimnú nudu? No predsa hrou!

Kreatívne hračky z Tchibo

Kreatívne hračky z Tchibo

V e-shope Tchibo môžete deťom vybrať hračky, s ktorými sa zaručene zabavia. Všetko vám radi privezieme, doprava je zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články