Práve čítate

Hurá do blata!

2164  
Zdieľať: 

Hurá do blata!

Zložte dáždnik a vychutnajte si dážď na tvári a mokré vlasy schnúce na slnku, zložte si topánky a nezbedne si skočte do kaluže. Je to bláznivé? Možno, ale ten očistný pocit a obrovská radosť za to stojí.

3. 10. 2017 5 min. čítania Kristina Zábrodská
Hurá do blata!

Tancujete v daždi? A bývate v meste?

Ak ste na obe otázky odpovedali kladne, patríte medzi výnimočných jedincov so zmyslom pre humor a detskou radosťou zo života. Naša túžba po bezpečí a pohodlí väčšinu ľudí spoľahlivo izolovala od sveta za múrmi domu. Príroda je vonku, život vo vnútri. Počasiu neporučíme, tak sme vymysleli dáždniky, pršiplášte a ďalšie ochranné prostriedky, aby na nás nepršalo. Ale z neba padá len voda – životodarná voda. Spomeňte si na to nabudúce, kedy sa budete ponáhľať medzi kvapkami dažďa pod strechu.

Posilňovač imunity
Nechajte hrať svoje deti vonku. Skákanie v kalužiach láka, ale v dnešnej dobe má príchuť zakázaného ovocia. V daždi sa von nechodí, pritom vzduch vonia úplne inak a kvapky dopadajú na kožu zakaždým s inou intenzitou.

Deti potrebujú k svojmu správnemu fyzickému i psychickému vývoju chodiť do prírody. „Evolučne sme nastavení na kontakt s prírodou, ale v modernej civilizácii sa veľmi vytráca. Je samozrejme dobre, že vďaka vysokej úrovni sanitácie (potraviny sú bezpečné, voda nezávadná, kanalizácia funkčne odvádza všetok odpad) sú zachránené obrovské počty životov, ktoré v minulosti zabíjali infekcie, ale v poslednej dobe sa to prehuplo do druhého extrému. Až úzkostlivo dodržiavame hygienu, snažíme sa usmrcovať všetky mikroorganizmy, nie je výnimkou, že ľudia majú snahu žiť v čo nejsterilnějším prostredí, “ varuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., Prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Fakultnej nemocnice Hradec Králové.

„Od 80. rokov minulého storočia je razená tzv. Hygienická hypotéza, že imunitný systém potrebuje určitú úroveň podnetov, vrátane mikrobiálnych, aby bol správne regulovaný. Naše životné prostredie už je spravidla neposkytuje. Výsledkom je zlé nastavenie reguláciou imunity, ktoré môže viesť k rozvoju imunopatologických chorôb, “ upozorňuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., Ktorý s kolegami nedávno vydal rozsiahlu publikáciu Imunológia človeka. Jasným dôkazom sú alergie a ich novo sa objavujúce kombinácie.

Vydajte sa von

Po milióny rokov žili ľudia v prírode a prirodzene koexistovali s mikróbami. „Črevá, ústa, koža, vagína, rohovka a ďalšie časti tela sú prirodzene osídlené mikrobiótou, bez ktorej nemôžeme byť zdraví. V mestách však správne mikrobiálne podnety chýbajú, tie možno nájsť v prírode, “ dopĺňa prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. Umožnite deťom zdravý vývoj a nechajte ich skúmať prírodu všetkými zmyslami. Objavia rôzne vône a textúry, uvidia život v lese a ako sa správajú zvieratá, začujú spev vtákov a môžu sledovať mraky. Vonku nie je nutné byť niekde včas, ponáhľať k ďalšej aktivite, hrať sa podľa pravidiel. V prírode si ich vytvárate sami, učíte sa rozumieť okoliu aj sami sebe.

„Hra v prírode s prírodnými materiálmi skvele napomáha všestrannému rozvoju dieťaťa. Dieťa zapája všetky zmysly a rozvíja široké spektrum svojich telesných aj mentálnych schopností. Pobyt v prírode prospieva telu, mysli, vzťahom v rodine a v neposlednom rade celej planéte – ak spoznáme prírodu, správame sa k nej ohľaduplnejšie a s úctou. Prospešnosť pobytu vonku potvrdzuje aj rada zahraničných výskumov z oblasti medicíny, psychológie aj pedagogiky, “ hovorí Alica Jirásková, autorka Choďte von, projektu Vzdelávacieho centra TEREZA.

