Práve čítate

Na umývanie ovocia som skúsila ocot aj sódu, ale teraz už viem, čo naozaj funguje

4160  
Zdieľať: 

Na umývanie ovocia som skúsila ocot aj sódu, ale teraz už viem, čo naozaj funguje

Umývanie ovocia a zeleniny. Niekto k tomu pristupuje ako k vedeckému procesu, iný si len ošúcha šťavnatý kúsok o tričko. Internet radí najrôznejšie postupy, ale ja som prišla na jedno. Nič sa nesmie preháňať a klasická voda a kefka na ovocie u mňa víťazia.

25. 7. 2020 3 min. čítania Martina Chomátová
Na umývanie ovocia som skúsila ocot aj sódu, ale teraz už viem, čo naozaj funguje

Vo filmoch to vidíme často – odtrhnúť si jablko zo stromu, vyleštiť si ho raz-dva o tričko a spokojne sa zahryznúť. Áno, väčšina z nás niečo také niekedy tiež urobí, ale že takéto očistenie ovocia alebo zeleniny nie je väčšinou to pravé, tušia asi všetci z nás. Aj keď sa nič nemá preháňať, aspoň malú starostlivosť by sme umytiu ovocia a zeleniny pred konzumáciou venovať mali.

Zdanlivo nie je nič zložité na umytí ovocia a zeleniny. Prinesieme si nákup domov z obchodu alebo trhu, zeleninu a ovocie dáme do chladničky alebo uložíme do misy na stôl. Kým sa potom do neho pustíme, malo by prísť na rad správne odstránenie nečistôt a prípadných pesticídov a ďalších vecí, ktoré nechceme jesť. Lenže ako je to vlastne správne? Internet je plný najrôznejších návodov a tipov a niektoré vyzerajú vážne úsmevne. Bežný smrteľník by sa v tom ťažko vyznal. Stačí teda obyčajné omytie vodou, mali by sme skúšať nejaké babské rady alebo si dokonca zadovážiť nejaký špeciálny prostriedok slúžiaci na tento účel?

Babské rady, ktoré vídam najčastejšie

Pozrela som sa na najotrepanejšie tipy a postupy, ako ovocie a zeleninu umývať a čistiť. Prekvapilo ma, koľko ľudí z môjho okolia ich doma naozaj aplikuje.

Ocot

Z okolia často počujem, že sa na umývanie ovocia a zeleniny perfektne hodí ocot. Každý ho má v kuchyni a stojí menej ako euro. Do misy by sa mal údajne naliať ocot zriedený vodou v pomere 1:3 (alebo namiesto octu citrónová šťava) a ovocie by v tomto kúpeli malo zostať aspoň 15 minút. Potom by malo nasledovať jeho opláchnutie pod tečúcou vodou.

Soľ a jedlá sóda

Ďalšia metóda je s použitím soli. Dve lyžice soli rozpustiť v jednom litri vody a ďalej postupovať rovnako ako pri metóde s octom. Roztok zo soli by mal byť vhodný aj na bylinky a korenie alebo na zeleninu, ktorá sa ťažko umýva “zvnútra” – napríklad karfiol alebo brokolica. Mal by tiež vyhnať všetkých nevítaných chrobáčikov. Rovnaký pomer platí aj pre jedlú sódu, ktorá by mala byť alternatívou soli.


Podľa odborných názorov nie sú ocot ani ďalšie prostriedky v našich podmienkach potrebné. Na umytie by mala stačiť obyčajná studená voda a kefka na ovocie a zeleninu, prípadne teplá voda, ktorá je na tento účel ešte účinnejšia. Pravidlá na používanie pesticídov v EÚ sú naozaj prísne.

Musíme umývať aj úrodu z vlastnej záhrady?

Môže sa zdať, že pri ovocí a zelenine, ktoré si berieme priamo zo stromu alebo z vlastnej záhradky, nie je treba nič riešiť a jesť ho môžeme bez nejakého umývania. Verím, že nás nejako neohrozí, ale ja k nemu radšej pristupujem ako k ovociu z obchodu. Aj na rastlinách v našej záhrade je veľa nečistôt a mikroorganizmov, ktorých sa pred konzumáciou chcem zbaviť. Navyše ak nakupujem na farmárskych trhoch alebo produkty s označením BIO, nikdy neviem, kto všetko ho mal v ruke.

Ako umývate ovocie a zeleninu vy?

Hlasovať

Na šupky choďte radšej klasicky

Čo sa týka samotného očistenia od šupiek, veľkú úlohu hrá to, ako dlho je taká zelenina či ovocie po zbere. Napríklad zemiaky alebo mrkvu niekedy stačí ošúchať kefkou a použiť aj so šupkou. Vo väčšine prípadov ale budete musieť použiť škrabku a šupku tak úplne odstrániť. Určite sa mi neosvedčil internetový tip na čistenie hrubozrnnou soľou. Soľ je po chvíli preč a čistenie zemiakov alebo mrkvy sa tak rýchlo mení na soľnú baňu v umývadle.


Ovocie a zeleninu nikdy neumývajte hneď po nákupe, ale odložte si túto činnosť až na chvíle, kedy budete všetko spracovávať. Pri umytí sa naruší prirodzený ochranný film, ktorý pokrýva póry na šupke plodu, a ovocie a zelenina by sa rýchlo pokazili.

Skúsila som tip na dlhšiu trvanlivosť ovocia

Keď som sa so známymi rozprávala o téme umývania ovocia, zaujala ma jedna rada, ktorá sa tak úplne netýka čistenia, ale jednoznačne funguje! Ide o predĺženie trvanlivosti mäkkého ovocia, ako sú napríklad jahody, ríbezle alebo čerešne. Po prinesení z obchodu takéto ovocie podľa rady umyjem v studenej vode, potom ponorím na pár sekúnd do kúpeľa z octu a vody, nechám okvapkať a vložím do chladničky v nádobe, ktorú som vystlala čistou utierkou. Utierka musí byť naozaj čistá a hlavne bez použitia aviváže. Po vybratí z chladničky potom ovocie iba umyjem vodou a môžeme ho konzumovať alebo z neho napríklad upečiem koláč.

Nielen na umývanie ovocia

Nielen na umývanie ovocia

Vybavte sa šikovnými pomocníkmi do kuchyne na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články