V medveďom cesnaku sa nachádza silica alicín, ktorá obsahuje organické zlúčeniny síry, preto tá typická vôňa. Alicín má antibakteriálne účinky na náš organizmus a byliny, ktoré ho obsahujú, napríklad cesnak a cibuľa, sú perfektnými pomocníkmi pri nachladnutí, angíne a chrípke.
Medvedí cesnak obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C a železa, preto sa so žihľavou hodí na jarnú detoxikáciu organizmu. Sú to naši významní bojovníci proti všetkým jedom, ktoré sa v našom tele nahromadili cez zimu. Najlepšie je konzumovať ich v surovom stave alebo ich naložiť do oleja. Alebo si spestriť jedálny lístok slaným koláčom s cesnakovou chuťou, ale bez cesnaku, lebo cesnak každému nesedí. Už sa na ten koláč teším! Práve som sa vrátila z túry na bežkách a v hotelovej izbe ma čaká len bonbón a obličkový čaj, takže až si unavená ľahnem, o jarnom quiche budem aspoň snívať. A vy vyrazte na medvedí cesnak a mladú žihľavu. Urobia vám náramne dobre! Dobrú chuť!
Suroviny
cesto
280 g hladkej špaldovej múky
140 g studeného masla
80 ml studenej vody
soľ
Náplň
200 g Lučiny
100 g mäkkého tvarohu
2 vajcia
250 ml mlieka
zväzok listov medvedieho cesnaku
zväzok mladej žihľavy
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ
Postup
Najprv si pripravíme cesto. Na doske tupým nožom rozkrájame na jemné kúsky studené maslo, zasypeme ho múkou so soľou a premiešame nožom. Pracujeme svižne. Maslo by sa totiž mohlo roztopiť a korpus koláča by nebol krehký. Cesto rýchlo spracujeme rukami do gule, ale nehnetieme. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke.
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Potom cesto rozvaľkáme (najlepšie na papieri medzi dvoma valčekmi) na požadovaný priemer a výšku cca 5 mm. Cesto navinieme na pomúčený valček a presunieme na formu vymazanú maslom. Cesto rozvinieme a prstami ho rýchlo vtlačíme do formy. Dno poprepichujeme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a na papier dáme strukoviny, ktoré cesto zaťažia. Pečieme cca 20 min. Strukoviny s papierom odstránime a cesto necháme vychladnúť.
Medzitým v mise vyšľaháme Lučinu, tvaroh, vajcia, mlieko. Posolíme a okoreníme. Medvedí cesnak pokrájame alebo potrháme na kúsky. Žihľavu zbavíme stoniek a listy nadrobno pokrájame. Vmiešame do náplne. Korpus naplníme zmesou byliniek a Lučiny s tvarohom, uhladíme a pečieme pri 180 °C cca 30 min. Vychladnutý koláč ihneď podávame alebo uložíme do chladničky (max. na 1 deň!).