Práve čítate

Kempovanie s drobcom na krku

6960  
Zdieľať: 

Kempovanie s drobcom na krku

Kto povedal, že cestovať alebo hneď kempovať sa s dieťaťom nedá? Ja a môj skoro štvorročný syn sme chodiace dôkazy, že keď sa dobre pripravíte a nebojíte sa dobrodružstva, stan, spanie v aute a tak ďalej nie sú vôbec žiadny problém!

30. 5. 2018 4 min. čítania Tereza Melišová
Kempovanie s drobcom na krku

Na rezorty s 5* hotelmi som nikdy nebola a nezmenilo sa to ani vtedy, keď sa mi narodil syn. Prvýkrát sme s Kubom vyrazili na dlhšiu cestu, keď mal 11 mesiacov. Vtedy som si so sebou zobrala ešte mamu a svojho bráška, pretože to bolo predsa prvýkrát a hovorila som si, že keď nás bude okolo Kuba viac dospelých, bude to istejšie. O rok neskôr už som bola odvážnejšia, vyrazili sme sami a dodnes spolu labzujeme po svete bez problémov.

Na prvú dovolenku sme plánovali zájsť do Chorvátska, so zastávkou v Slovinsku pri jazere Bled. Všetko sa nám podarilo, ale nakoniec sme išli až do Talianska, pretože v Chorvátsku pršalo a nemalo prestať. Spali sme v stane, Kubo mal so sebou vtedy ešte cestovnú postieľku a ja som zistila, že je to rodený cestovateľ. Čo najskôr zdedil po mne (hurá).

Išli sme autom, ktoré bolo nabalené na prasknutie a spätne viem, že sme toho mali so sebou zbytočne veľa. Trvalo pár výletov, kým som zistila, čo všetko so sebou (ne)potrebujem. Čo sa vám ale určite oplatí mať so sebou na stanovačku, je kladivo, a v ideálnom prípade ho nezabudnite v Chorvátsku, keď vyrazíte do Talianska ako my. :-)

Mojich top 5 vecí, keď kempujete alebo spíte v aute:

  1. Dlhá predlžovačka, pretože nie v každom kempe máte možnosť zapojenia do el. hneď vedľa vášho miesta.
  2. Keď už sme pri tej elektrine, tak som si zadovážila elektrický varič. Som síce nefalšovaný kemper (haha), ale na plynovej bombe jednoducho variť nechcem.
  3. Určite sa vám oplatí, keď si kúpite adaptér do zásuvky, ktorý je priamo určený pre kempy. Máte síce samozrejme možnosť si ho v kempe požičať, ale pokiaľ plánujete kempovať častejšie, tak sa ekonomicky určite oplatí mať vlastný.
  4. Je dobré mať so sebou minimálne dve baterky – keď vám dieťa jednu stratí, tak aby ste mali druhú. :-) Napríklad LED lampičky z Tchiba sú bombastické.
  5. Pokiaľ spíte v aute ako my, tak sa zíde mať elektrický odpudzovač hmyzu, čo oceníte predovšetkým vtedy, keď budete spať niekde pri jazere. Aj keď som vystriekala auto repelentom, aj tak to veľmi nepomohlo. Ja som so sebou mala ochranu – Kuba. Chudák bol raz veľmi doštípaný a ja som na sebe nemala ani jeden štípanec.

Na cestovaní sú najlepšie prípravy

Keď si chcete cestovanie s malým dieťaťom naozaj užiť, môžem za seba povedať, že je lepšie mať nejaký približný plán.

Ja plánovanie ciest milujem. Nerobím rozvrh presne na minúty, aby sme neboli ničím viazaní a bolo to tiež trochu dobrodružstvo. :-) Určite ale plánujem cestu, kadiaľ chceme ísť, kde sa chceme zastaviť a aké tam sú „atrakcie“ pre deti.

Krok 1: Cieľ a cesta k nemu

Začínam tým, že si stanovím, kam chcem doraziť. Vlani to napríklad bola Barcelona.

S mapou si potom overím, kadiaľ by bolo najlepšie, najľahšie a najzaujímavejšie sa tam dostať. Pretože jazdíme sami a všetko musím sama aj odšoférovať, tak mávame zastávku relatívne často. A samozrejme nielen kvôli mne, ale aj kvôli Kubovi, ktorého to v aute dlho nebaví.

Pochopiteľne môžete vyraziť na noc, ale v tom prípade odporúčam aspoň dvoch šoférov.

Krok 2: Kde budeme spať?

Potom sa pozriem na mape po okolí a vytipujem si kempy, ktoré by sa nám mohli páčiť, pozriem sa na ich vybavenie, či v ňom je bazén, preliezky pre deti či iné vyžitie.

Nikdy kemp nebookujem dopredu, aby som mohla po ceste meniť plány, keby bolo treba. A nikdy som nemala najmenší problém, že by sme sa do nejakého nevošli. :-) To platí samozrejme v prípade, že sa chcete presúvať. Pokiaľ chcete ísť na jedno miesto a chcete tam zostať dlhší čas, tak sa vám asi oplatí si kemp zaistiť dopredu.

Čo si so sebou balíme?

Čo sa týka balenia, tak to naozaj neznášam. Vlastne asi nepoznám nikoho, kto by ho mal rád.

Už mám trochu v malíčku, čo so sebou potrebujeme a čo je naopak navyše.

Oblečenia berieme kľudne menej. Vo všetkých kempoch, kde sme zatiaľ boli, sú práčky a sušičky.

Veci do vody som už pomaly zredukovala len na plavky pre oboch a rukávniky pre Kuba. Keby som mala dievčatko, zvážila by som zobrať plaviek viac, aby nezostávala dlho v mokrých plavkových nohavičkách.

Tip: V e-shope Tchiba teraz vyšla letná detská kolekcia s plavkami, UV ochrannými oblečkami a tiež neoprénom pre staršie deti.

Okrem ďalšej klasiky ako kozmetika a lieky so sebou vozíme tiež:

A to je v podstate všetko. Prestala som so sebou voziť milión hračiek na piesok alebo do vody, pretože sa mi s tým väčšinou nechce ťahať a hračky samotné deťom dobrú náladu a pohodu aj tak nezaistia. Často stačí jedna a aspoň si ju Kubo stráži.

V podstate sa snažím si všetko čo najviac zjednodušiť a nehľadať v ničom zložitosti. Keď nie som v strese a mám dobrú náladu, tak je v pohode aj Kubo a to je na spoločnom cestovaní najdôležitejšie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články