Práve čítate

Jablkový koláč s domácim pudingom a brusnicami

5851  
Zdieľať: 

Jablkový koláč s domácim pudingom a brusnicami

Jedno jablko denne a nemusíte k lekárovi, tak znie klasická rada. Do tohto koláča ich dáte päť, takže denne vám bude stačiť jedna pätina koláča. Ale garantujem vám, že päť dní vám doma nevydrží. A ak by vás na jeseň trápilo prechladnutie od nôh, pridajte ku koláču ako my v Herbári za hrsť brusníc.

20. 10. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Jablkový koláč s domácim pudingom a brusnicami

Na tento koláč potrebujete puding a ja vás naučím, ako pripraviť ten domáci. Keď zistíte, aké ľahké je vyrobiť niektoré veci doma, budete jasať ako ja. Som šťastná ako malé dievča, keď zistím, že doma sa dajú vyrobiť všetky tie polotovary, ktoré som bola po celý život zvyknutá kupovať vo vrecúškach plných éčok, aby sa zmes nekazila. A domáci puding je jednou z najjednoduchších vecí. Nestačila som sa čudovať.

Tento koláč mi chutí hlavne teraz na jeseň, keď si môžem natrhať jablká priamo zo stromu. Zbieram ich v sade a dávam hlavne do muštárne, ale vždy si zopár debničiek schovám.

Ingrediencie

Cesto
150 g hladkej múky
75 g zmäknutého masla
30 g cukru

Náplň a puding
6 veľkých jabĺk (najlepšie sú kyslé, ak nemáme, pridápravíme si ešteaj citrónovú šťavu)
50 g kukuričného škrobu
500 ml mlieka, 2 lyžice cukru, 1 žĺtok
vanilkový struk, škorica, brusnice

Postup

Doba prípravy: 150 ‒ 180 minút

Dobre vymiešame múku, maslo a cukor. Podľa potreby pridáme 1 ‒ 2 lyžičky studenej vody. Cesto pritlačíme ku stenám formy a na 1 až 2 hodiny uložíme do chladničky.

Jablká ošúpeme , rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenké polmesiačiky (ak nemáme kyslé jablká, tak ich premiešame s citrónovou šťavou a chvíľku ich necháme odležať). Do formy s cestom poukladáme plátky jabĺk ‒ od stredu do dvoch kruhov tak, aby sa plátky prekrývali. Pečieme 30 minút pri 200 °C.

Medzitým si urobíme puding. Do hrnca nasypeme cukor a pridáme pokrájaný vanilkový struk. Chvíľu zahrievame, prilejeme 250 ml mlieka a ohrievame až do uvoľnenia vanilkovej arómy. Zvyšné mlieko zmiešame s kukuričným škrobom. Z hrnca vyberieme kúsky vanilkového struku a prilejeme doň zmes mlieka a škrobu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia. Potom do pudingu vmiešame rozšľahaný žĺtok a ešte chvíľu povaríme.

Po pol hodine pečenia puding rovnomerne nalejeme na jablká v pekáči. Ozdobíme brusnicami, posypeme škoricou a dáme ešte na 10 až 15 minút do rúry, až kým puding nestuhne. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a servírujeme.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články