Práve čítate

Pripravte svojim malým vedcom domáce laboratórium

3442  
Zdieľať: 

Pripravte svojim malým vedcom domáce laboratórium

Snáď všetky deti, malé aj väčšie, rady niečo vyrábajú a skúmajú. A keďže nastáva zima, v najbližších mesiacoch sa presunú aktivity viac dovnútra. Čo tak vytvoriť malým bádateľom laboratórium doma a spoločne s nimi sa pustiť do zaujímavých pokusov?

8. 12. 2017 5 min. čítania Kamila Šemberová
Pripravte svojim malým vedcom domáce laboratórium

Inšpiráciu nájdete na webe

Vybrali sme pre vás z neprebernej kopy portálov tri, kde nájdete veľa nápadov na zaujímavé pokusy v domácich podmienkach. Väčšinou sú zoradené podľa jednotlivých odborov ‒ fyziky, chémie, biológie. Skúste sa inšpirovať napríklad portálmi Šikovný cvrček, Tvořivé pokusohraní či Pokusy pro děti,určite objavíte to pravé. A ak si nebudete vedieť rady, na YouTube nájdete veľa videonávodov (napríklad cykly Badatelna a Pokusy nás baví).

Praktické rady a základné vybavenie

Treba dodržiavať všetky pokyny a byť opatrný pri zaobchádzaní so sklom, nožnicami, zápalkami a elektrinou. Deti by mali vedieť, že nemajú dávať nič do úst, a dávať si pozor na oči. Rozliatu tekutinu treba ihneď utrieť dosucha.

Kým začnete s pokusmi, dobre sa na ne pripravte. Stôl prikryte dostatočne veľkým igelitovým obrusom, pripravte si nádobky na jednotlivé ingrediencie, handričku na utieranie, dostatok papierových utierok, deti oblečte do starých voľných tričiek alebo záster, aby ste sa počas pokusov nemuseli zdržiavať ochranou svojho odevu.

A pusťte sa s deťmi do bádania!

Čo pláva a čo klesá a prečo?

Pripravte si nádobu s vodou a rôzne predmety (koráliky a plastelínu). Najprv vytvorte z plastelíny guľôčku, ktorú potom vhoďte do vody aj s korálikmi. Všetko klesne na dno. Potom všetko vyberte a z plastelíny urobte malú misku. Dajte ju na vodu. Nepotopí sa, ani keď ju zaťažíte korálikmi. Miska totiž zaberá viac povrchu ako guľa, takže ju voda viac nadľahčuje. S deťmi sa potom môžeme porozprávať o tom, ako dokáže plávať na mori veľká zaoceánska loď.

Povrchové napätie vody a mince

Pripravte si nádobku s vodou (nádoba musí byť plná so zarovnaným okrajom), niekoľko mincí a kancelárskych sponiek. Mince a sponky vhoďte jednu po druhej do vody. Oproti predpokladu sa voda z nádobky nevyleje, pretože na povrchu sa vďaka povrchovému napätiu (povrchové napätie vody je veľké) vytvorí pružná blana, ktorá znemožní preliatie vody z nádobky, aj keď je preplnená.

Sopka na podnose

Potrebujete potravinárske farbivo, podnos, plastelínu, ocot, jedlú sódu, nádobku s užším hrdlom (napríklad fľaštičku), špajdľu alebo miešadlo a pohárik. Nádobku s užším hrdlom obaľte do plastelíny, otvor nechajte voľný a takto vyrobenú sopku umiestnite na podnos. Do pohára nalejte ocot, do neho nakvapkajte trochu potravinárskeho farbiva, môžete skombinovať dve farby. Obsah pohára zamiešajte a nalejte do sopky. Potom prisypte trochu jedlej sódy. Sopka „vybuchne“. Vzniknutá chemická reakcia vyprodukovala oxid uhličitý (CO2), čiže bublinky plynu.

Farbenie kvetín

Budete potrebovať štyri čerstvé biele kvety (dekoratívne sú karafiáty), nožnice, tri poháre s vodou a tri druhy potravinárskeho farbiva (je zdravotne neškodné). Do každého pohára pridajte iné farbivo. Zastrihnite stonky všetkých troch kvetov a každý kvet dajte do jedného pohára. Po niekoľkých hodinách uvidíte, že jednotlivé kvety zmenia farbu, pretože nasiaknu zafarbenú vodu, ktorá cez stonku vzlína hore do kvetov. Ak chcete pokus ešte ozvláštniť, rozrežte po dĺžke stonku štvrtého kvetu a každú polovičku stonky dajte do iného pohára. Kvet bude dvojfarebný.

