Práve čítate

Kašeľ očami pediatričky: Prečo je životne dôležitý a občas aj rizikový, a ako ho nielen u detí zmierňovať

5959  
Zdieľať: 

Kašeľ očami pediatričky: Prečo je životne dôležitý a občas aj rizikový, a ako ho nielen u detí zmierňovať

S prichádzajúcou jeseňou sa kašľom rozoznie nejedna domácnosť alebo detský kolektív, a teda aj čakáreň mojej ordinácie. Nikto ho nemáme radi a ten detský nás trápi dvojnásobne od prelomu októbra a novembra do marca. Pritom kašeľ nám v podstate robí službu. Dnes vám preto vysvetlím, prečo vôbec kašleme a ako ho ideálne utlmiť.

15. 11. 2023 5 min. čítania MUDr. Martina Holičková
Kašeľ očami pediatričky: Prečo je životne dôležitý a občas aj rizikový, a ako ho nielen u detí zmierňovať

Kašeľ je obranný, životne dôležitý reflex, ktorý je našou vôľou len málo ovplyvniteľný. Zabraňuje tomu, aby došlo k upchatiu dýchacích ciest, podieľa sa na odstraňovaní nečistôt aj hlienu a tým pomáha k ich čisteniu. Ak príde k podráždeniu receptorov v stene dýchacích ciest, je vyslaný signál do predĺženej miechy a odtiaľ späť prichádza „rozkaz“ pre naše dýchacie svaly, aby došlo k zakašľaniu, a tým aj vypudeniu toho, čo do nich nepatrí.

A čo kýchanie? To je tiež reflex, ale je vyvolaný podráždením sliznice v nose. Prudkým výdychom sa potom naše telo snaží „vykýchnuť“ to, čo mu v nose vadí.

Kašeľ aj kýchanie idú ruka v ruke pri bežných infekciách, je teda potrebné ich nejako tlmiť alebo ovplyvňovať?

Pri vírusovej alebo bakteriálnej infekcii je na slizniciach dýchacích ciest zápal, tvorí sa vo zvýšenej miere hlien a to všetko vedie k tomu, že receptory vyvolávajúce kašeľ sú podráždené viac ako obvykle. Niekedy už kašleme len preto, že si samotným kašľom dráždime sliznice viac a viac a dostávame sa do bludného kruhu.

Kašel

Aj samotné patogény rady využívají kašeľ a kýchanie ako taký rýchlovlak, kvapôčkami sa potom šíria do okolia, čo vedie k nákaze ďalších ľudí.

Pre pacientov môže byť kašeľ vysiľujúci, unavujúci. Môže ich budiť zo spánku, deti niekedy pri kašli aj vracajú. Naším cieľom teda nie je tento obranný reflex úplne potlačiť, ale uľaviť dieťaťu (aj dospelému, samozrejme) od únavného vyčerpávajúceho kašľa.

Infekcie horných aj dolných ciest dýchacích majú najčastejšie vírusový pôvod, takže na ne nefungujú antibiotiká a je nerozumné ich predpisovať alebo žiadať od lekára. Iba v prípade, že to je bakteriálny zápal (čo nám napovie nielen anamnéza a klinický priebeh, ale napríklad aj hladina C-reaktívneho proteínu, ktorý možno poznáte pod skratkou CRP a dá sa vyšetriť z kvapky krvi z prsta v ambulancii u pediatra). Ak je to bakteriálny zápal priedušiek alebo zápal pľúc, sú antibiotiká samozrejme na mieste a je to kauzálna liečba, cielime teda priamo na pôvodcu vyvolávajúceho ťažkosti. V prípade viróz môžeme iba“ uľaviť od ťažkostí, ale ani to nemusí byť málo, môžeme tak priaznivo ovplyvniť priebeh choroby aj komfort nášho malého maróda.

