Práve čítate

Recept na hubový burger a tipy (nielen) na mobilné aplikácie pre hubárov

2822  
Zdieľať: 

Recept na hubový burger a tipy (nielen) na mobilné aplikácie pre hubárov

Čo si zobrať so sebou na huby a aké vychytávky sa v 21. storočí dajú pri hubárčení použiť? A čo mobilné aplikácie? Naozaj môžu zber hríbov uľahčiť?

8. 9. 2020 5 min. čítania Inspired Kitchen
Recept na hubový burger a tipy (nielen) na mobilné aplikácie pre hubárov

Hubárčenie podľa mňa patrí k nášmu národu rovnako ako dobré pivo, grilovanie alebo čierny humor. Ja osobne si nikdy nenechám ujsť tú možnosť zájsť aspoň raz za rok na hríby. Zbieranie hríbov je totiž skvelý koníček, človek sa dostane do lesa, do prírody, prejde sa na čerstvom vzduchu, zrelaxuje a pri troške šťastia (a dobrom zraku) nájde aj pár úlovkov do kuchyne.

Bohužiaľ, ja na huby nemám ani dobrý zrak, ani šťastie – v mojej prítomnosti v lese berú huby nohy na ramená (alebo skôr klobúčiky) a pracú sa do podhubia. Ak to máte podobne ako ja, možno sa vám bude hodiť týchto pár mojich tipov. Zaručene vám hubárčenie uľahčia.

Základná výbava hubára

Čo patrí medzi to najzákladnejšie, čo nesmie chýbať pri návšteve lesa? Vo vrecku hubára by mal byť správny hubársky nožík, v ruke potom niečo na uloženie nazbieraných húb.

Najvhodnejší je klasický prútený košík, v ktorom sa huby zbytočne netlačia a ktorý umožní ich dostatočné vetranie. Zabudnite prosím na igelitku! Huby sa v nich totiž ľahko zaparia a potom môžu spôsobiť veľmi nepríjemné tráviace ťažkosti. Ak košík nemáte, dajte huby do nejakej vzdušnej, najlepšie plátennej tašky.

Neodmysliteľný je aj atlas húb alebo encyklopédia, a to hlavne vtedy, ak nepatríte medzi skúsených hubárov. No a ja by som určite nešla bez repelentu a mobilu s plnou baterkou, pretože ma úplne desí predstava, že som stratená uprostred lesa. :-)

Hubárske vychytávky 21. storočia

Ak to s hubárčením myslíte naozaj vážne a radi zainvestujete do hubárskych potrieb, tak vedzte, že ich nápaditosti sa medze nekladú.

Vášnivým hubárom sa určite môže hodiť nožík so špeciálnym štetcom, ktorým sa dajú huby očistiť priamo na mieste v lese, užitočný by mohol byť aj skladací košík z priedušného materiálu a tiež miniatúrny kompas na kľúče.

Zaujímavá je viacúčelová hubárska lopatka, s ktorou prežijete azda kdekoľvek. Má 12 funkcií a slúži ako taká lopatka poslednej záchrany – okrem toho, že s ňou odhrabete raždie, vďaka kompasu s ňou tiež nájdete cestu späť, otvoríte pivo alebo zapálite oheň.

Pomocných vychytávok pre hubárov sa ale robí naozaj veľa. Napríklad taká hubárska váha, hubárske vreckové gamatkyalebo skladacia stolička pre unavené nohy. Osobne by som ale zvážila, či tieto pomôcky pri zbere hríbov naozaj využijete a chce sa vám ich ťahať so sebou.

Hubárske aplikácie

Hubárom amatérom (ale nielen im) sa môže hodiť nejaká šikovná aplikácia. Tá síce za nikoho huby nenájde, ale pomôže v lese pozbierať len to, čo by ste mali.

Tieto dve aplikácie sú podľa môjho názoru najviac užitočné. Sú dostupné pre Android a dajú sa stiahnuť bezplatne. Určite by som sa ale na aplikácie stopercentne nespoliehala. Zbierajte len tie huby, pri ktorých ste si stopercentne istí a hodnotenie z aplikácie porovnávajte ako s atlasom húb, tak aj so svojím sedliackym rozumom. :-)

Aplikácia Na houby:

Plusy:

