Práve čítate

4 návody na kreatívne hry na základoch kódovania pre deti. Budú baviť aj vás!

1752  
Zdieľať: 

4 návody na kreatívne hry na základoch kódovania pre deti. Budú baviť aj vás!

Keď sa povie kódovanie, väčšina ľudí si predstaví zložitú prácu na počítači, dlhé rady zdanlivo nezrozumiteľných textov a čísel... jednoducho niečo, čo pochopí máloktorý dospelý, nieto deti. Ja sa kódovaním živím, a keďže ma moja práca baví, na základoch kódovania vymýšľam aj hry pre deti. Bavia ich, rozvíjajú ich logické myslenie a keby sa v budúcnosti chceli kódovaniu venovať tiež, možno pochytia aj nejaké tie základy.

19. 1. 2022 4 min. čítania Anna Świć
4 návody na kreatívne hry na základoch kódovania pre deti. Budú baviť aj vás!

Keď sa deti učia kódovať, rozvíjajú okrem iného logické myslenie, tímovú spoluprácu, učia sa riešiť problémy a úlohy. To všetko sa im bude hodiť bez ohľadu na to, či sa v budúcnosti rozhodnú v programovaní pokračovať, alebo sa ich koníčky budú uberať iným smerom.

1. hra: Ahoj, ja som robot!

Premeníme sa na roboty! Alebo „naprogramujete“ robota, ktorého bude hrať rodič? Moje deti túto hru milujú.

Kým sa začnete hrať, je fajn si s deťmi vysvetliť, ako roboty fungujú – kto rozhoduje o tom, ako sa budú hýbať a čo budú robiť. V ďalšom kroku je potrebné spoločne s dieťaťom určiť, ako bude jeho robot prijímať informácie: vytvorte spoločný jazyk pre robota a osobu, ktorá ho ovláda. Na začiatok to môžu byť jednoduché gestá.

Rozhodnite spoločne, aké gesto bude dávať povel „choď vpred“ (napr. nakloňte ruku dopredu) a „zatoč doprava / doľava“ (napr. naklonenie ruky doľava / doprava). Môžete pridať aj ďalšie povely, ako je skok, drep, cúvanie, zastavenie atď. Keď si vytvoríte spoločný jazyk, zábava môže začať.

Ideme hrať:

Pomocou dohodnutých gest vydajte sekvenciu príkazov (začnite 2 alebo 3 príkazmi, jeden po druhom), potom povedzte: „Spusť program!“. Ak robot robí pohyby správne, skúste hru zopakovať s dlhším zadaním. Ak robot urobil nejaké chyby, skúšajte znova.

Pri tejto hre si vďaka pamätaniu pokynov v správnom poradí, hľadaniu chýb a ich opravovaniu precvičíte reakcie na základné signály a tiež pamäť. Pre dieťa je „programovanie“ robota (rodiča, kamaráta, brata/sestry…) hrou, pri ktorej získa pocit kontroly, čo zase buduje dôveru vo vlastné schopnosti.

Skúste upraviť zadanie:

Gestá sú len jedným zo spôsobov komunikácie s robotom. Môžete si skúsiť navrhnúť grafické symboly zodpovedné za jednotlivé povely. Alternatívou môže byť robot „line follower“, teda robot, ktorý sleduje línie. Na to budete potrebovať špagátiky rozložené po podlahe. Detský robot sa bude môcť pohybovať iba po nich. Musí si dávať pozor, aby nevypadol zo svojej trasy. Preberte s deťmi aj to, čo by mal robot urobiť, keď sa čiary križujú a objavia sa alternatívne cesty. Aj tu bude robot potrebovať informáciu, akou cestou sa vzdať.

2. hra: Kódované mesto

Pri tejto aktivite vytvoríte program pomocou grafických symbolov.

Najskôr musíte vytvoriť mesto, v ktorom sa budú hrdinovia podľa vášho priania pohybovať. Môžete ho postaviť z ľubovoľných kociek, farebných téglikov alebo nakresliť na papier. Pripravte si aj postavičky – môžu to byť figúrky, autá alebo malí plyšáci. Ďalej budete potrebovať malé kartičky, na ktorých budú grafické symboly zodpovedné za jednotlivé príkazy. Kým začnete kódovať, dohodnite sa s deťmi, čo presne budú znaky znamenať. Povedzte si tiež, ako spravíte program, teda povely pre pohyb vášho hrdinu. Začnite zelenou kartičkou, ktorá znamená začiatok kódu, potom – doľava doprava – dohodnite si jednotlivé povely. Kód zakončite červenou kartou.