Skôr ako sa vrhnete na sirupy z lekárne…

…odporúčam sa najskôr zamerať na režimové opatrenia, ktoré sú nemenej dôležité:

prevence kašel u dětí

  1. Podávajte dieťaťu dostatok tekutín. Ideálna je voda alebo slabý bylinkový čaj vhodný pre deti. Správna hydratácia je dôležitá pri každej chorobe. Aj napriek tomu, že nie som zástancom pitia sladkých nápojov, tu si dovolím výnimku – ak pridáte do vlažného nápoja lyžičku medu, môžete dieťaťu uľaviť rovnako dobre, ako keď použijete nejaký sirup na kašeľ z lekárne. Výskumy nám totiž potvrdzujú to, čo naše babičky mohli len tušiť. Teda že med má pozitívny efekt na upokojenie kašľa a tvorbu hlienu.
  2. Dostatočne vetrajte. Vlhký chladnejší vzduch robí sliznici dýchacích ciest dobre. Naopak, zbytočné prekurovanie a suchý vzduch ich môže vysušovať a dráždiť ku kašľu.
  3. Ak máte možnosť, vyskúšajte domáci inhalátor (tzv. nebulizátor), ktorý dokáže urobiť z tekutín hmlu s veľmi drobnými kvapôčkami. Na inhaláciu je skvelá napríklad minerálna voda Vincentka alebo takzvaný  fyziologický roztok.
  4. Ak má vaše dieťatko kašeľ raz ročne, investícia to bude zbytočná, ale u detí s častými zápalmi priedušiek je to skvelý pomocník. Pozor, nezamieňať si ho s difuzérmi na rôzne éterické olejčeky. Tie nám prevoňajú domácnosť a prípadne zvlhčia vzduch, ale u detí by som s nimi bola opatrná. Sú to silné koncentráty rastlinných silíc, ktoré naopak môžu dráždiť.

A až teraz sa vrhneme na to, aký vybrať prípravok na kašeľ a kedy ho vôbec použiť

V lekárňach ich nájdete veľké množstvo a nie je úplne jednoduché sa v širokej ponuke vyznať. Najskôr si položme otázku, či chceme tlmiť suchý dráždivý kašeľ, ktorý dieťa vysiľuje, budí v noci, alebo chceme, naopak, podporiť vykašliavanie hlienu v situácii, kedy už počujeme, že dieťa pri kašli „bublá“ alebo dokonca vykašliava hlieny.

kašel u dětí

V prvom prípade vyberáme lieky zo skupiny antitusík – kvapky alebo sirupy s obsahom butamirátu alebo levodropropizínu, v tom druhom mukolytiká (účinné látky ako bromhexin, ambroxol alebo acetylcysteín). Pozor, pri dojčatách a batoľatách nie je vhodné podávať mukolytiká bez konzultácie s lekárom, môže dochádzať k tvorbe veľkého množstva riedkeho hlienu, ktorý deti ťažko vykašliavajú, prípadne ho prehĺtajú a potom môžu vracať. Riaďte sa informáciami v príbalovom letáku či odporúčaním lekára alebo lekárnika, pre akú vekovú skupinu je možné lieky využiť.

Vykašliavanie môžeme podporiť aj prírodnými prípravkami s výťažkami z brečtanu, tymianu alebo prvosienky. A tiež už vyššie spomínaným medom, ktorý môžeme podať na lyžičke, do vlažného nápoja alebo kúpiť priamo medový sirup, ktorý obsahuje aj výťažky z bylín.

Nezabúdajte, že menej je viac, nie je teda vhodné kombinovať viac prípravkov, ani súčasne užívať tie, ktoré obsahujú obidve zložky – antitusickú a mukolytickú. U detí sú tiež zapovedané lieky, ktoré ovplyvňujú centrálny nervový systém. Sú totiž oveľa citlivejšie ako dospelí a pôsobením týchto liekov na ich nezrelé mozgové centrá by mohlo prísť napríklad k poruchám dychovej frekvencie s rizikom dusenia. Nevhodné je tiež podávanie antialergických liekov s cieľom, že dieťa ľahko utlmia a nebude potom toľko kašľať. Ich použitie je opodstatnené iba v prípade, že ťažkosti majú pôvod v alergii.