Zdravšie deti aj rodičia

Kto behá vonku, čoskoro zistí, že kilá navyše sú zbytočná záťaž. Pri hrách vonku získate obratnosť, ktorú závidíte hrdinom z počítačových hier, odhad aj šikovnosť. Pochopíte veľa fyzikálnych javov a spojenie príčiny a následku – všetko si totiž môžete vyskúšať! „Pri hre a odpočinku v prírode si čistíte hlavu a znižujete únavu z myslenia. Blízkosť prírody a slabý výhľad na prírodu alebo prítomnosť izbovej zelene pomáhajú lepšie pracovať so stresom, úzkosťou či depresiou. Pobyt vonku má tiež zásadný vplyv na obnovenie pozornosti detí a posilňuje schopnosť sústredenia, “ dodáva Alica Jirásková. Ak potrebujete ešte viac presvedčiť, prečítajte si knihu Deti v prírode: ohrozený druh ?, ktorá mapuje výsledky výskumov na túto tému a ponúka tipy, ako prírodu vrátiť späť do nášho života. Na stiahnutie tu.

Oblečte se múdro

Pri hraní vonku padajú zábrany a mizne čas. Oblečte sa preto tak, aby ste si mohli zábavu naplno užiť – nepremokavá obuv (zvlášť na jeseň sú čižmy na nezaplatenie), vetrovka, pršiplášť, ale aj čiapky, rukavice pre zimomravých a dostatok vrstiev sú tajomstvom, prečo nebudete musieť opúšťať hru v najlepšom. Pri hraní vonku sa deti zašpinia, ale to predsa vôbec nevadí – bielizeň vyperte, alebo používajte jednu až dve sady na vonkajšie aktivity a perte ju, až keď je pokrytá nazbieranú špinou. Pribaľte si so sebou náhradné oblečenie, desiatu a pitie. A oblečte sa rovnako, aby ste sa mohli zapojiť. Deti sa ale najskôr zabavia samé, a preto si so sebou pribaľte knihu, pletenie alebo inú aktivitu (na mobil hneď zabudnite, s ním si vôbec neodpočiniete!).

Pár tipov na výborné hry vonku

Nekonečnú inšpiráciu nájdete na webe www.jdeteven.czwww.svobodnahra.cz. Vyskúšajte čľapkanie v kalužiach, hranie v blate, stavanie priehrad, púšťanie lístkov po vode, hľadanie gaštanov, stavanie lesných domčekov alebo prípravu spoločnej hostiny.

Čo všetko se dá robiť v kalužiach?

  • Skákať a špliechať. Kdo došpliecha najvyššie a napríklad až nad hlavu
  • Behať, dokonca aj naboso. Nôžky to ocenia. Pozor však na mestské mláky, najskôr preskúmajte ich dno, či na ňom nie sú napríklad črepy.
  • Prechádzať mláky na bicykli, na odrážadle alebo na kolobežke.
  • Jazdiť v mlákach s autíčkami, hrať sa so zvieratkami a inými obľúbenými hračkami a robiť z nich ponorky.
  • Merať hlĺbku mlák, napríklad pomocou paličky.
  • Zdobiť mláku lístočkami, trávou, jarabinami, šípkami a inými pokladmi.

Čo všetko sa dá robiť s blatom?

„Blato je najstaršia hračka, piesok býva slabou náhradou. Oblečte deťom gumové nohavice a bundy a nechajte ich sa bezstarostne zašpiniť. Na blato sa len tak nezabúda! A ak ho v okolí nemáte, postavte si blatovú kuchyňu,“ radí Alica Jirásková.

Postačí stará skrinka alebo pár dosiek a tehál, nepoužívaný hrniec, tanier, naberačka, hračky z pieskoviska a kuchyňa je vybavená ako z katalógu. Prineste si vodu, hlinu a piesok a namiešajte si vlastnú zmes na varenie alebo stavanie odvážnych stavieb.

„Ak vaše deti nechodia domov zašpinené, tak proste nerobia svoju prácu dobre,“ Dr. M. Ruebush, imunologička a autorka knihy Why dirt is Good: 5 Ways to make Germs your friends. A ak sa bojíte baktérií a všetkého malého, čo na vás môže skočiť, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. vás ubezpečuje, že patogénne mikroorganizmy predstavujú úplne zanedbateľnú časť mikrobiálneho sveta.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články