Práve čítate

7 užitočných tipov, aby sa vám dymové oči vždy podarili

5432  
Zdieľať: 

7 užitočných tipov, aby sa vám dymové oči vždy podarili

Dymové líčenie asi nikdy „nevyjde z módy“ a ja sa k nemu každú jeseň rada vraciam. Páči sa mi, ako dokáže zvýrazniť oči, a že sa hodí skoro na každú príležitosť. Prezradím vám svoje triky, aby vždy vyzeralo perfektne.

20. 10. 2018 3 min. čítania Alex Fráňová
7 užitočných tipov, aby sa vám dymové oči vždy podarili

Dymové líčenie podľa mňa nemusí byť len šedo-čierne. Túto techniku rada používam s prirodzenou paletkou, s ktorou vytvorím výrazné, ale aj tak nekrikľavé líčenie. Telové, naružovelé a svetlo až strednohnedé tiene vytvoria pekné líčenie na deň, trochu tmavšie potom na večer. Keď ma čaká večerná akcia hneď po poobednom programe, stačí len ľahko stmaviť pôvodné jemné denné líčenie.

Aby vyzeralo dobre, a to na akúkoľvek príležitosť, dodržiavam týchto sedem krokov:

1. Vždy používam podkladovú bázu

S kvalitnou bázou sa nemusím báť, že by sa mi tiene rozmazali, zliali do nepekných liniek alebo popadali pod oči.

Tenkú vrstvu dávam nielen na pohyblivé viečko, ale rozmažem ho až pod obočie. V technike dymových tieňov ide totiž o rozotrenie dostratena, a aj keď to nie je na prvý pohľad vidieť, s tieňmi pracujem práve až po obočie.

2. Nezabúdam na korektor pod oči

Tým, že je líčenie okolo očí tmavšie ako obvykle, dokáže opticky „vytiahnuť“ aj tie kruhy pod očami, o ktorých by som inak skoro nevedela.

Používam kvalitný krémový korektor, ktorý jemne vklepem do očného okolia, a to až potom, čo nanesiem make-up. Ja používam prstenník, ale možno máte inú osvedčenú metódu – to už je na každej z vás. Len odporúčam postrážiť si, aby bola vrstva radšej tenšia ako silnejšia. Potom totiž mávajú korektory tendenciu zaliezať do drobných vrások a tým ich zdôrazniť.

3. Používam dva triky okukané od profesionálov

Ten prvý sa vám bude hodiť, pokiaľ tiež nanášate najskôr make-up a až potom sa púšťate do líčenia očí. Kým sa dám do vytvárania dymoviek, nanesiem si pod oči väčšiu vrstvu transparentného púdru. Pokiaľ mi potom nejaké pigmentované tiene popadajú pod oči, nevadí. Keď mám hotové, veľkým čistým štetcom prebytočnú vrstvu púdru spoločne s tieňmi zotriem preč. Namiesto štetca sa dá použiť aj papierová servítka.

Ten druhý je pre vás možno už úplne samozrejmý, ale radšej to zdôrazním: pretože kúzlo pekných dymoviek je v dobre nadväzujúcich farbách, vytvoríte ich oveľa lepšie s pomocou štetcov ako s penovým aplikátorom alebo dokonca prstom.

Budú sa vám hodiť:

  • Väčší pevnejší štetec na základ tieňov
  • Menší pevnejší štetec na stmavnutie
  • Tenký štetec s guľatou špičkou pre ťahy na menšej ploche
  • Väčší chlpatejší štetec na rozotrenie tieňov dostratena

Dobré štetce sú investícia, ktorá začína od 10 eur, ale vydrží vám veľmi dlho a rýchlo si zvyknete, ako pekne potom vyzerá výsledok.

4. Keď sa líčim, začínam od svetlých tieňov a pridávam tmavšie

Keď na to príde, dajú sa dymové tiene urobiť aj s jednou farbou (len je potrebné postupne pridávať na intenzite), ale oveľa lepšie sa pracuje s paletkou s rôznou tmavosťou tieňov.

Začínam so svetlým tieňom, ktorý nanesiem cez celé pohyblivé viečko a robí akýsi základ celého líčenia.

Potom menším štetcom pridám tmavý tieň do vonkajšieho kútika oka od línie rias smerom k obočiu. Nenanášam ho cez celé viečko, ale nanajvýš do jednej tretiny. Pre ešte prenikavejší pohľad použijem rovnaký tieň aj pod spodné riasy, kde ho nanesie tenkým guľatým štetcom zakončeným špičkou. Je presnejší a ľahko s ním tieň rozotriem len tesne pod oko.

V tejto fáze je priestor na hranie a dá sa pracovať aj s postupne tmavšími odtieňmi. Keď vám dymovky pôjdu trochu „od ruky“, môžete začať robiť ďalšie a ďalšie pokusy. Veď v líčení sa medze nekladú!

Čistým „chlpatým“ štetcom potom všetko dôkladne rozotriem dostratena, ako pod obočím, tak aj medzi jednotlivými odtieňmi. Dôkladné „rozblendenie“ tieňov (od angl. blend = zmiešať) je kľúčom k dokonalému dymovému líčeniu, tak si na ňom dajte záležať.

5. Keď chcem výrazný pohľad, pridám linku

K prirodzeným dymovkám, ako mám na fotkách, mám najradšej linky ceruzkou. Dávam prednosť tmavohnedej pred čiernou, ktorá pôsobí tvrdo a hlavne na svetlých typoch už je veľmi výrazná.

Prečítajte si tiež: Ako na očné linky – návod pre začiatočníkov

Pokiaľ chcem len „viac definovať“ tvar oka, linku urobenú ceruzkou rozotriem dostratena tyčinkou do uší alebo menším guľatým štetcom.

6. Pridávam svetlý, jemne trblietavý tieň

Dymové líčenie môže niekedy pôsobiť trochu unavene a ťažko. To krásne vyrieši svetlý tieň s jemnou trblietkou, ktorý nanesiem tesne pod obočie a do vnútorného kútika oka. Malý krok, ktorý dokáže veľké zmeny.

7. Čerešnička na torte

Čo by to bolo za líčenie očí, keby sme ho nezakončili poradnou vrstvou maskary? Pokiaľ sú vaše mihalnice rovné, povolajte do zbrane klieštiky, ktoré vám vykúzlia otvorenejší pohľad.

Dymové líčenie zakončujem dvoma vrstvami maskary, jemnou lícenkou a prirodzenejším rúžom. Čo na to hovoríte?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články