Zamerajte sa aj na upchatý nos

Ak je dieťa prechladnuté a má nádchu, nezabúdajte ani na pravidelnú hygienu nosovej dutiny. Preplachovanie slanou morskou vodou alebo Vincentkou môžete robiť opakovane počas celého dňa, v prípade upchatého nosa pokojne pridajte aj kvapky do nosa s účinnou látkou, ktorá zmierni opuch nosovej sliznice. Menším deťom je vhodné hlien odsávať, tie staršie potom naučiť smrkať – viac osvedčených tipov, ako sa zbaviť nádchy u detí, co prečítajte tu.

Zatekajúce soplíky môžu tiež dráždiť ku kašľu. A ak vaše dieťa často a opakovane kašle hlavne v noci, chrápe, huhňá a má opakované nádchy, odporúčam nechať vyšetriť nosové „mandle“ na ORL.

Čo robiť, keď dieťa kašle dva týždne, a pritom “dýcha čisto”?

Aj bežné nekomplikované infekcie horných a dolných dýchacích ciest sa môžu pretiahnuť na pár týždňov, kým je dieťa zase zdravé ako rybička. Zápalom postihnuté sliznice potrebujú nejaký čas na regeneráciu, rovnako ako sa hneď nezahojí napríklad odrenina a chvíľku trvá, kým je pokožka zase v pôvodnom stave. Často takto „nedoliečené“ deti dáme naspäť do škôlky alebo do školy a ďalšia infekcia na seba nenechá dlho čakať. Predovšetkým prvé dva roky po nástupe do detského kolektívu môžeme počítať s tým, že chorobnosť našich detí bude väčšia. Musia sa totiž takzvane „premoriť“ bežnými detskými patogénmi. Ak teda nechcete, aby sa vaše dieťa točilo v špirále nekonečných soplíkov a kašľa – doprajte im (namiesto multivitamínových medvedíkov 😉) radšej dostatočný čas na doliečenie. A ak chcete aj trochu podporiť ich imunitu, zamerajte sa na stravu bohatú na vitamíny, prípadne vyberajte také výživové doplnky, ktoré obsahujú vitamín C a D, zinok a betaglukány. V každom prípade je vhodné výber prípravkov na podporu imunity konzultovať s pediatrom, ktorý dieťa pozná.

Kedy radšej s kašľom vyraziť k lekárovi?

Bežné nekomplikované prechladnutie sprevádzané nádchou a kašľom u starších detí zvládnete aj doma, väčšinou počas 1 týždňa príde k úľave. Ak sa tak nestane a ťažkosti neodchádzajú alebo sa naopak zhoršujú, vydajte sa do ambulancie pediatra.

  • Veľká opatrnosť je na mieste u novorodencov a malých dojčiat vo veku do 6 mesiacov, kde je vždy lepšie nechať dieťa skontrolovať lekárom.
  • Rovnako ak je kašeľ sprevádzaný teplotou nad 38 °C, ktorá trvá dlhšie ako 3 dni.
  • V prípade, že sa objaví dýchavičnosť, teda dieťa ťažko a zrýchlene dýcha, môžete si všimnúť, že mu zapadáva koža nad hrdlovou jamkou, nad kľúčnymi kosťami alebo pod rebrami.
  • Ak sa objaví štekavý kašeľ, dieťa sa ťažko nadychuje a je rozrušené – môže to byť laryngitída.
  • Ak sú prejavy dýchavičnosti vážne a dieťa dokonca modrá okolo úst, volajte rýchlu záchrannú službu 155.

Zababušte sa do vianočnej pohody

Zababušte sa do vianočnej pohody

Oblečte celú rodinu do pyžamiek a domáceho oblečenia z novej vianočnej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články