  • Obsahuje atlas húb s fotografiami, ich popisom, rastom v regióne a zoznamom húb, s ktorými sa dajú zameniť.
  • Rozpozná hubu po tom, čo ju ukážete na kameru.
  • Umožňuje výsledky filtrovať podľa špecifických vlastností (napr. podľa veľkosti huby alebo podľa stromu, pod ktorým rástla)
  • Obsahuje denník nálezov – vašu históriu rozpoznaných húb.
  • Funguje aj bez pripojenia k internetu.
  • Je možnosť rozšírenia vo forme dvoch platených balíčkov: detailné fotky húb (poskytuje fotky húb vo vysokom rozlíšení) a rozšírené funkcie (umožňuje vyhľadávanie v mape rastu húb v regióne, viac fotiek huby a je bez reklám)

Mínusy:

  • Nezahŕňa všetky druhy húb
  • Rozpoznávanie nie je na 100 %
  • Kvôli veľkému počtu obrázkov je celkom objemná (zaberie 100 MB pamäte telefónu)

Aplikácia Výskyt húb

  • Jednoduchý a aktuálny prehľad rastu húb na Slovensku, ktorý je prepojený so stránkou nahuby.sk
  • Zobrazuje mapu, kde sú vyznačené miesta rastu húb, s aktuálnym hodnotením ostatných hubárov oich výskyte v danom regióne
  • Umožňuje zasielať nové správy o raste a výskyte húb na Slovensku vo vašom okolí
  • Ponúka funkciu Moje miesta, kde si neverejne môžete zaevidovať presné polohy vašich nálezísk húb anásledne sa tam navigovať

Ako uchovávam nazbierané huby?

Podarilo sa vám nazbierať veľké množstvo húb a nezvládnete ich čerstvé spotrebovať? Potom ste šťastlivci, to sa mne len tak nestane. :-)

Aj tak vám však poradím, čo s nimi. Usušiť, naložiť do octu, zavariť do pohára alebo zamraziť, to sú asi najzákladnejšie metódy uchovania húb. Osobne mám najradšej huby sušené, sú plné chuti, skvelo dochutia veľa pokrmov a navyše vydržia aj niekoľko rokov. Huby sa musia pred sušením dôkladne očistiť, nakrájať na tenké plátky a potom usušiť buď na slniečku, radiátore, alebo v sušičke na ovocie.

Ak sa rozhodnete dať huby do mrazničky, pred zamrazením ich krátko poduste v horúcej vode a potom sceďte. Huby zmenšia svoj objem (takže sa vojde viac vecí do mrazničky) a vy zabránite rozkladu húb pred ich úplným zmrazením.

A na záver sa rozlúčim receptom na môj obľúbený šošovicový burger s hubami a coleslaw šalátom. Ak práve burgeru nefandíte, urobte zo zmesi fašírky, ktoré podávajte s uvarenými zemiakmi a bylinkovým dipom. Veľa šťastia pri hľadaní húb! :-)

Šošovicový burger s hubami a coleslaw šalátom

Z uvedených ingrediencií pripravíte 2 porcie a v kuchyni strávite približne trištvrte hodiny.

Ingrediencie na burger:

  • 100 g hnedej šošovice v suchom stave
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 žltá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • slnečnicový olej
  • 250 g čerstvých húb
  • 50 g chlebovej strúhanky
  • 1 vajce
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1 lyžička drvenej rasce

Ingrediencie na šalát:

  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 stredne veľký petržlen
  • 1/4 červenej kapusty
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia

Na dokončenie:

  • Orestované plátky húb
  • Čerstvý tymian
  • Hamburgerová žemľa

Postup:

  1. Šošovicu zalejte vodou a nechajte najmenej 4 hodiny namáčať. Potom vodu zlejte, šošovicu dajte do hrnca a zalejte vývarom. Varte 20 minút na miernom ohni a pod pokrievkou do zmäknutia.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno. Na oleji orestujte do zlatova. Potom dajte bokom. Na rovnakej panvici orestujte nakrájané huby.
  3. Uvarenú šošovicu rozmixujte spolu s cibuľou a cesnakom najemno. Premiešajte s vajíčkom, strúhankou, orestovanými hubami, majoránkou, sušeným tymianom, soľou, korením a drvenou rascu.
  4. Zo zmesi rukami vytvorte placky, ktoré opečte na oleji z oboch strán.
  5. Na šalát nastrúhajte mrkvu, petržlen a kapustu na slížiky. Potom premiešajte so všetkými ďalšími surovinami. Nechajte odležať aspoň pol hodiny v chladničke.
  6. Hamburgerovú žemľu najskôr opečte na suchej panvici. Potom ju potrite horčicou. Vložte šalát, burger, orestované plátky húb, vetvičku tymianu a priklopte druhou stranou žemle. Podávajte so zvyšným šalátom.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články