Práve čítate

Jarný quiche so žihľavou a medvedím cesnakom

5743  
Zdieľať: 

Jarný quiche so žihľavou a medvedím cesnakom

Už je to tu! Tiež ste sa už nemohli dočkať tak ako ja? Už sa pomaly zjavujú, už pučia! Bylinky sa derú neohrozene von z premočenej hliny na svetlo, za slnkom, ktoré už získava silu a prináša nám nádej na ďalší krásny, úrodný rok. Pri prechádzkach v jarnom lese môžete objaviť medvedí cesnak. Často sa prezradí sám, svojou vôňou, takže ak nájdete jeho bohaté nálezisko, môžete ísť k medvediemu cesnaku rovno za nosom.

31. 3. 2017 3 min. čítania Kateřina Winterová
Jarný quiche so žihľavou a medvedím cesnakom

V medveďom cesnaku sa nachádza silica alicín, ktorá obsahuje organické zlúčeniny síry, preto tá typická vôňa. Alicín má antibakteriálne účinky na náš organizmus a byliny, ktoré ho obsahujú, napríklad cesnak a cibuľa, sú perfektnými pomocníkmi pri nachladnutí, angíne a chrípke.

Medvedí cesnak obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C a železa, preto sa so žihľavou hodí na jarnú detoxikáciu organizmu. Sú to naši významní bojovníci proti všetkým jedom, ktoré sa v našom tele nahromadili cez zimu. Najlepšie je konzumovať ich v surovom stave alebo ich naložiť do oleja. Alebo si spestriť jedálny lístok slaným koláčom s cesnakovou chuťou, ale bez cesnaku, lebo cesnak každému nesedí. Už sa na ten koláč teším! Práve som sa vrátila z túry na bežkách a v hotelovej izbe ma čaká len bonbón a obličkový čaj, takže až si unavená ľahnem, o jarnom quiche budem aspoň snívať. A vy vyrazte na medvedí cesnak a mladú žihľavu. Urobia vám náramne dobre! Dobrú chuť!

quiche_DSC3527-25

Suroviny

cesto
280 g hladkej špaldovej múky
140 g studeného masla
80 ml studenej vody
soľ

Náplň

200 g Lučiny
100 g mäkkého tvarohu
2 vajcia
250 ml mlieka
zväzok listov medvedieho cesnaku
zväzok mladej žihľavy
čerstvo pomleté čierne korenie
soľ

quiche_DSC3576-28

Postup

Najprv si pripravíme cesto. Na doske tupým nožom rozkrájame na jemné kúsky studené maslo, zasypeme ho múkou so soľou a premiešame nožom. Pracujeme svižne. Maslo by sa totiž mohlo roztopiť a korpus koláča by nebol krehký. Cesto rýchlo spracujeme rukami do gule, ale nehnetieme. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke.

Predhrejeme si rúru na 200 °C. Potom cesto rozvaľkáme (najlepšie na papieri medzi dvoma valčekmi) na požadovaný priemer a výšku cca 5 mm. Cesto navinieme na pomúčený valček a presunieme na formu vymazanú maslom. Cesto rozvinieme a prstami ho rýchlo vtlačíme do formy. Dno poprepichujeme vidličkou, zakryjeme papierom na pečenie a na papier dáme strukoviny, ktoré cesto zaťažia. Pečieme cca 20 min. Strukoviny s papierom odstránime a cesto necháme vychladnúť.

Medzitým v mise vyšľaháme Lučinu, tvaroh, vajcia, mlieko. Posolíme a okoreníme. Medvedí cesnak pokrájame alebo potrháme na kúsky. Žihľavu zbavíme stoniek a listy nadrobno pokrájame. Vmiešame do náplne. Korpus naplníme zmesou byliniek a Lučiny s tvarohom, uhladíme a pečieme pri 180 °C cca 30 min. Vychladnutý koláč ihneď podávame alebo uložíme do chladničky (max. na 1 deň!).

quiche_DSC3600-29

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články