3. hra: Vyfarbovanie podľa riekanky

Táto hra je založená na niečom, čo sa podobá diktátu. Ale nejde o písanie, ale o vyfarbovanie. Určite dokážete vymyslieť veľa variantov, ale u nás je najobľúbenejší „grafický diktát“, z ktorého vznikne obrázok.

Budete potrebovať štvorčekový papier a fixky alebo pastelky. Na papier nakreslite rámček veľký 10 x 10 štvorčekov a doprostriedka vyznačte červenú čiaru. Po vyfarbení príslušných polí vznikne obrázok, ktorý ale deťom vopred neprezradíte. Výsledok teda bude prekvapením – je to úloha, ktorú je potrebné „dekódovať“.

Ideme hrať:

Obrázok vznikne na základe slovných pokynov – deti budú počúvať riekanku a podľa toho vyfarbia štvorčeky. Počas úlohy budete pracovať okrem iného na zlepšovaní sústredenia, počúvaní a porozumení, orientácii na liste papiera a určovaní strán. Použitú slovnú zásobu aj náročnosť úlohy prispôsobte veku a schopnostiam dieťaťa. Vyskúšajte maľovanie slnečnice podľa mojej riekanky:

Slnečnica

Dnes vypestujem slnko a dám mu zelenú nohu, štvorčeky na papieri mi s prácou pomôžu.

Na pomoc si zoberiem pastelky troch farieb, budem nimi maľovať do štvorčekových hradieb.

Stĺpčekom vľavo od červenej čiary to odštartujem, odspodu päť zelených štvorčekov vyfarbujem.
Nad posledné zelené pole patrí žltá, potom jedna vľavo, jedna vpravo, nech nie je smutná.

Nad celým žltým riadkom čierny štvorec vyfarbím, to budú chrumkavé semienka, čo tak rada jem!
Desiaty riadok odspodu je rovnaký ako šiesty, táto žltá farba mi vždy nosí šťastie!

Žltou vyplním aj zvyšné okraje vedľa čierneho štvorca, podobá sa to už slnečnici troška.

Vrátim sa trochu nižšie a na štvrtom riadku zdola zastavím, piate pole sprava potom zelenou vyfarbím.

Ako to môžete obmeniť? Napríklad namiesto vyfarbovania mriežok lepte guľôčky z plastelíny alebo políčka pečiatkujte končekmi prstov namočenými vo farbe. Keď bude obrázok hotový, nechajte deti, aby ho dozdobili podľa vlastnej fantázie. So staršími deťmi (nad 8 rokov) sa tiež oplatí role vymeniť. Po dokončení obrázka preberte s deťmi, ktorá časť pre ne bola najnáročnejšia a ktorá naopak a podľa toho môžete vymýšľať ďalšie úlohy.

4. hra: Tégliky s mnohými možnosťami…

Tégliky deti tak bavia, že nikdy nezostaneme len pri jednom kole. Stavanie téglikov je skvelé na trénovanie motoriky, presnosti pohybov, učenie farieb a rozvíjanie fantázie. Spoločné stavanie s ďalšími deťmi pomáha aj posilňovať tímového ducha.

Najskôr nechávam deti stavať podľa ich vlastnej fantázie. Ich kreativita ma vždy prekvapí. Potom sa púšťame do tvorenia podľa môjho zadania – určujem podmienky, ktoré majú deti splniť. Napríklad počty téglikov, farby, opakovanie farieb, tvorenie vzorov…

Ďalšie varianty:

  • Usporiadajte súťaž o čo najvyššiu vežu. Deti si budú musieť lámať hlavu, aký tvar základne zaistí stabilitu stavby a umožní bezpečné pridávanie ďalších poschodí.
  • Využite téglikovanie napríklad aj na výletoch alebo pri plánovaní dovolenky. Zamyslite sa nad tým, aké miesto chcete s deťmi navštíviť, nájdite si, aké tam sú pamiatky a skúste si ich pomocou téglikov postaviť. Môžete stavať aj vo dvojiciach alebo v tímoch. Buď môžete súťažiť, kto lepšie napodobní danú pamiatku, alebo každý postavte inú a potom hádajte, ktorá to je.
Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Výbavičku od oblečenia, hračiek až po nábytok do detskej izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články