Ako vzniká rosa

Pripravte si kocky ľadu, valček, látkový obrúsok, tuhší papier a pohárik. Do obrúska zabaľte niekoľko kociek ľadu, rozdrvte ich valčekom (stačí trochu). Rozdrvený ľad vysypte do pohára, ktorý musí byť dokonale suchý. Pohár s ľadom zakryte papierom a niekoľko minút počkajte. Stena pohára sa zahmlí (ak po nej prejdete prstom, bude mokrý). Ľad totiž ochladzuje pohárik aj okolitý vzduch, a pretože chladný vzduch v sebe neudrží veľa vodnej pary, zmení sa prebytočné množstvo na vodné kvapky. Na rovnakom princípe vzniká ranná rosa ‒ je výsledkom rozdielnych teplôt vzduchu a zeme.

Pokusy aj pre najmenšie deti

Aj s tými najmenšími deťmi sa môžete vyblázniť v domácom laboratóriu, len treba o niečo viac opatrnosti a trpezlivosti. Pokusy musia byť samozrejme jednoduchšie.

Magnet

Pripravte si magnet a rôzne kovové a nekovové predmety. Keď sa magnetom priblížite ku kovovému predmetu, magnet si ho k sebe pritiahne. Na nekovové predmety takto nereaguje. Zaujímavý úkaz vznikne, keď sa k sebe snažíme priblížiť dva magnety, ktoré sa vzájomne pomerne veľkou silou odpudzujú.

Pohyblivá šiška

Potrebujete borovicovú šišku (hnedú, suchú) a pohárik vody. Keď ponoríte šišku do vody, uzavrie sa, aby chránila semienka, ktoré v sebe ukrýva. Keď šišku vyberiete z vody von, začne sa pomaly otvárať. Táto reakcia na zmeny počasia a vlhkosti v prírode šiške umožňuje uchrániť semienka, aby mali čo najväčšiu šancu na zakorenenie.

Zábavný cukor

Pripravte si kockový cukor, vodu, potravinárske farbivo, papier, plastovú doštičku, potravinársku fóliu a alobal. Do misky nalejte trochu vody a kvapnite potravinárske farbivo. Potom vložte kocku cukru. Zafarbí sa, pretože nasiakne farebným roztokom. Ak na túto kocku položíte papier a ďalšiu kocku cukru, proces sa bude opakovať, lebo papier je priepustný. Ak však na zafarbenú kocku cukru položíte alobal alebo potravinársku fóliu a až potom ďalšiu kocku cukru, tá sa už nezafarbí, pretože alobal ani potravinárska fólia nie sú priepustné. Všetko treba robiť relatívne rýchlo, kým sa kocka cukru nerozpustí.

A nakoniec pokus na zamyslenie pre dospievajúcich ‒ cenná lekcia pre šťastný život

Potrebujete pohár, niekoľko väčších kameňov (aby sa zmestili do pohára), niekoľko menších kameňov, štrk alebo drobné kamienky a trochu piesku. Keď dáte do pohára najprv menšie kamene alebo piesok, tak veľkých kameňov sa tam už nezmestí. Keď začnete naopak, najprv veľké, potom menšie kamene, potom štrk a potom ešte všetko posypete plným pohárom piesku a keď tým trochu zatrasiete, ešte sa do pohára vojde. Vo všetkých fázach pohár vyzeral plný, hoci sa do neho v ďalších krokoch ešte veľa vošlo. Pohár predstavuje život a kamienky veci a úlohy, ktoré máme v živote splniť. Niektoré sú zásadné (veľké kamene), iné menej dôležité (štrk a piesok). Je veľmi ľahké stratiť nadhľad a zaplniť si život drobnosťami, ktoré nemajú žiadny význam (videohry, krížovky, sledovanie nekonečných seriálov), kvôli ktorým už potom neostane čas na dôležité veci, ktoré v našom pokuse predstavujú veľké kamene (rodina, priatelia, zdravie, práca, štúdium atď.). A prekvapivo ‒ ak venujete čas tomu, na čom naozaj záleží, aj tak nájdete dostatok času na rôzne zábavy a radosti (piesok a štrk).

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články