Práve čítate

5 trikov, s ktorými vám nechty vydržia krásne nalakované až 14 dní

20311  
Zdieľať: 

5 trikov, s ktorými vám nechty vydržia krásne nalakované až 14 dní

Šaty robia človeka, ale nechty robia ženu. Aspoň tak o nich uvažujem ja. A pretože ich rada nosím nalakované, snažím sa, aby nevyzerali olúpané. Tu sú moje triky, s ktorými lak vydrží pekný až dva týždne.

9. 11. 2018 3 min. čítania Nikola Žbirková, ManualKrasy.cz
5 trikov, s ktorými vám nechty vydržia krásne nalakované až 14 dní

Aj keď máte dokonalý make-up, zladené oblečenie a pekne učesané vlasy, očividne zanedbané nechty dojem vždy pokazia. Upravené ruky skrátka robia aj upravený dojem.


Pokiaľ laku nefandíte alebo na dôkladné lakovanie momentálne nemáte dosť času, stačí mať nechty skôr kratšie, všetky rovnako dlhé, hladko opilníkované, kľudne rovno strihané, ale vždy čisté. S nalakovanými nechtami je to o kvapku náročnejšie.

Ja bez nalakovaných nechtov v podstate nevyjdem z domu (je to pre mňa jednoducho rovnako automatické ako si čistiť zuby), ale nechce sa mi každých pár dní robiť si manikúru znova. Preto som sa naučila robiť ich čo najtrvanlivejšie. Tu sú moje tipy.

1. Kvalita je základ

Úplne základné pravidlo je, že si vyberám kvalitný lak na nechty. Tým samozrejme nemyslím, že by musel stáť minimálne 10 eur. Kvalitné laky sa dajú kúpiť aj do 5 eur.

Ako ich spoznať? Musia mať správnu hustotu. Môj trik je, že keď lak otvorím, zo štetca nesmie lak hneď kvapkať, ale chvíľu sa tam musí udržať, kým sa kvapka laku uvoľní a spadne. „Vodové“ laky teda rozhodne nebrať! Okrem iného zle schnú a robia šmuhy.

2. Na štetčeku záleží

Nerozlišujete vzhľad štetčeka? Chyba. Ja sa zameriavam hlavne na jeho hrúbku. Vždy je lepšie, keď je štetček silnejší, ľahšie potom pokryje necht a urýchli lakovanie. Moja skúsenosť je navyše taká, že kvalita štetčeka ide ruka v ruke s kvalitou laku. Keď je štetec veľmi tenký, viem, že lak nebude pravdepodobne taký kvalitný, aby mi na nechtoch vydržal dlho.

3. Dva laky sú viac ako jeden

Áno, toto je celkom ľahká matematika. Zdanlivo triviálny trik však dokáže divy. Nikdy si nelakujem nechty len jedným lakom. Jedna vrstva laku totiž naozaj vydrží len tak štyri dni a potom sa začne lúpať, čo vyzerá nepekne. Ideálne je teda mať jeden lak farebný a druhý priehľadný.

Najskôr si nalakujem nechty farebným lakom – niekedy stačí vrstva jedna, inokedy je lepšie necht pokryť dvoma vrstvami. Potom je dôležité nechať lak dobre zaschnúť (minimálne pol hodiny), inak by sa s pridaním priehľadnej vrstvy mohol rozmazať. Po zaschnutí prelakujem nechty priehľadným lakom, s ktorým vôbec nešetrím – čím viac ho tam dám, tým lepšie.

Pokiaľ použijete ešte podkladový lak, pôjde vám farba lepšie odlakovať a teoreticky by mal byť necht chránený.

Priehľadný vrchný lak by mal mať hustú konzistenciu, aby vytvoril „gélový“ efekt. Najlepšiu skúsenosť mám s podkladovým a vrchným lakom The ONE od Oriflame, ktorý stojí 6,5 eur. Bohato stačí naniesť ho len ako vrchnú vrstvu. V porovnaní s inými ale dlhšie schne, a tak je potrebné nechať ruky úplne v kľude aspoň 20 minút, aby sa lak neotlačil. Spokojná som tiež s priehľadným lakom od značky KIKO.

Čo keď nemám na zasychanie dosť času?

Môj názor je, že mať nepekne nalakované nechty alebo olúpaný lak je horšie ako lakovanie vynechať alebo si ho nechať na zvláštne príležitosti.

Mám ale celkom dobrú skúsenosť so špeciálnym sprejom na zasychanie od značky Essence, ktorý proces trochu urýchli. V drogériách ho ale nájdete len občas.

Druhá možnosť je vybrať sa na manikúru do salónu a brať to ako rovnakú chvíľku pre seba, ako keď idete napríklad ku kaderníkovi.

Marie Háková, Tchibo Blog

4. Kto nič nerobí, nič nepokazí

Manuálna práca šľachtí. Nalakovaným nechtom ale bohužiaľ veľmi nesvedčí a rýchlejšie sa vám bude lak olupovať. Skúste sa teda manuálnym činnostiam venovať menej – napríklad otváranie konzerv či skladanie nábytku prenechajte radšej partnerovi.

Keď už sa do niečoho pustíte, používajte rukavice. Ja ich kvôli nechtom používam aj na umývanie riadov – určite odporúčam.

5. Natieranie

Posledná rada sa týka skôr vzhľadu nalakovaných nechtov, na trvanlivosť teda nemá príliš veľký vplyv. Nechty vždy vyzerajú oveľa lepšie, keď máte pekne ošetrené aj ruky. Ja si na krémy na ruky celkom potrpím a používam ich v podstate po každom umytí rúk.

A ako ste na tom s lakovaním nechtov vy? Dávate prednosť domácej „výrobe“, alebo si radšej priplatíte za Shellac či iné lakovanie v salónoch?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články