Ja totiž na cestách moc nejem. Zastávky na pumpách sa u mňa väčšinou končia džúsom, niekedy ovsenou tyčinkou a v núdzi drobíme na sedadlo zemiakové lupienky. Nikdy totiž nejdem sama. Vedľa mňa pravidelne sedáva Petra Špalková a spoločne sa delíme o úlovky z bio obchodíkov. Chrupkáme pohánkové tyčinky a sušené banánové lupienky a zhovárame sa. O divadle, bio kozmetike, o jedle…
Práve včera sme sa smiali, že my dve určite nebudeme ako babičky chodiť do cukrárne na rakvičky so šľahačkou a mazať si ruky indulonou, ale vždy sa stretneme niekde na trhu, pri stánku s mladou repou, nad ktorou si odovzdáme domácu konskú masť a budeme básniť, ako ten rutín z pohánky robí dobre naším žilám… Myslím, že strelenejšie babičky budete ťažko hľadať! A keď už dnes pôjdeme tou nádhernou krajinou, doslova hýriacou všetkými jesennými farbami, až tam, kde dozrieva slnkom pohládzané hrozno, budem Petru provokovať týmto receptom na božský šalát s teplými sladkokyslými hruštičkami, mladým špenátikom, fetou, poliaty sirupom z marinády a posypaný opečenou slaninkou a ako bonus pridám čerstvo obielené vlašáčky! Pritom budeme trúsiť čipsy a tešiť sa na návrat domov k deťom, hruškám, k vareniu… a na šalát. Tiež sa tešíte, keď si tento šalát pripravíte?
Suroviny
Šalát
200 ml jablčného cideru alebo muštu
2 menšie zrelé tvrdšie hrušky
4 plátky kvalitnej slaniny
za 2 hrste listov mladého špenátu
50 g syra feta (rozdrobeného)
Marináda
1 šalotka (nadrobno nasekaná)
šťava z ½ citróna
50 g rozpusteného masla
1 lyžička trstinového cukru
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Postup
Do rajnice nalejeme jablkový cider alebo mušt a zhruba 30 minút varíme pri miernej teplote, až kým nevznikne hustý sirup, potom rajnicu stiahneme z platne. Medzitým ošúpeme hrušky, rozkrojíme ich na polovičky, zbavíme semien a vložíme do väčšej misy. Prilejeme marinádu ‒ vyšľahanú z pokrájanej šalotky, citrónovej šťavy, masla, cukru, soli a korenia ‒ a opatrne premiešame. Hrušky poukladáme do rozohriatej panvice reznou stranou nadol, zalejeme marinádou a pomaly varíme na sporáku, kým nezmäknú. Nakoniec dozlatista opečieme plátky slaniny.
Servírujeme na tanieri vyloženom mladým špenátom, na ktorý položíme hrušky, slaninu, posypeme syrom a ešte pokvapkáme sirupom z cideru alebo muštu (zvyšný sirup si môžeme nechať na neskôr na iný šalát alebo ho skonzumovať len tak). Podávame s chrumkavým toastom ako menšie hlavné jedlo alebo predjedlo.