Práve čítate

Vyrábam dúhy z makramé špagátikov: Hodia sa nielen do detskej izbičky

2112  
Zdieľať: 

Vyrábam dúhy z makramé špagátikov: Hodia sa nielen do detskej izbičky

Spísala som pre vás jednoduchý návod na to, ako vyrobiť dekoračnú dúhu a kolotoč nad detskú postieľku s použitím makramé špagátikov a ďalších prírodných materiálov.

18. 2. 2022 3 min. čítania Natálie Hilgertová
Vyrábam dúhy z makramé špagátikov: Hodia sa nielen do detskej izbičky

Moja kamarátka nedávno zariaďovala deťom izbičku a keď na internete hľadala inšpiráciu na dekorácie, padla jej do oka ozdoba v podobe dúhy. Určite ste na ňu na fotkách na internete tiež niekedy narazili. Zdá sa mi, že je to trend, ktorý sa drží už niekoľko rokov. A ja sa nedivím. Vyzerá naozaj veľmi pekne a navyše sa na jej výrobu často používajú makramé špagátiky, čo je, čo sa interiérových dekorácií týka, populárna záležitosť. Najčastejšie sa umiestňujú do interiérov v štýle boho.

Hotovú dúhu si môžete kúpiť snáď už v každom druhom obchode s detským vybavením alebo interiérovými doplnkami. To je dobrá správa pre tých, čo na domáce vyrábanie nemajú čas alebo trpezlivosť. Ale keďže čítate tento článok, predpokladám, že vy sa radíte skôr do skupiny, v ktorej som aj ja, teda medzi tých, čo radi tvoria. Ja som sa do dúhy pustila preto, že je to super kreatívne vyžitie a tiež preto, aby som potešila kamarátku, ktorú nakoniec od nákupu odradila celkom vysoká cena.

Pred výrobou možno nebudete ani musieť absolvovať nákup v špecializovanom obchode. Jedným z dôvodov, prečo si dekorácie vyrábam sama, je aj to, že nevytváram toľko odpadu a naopak spracovávam, čo mi už leží doma alebo hľadám materiály v prírode. Vyskúšajte, možno aj vy máte v šuplíku vlnu, bavlnky alebo špagátiky, ktoré by sa na dúhu hodili. 

Návod na macramé dúhu

Na začiatku všetky materiály poukladajte k sebe a rozhodnite sa, či ste s kombináciou spokojní. Pozerajte sa nielen na farby, ale aj na štruktúru. Potom už sa môžete pustiť do práce.

Čo budete potrebovať:

  • Silnejší povraz (taký, aby sa na koncoch dobre rozstrapkal)
  • Drôtik
  • Bavlnky, vlnu alebo špagátiky, ktorými budete vytvárať farebné pásiky
  • Nožničky
  • Voliteľné: Drevené koráliky (ak ich budete chcieť navliecť na špagátik), lepiacu pištoľ (ak si vyberiete rýchlejší, menej ekologický variant)

návod na duhu makramé

Postup:

  1. Rozhodnite sa, akú veľkú dúhu budete chcieť vyrábať. Podľa toho si zo silného povrazu odstrihnite najmenší oblúčik. Nezabudnite pridať aspoň 3 cm na koncoch na rozstrapkanie.
  2. Do povrazu vsuňte drôtik. Ten by mal byť o trochu dlhší ako povraz. Počas obmotávania bavlnkou sa totiž drôtik po povraze rôzne prešmykuje a hrozí, že zájde dovnútra.
  3. Naviažte si prvú bavlnku k oblúčiku a obmotávajte až do miesta, kde bude farba končiť.
  4. Namerajte si podľa prvého už zahnutého oblúčika druhý oblúčik, navlečte do neho drôtik a tiež ho obmotajte bavlnkou.
  5. Miesto ukončenia bavlnky na druhom oblúčiku si premeriavajte prikladaním k prvému. Špagátiky rôzne pracujú a toto je najspoľahlivejší spôsob ako docieliť to, aby k sebe konce pasovali.
  6. Prilepte k sebe prvé dva oblúčiky lepiacou pištoľou, alebo, ak ste sa rozhodli pre ekologickejší variant, pásik priviažte.
  7. Opakujte rovnaký postup s ďalšími oblúčikmi (nameranie, pridanie drôtika, obmotanie, prilepenie / priviazanie) až do posledného oblúčika.
  8. Pred obmotaním posledného oblúčika farebnou bavlnkou priviažte na stred ešte špagátik, za ktorý dúhu zavesíte. Až potom oblúčik obmotajte.
  9. Po prirobení posledného oblúčika k zvyšku dúhy rozstrapkajte biele konce, učešte ich a zastrihnite. Môžete ich zastrihnúť do rovnakej úrovne alebo aj do iných úrovní podľa vášho vkusu. Odstrihnite tiež drôtiky.
  10. Na viazací špagátik navlečte koráliky.

Ako spájam oblúčiky bez lepiacej pištole?

Je potrebné o trochu viac trpezlivosti a zručnosti, pretože veľké množstvo bavlniek sa trošku motá pod prsty. Odmenou je ale dúha bez plastového lepidla.

  1. Na spodný, menší oblúčik na piatich miestach naviažem bavlnky vo farbe oblúčika, ktorý bude o rad vyššie.
  2. Oblúčik obmotám tak, aby viazanie z bavlnky nepresvitalo. Jediné, čo nechám viditeľné, sú uzlíky. Tie sa ale potom skryjú medzi oblúčiky.
  3. Úplne rovnako pripravujem aj nasledujúce oblúčiky a potom všetky zviažem k sebe.

Na obrázku je ďalšou vrstvou posledný oblúčik a tak som už úchyty pre ďalšiu vrstvu nepridávala. Tam patrí len stredná šnúrka ako putko.

Vyrobte si obruč na kolotoč nad postieľku

Podobnou technikou vyrábam aj prírodné kolotoče nad detskú postieľku alebo nad prebaľovací pult. Tu je môj návod na základ. Aké ozdoby si na kolotoč zavesíte, to už nechám na vás.

Rozbaliť

Zbaliť

Budete potrebovať:

  • Prútik dlhý asi 2 m
  • Nožík na očistenie kôry
  • Hrniec s priemerom finálnej obruče
  • Vodu
  • Špagátik

Postup:

  1. Nájdite si ohybný prútik a obrúste z neho kôru.
  2. Napusťte vodu do hrnca, prútik namáčajte a pomaly ohýbajte. Keď bude ohnutý do výsledného tvaru, pevne ho zviažte a natlačte do hrnca.
  3. Nechajte ho vo vode močiť aspoň dva dni, potom vodu vylejte a obruč nechajte v hrnci umiestnenom blízko kúrenia vyschnúť.
  4. Po vybratí začistite a obmotajte povrazom alebo bavlnkami, podobne ako pri výrobe dúhy.

Myslím, že oba návody sú celkom jednoduché a verím, že podľa nich dokážete vyrobiť veľa krásnych dekorácií.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články