Táto praktická vecička je taký benjamínok na poli alternatívnej prípravy kávy. Objavila sa iba v roku 2005, ale trúfnem si povedať, že sa stala od prvej chvíle hitom a popularitu si bez problémov udržala dodnes. Dôvody sú zrejmé. Aeropress tvoria celkovo tri kúsky plastu: valec, piest a sitko. Zložený dokopy veľmi neváži, je skladný a hneď umytý. V podstate sa čiastočne umyje už počas prípravy. Sám. Keď sa dostaneme k postupu prípravy kávy, tak uvidíte, že nesrandujem. :-)
Filtrovaná káva stlačená vzduchom
Ako napovedá samotný názov metódy, ide o stlačenie kávy vzduchom (aero = vzduch, press = tlak). Spôsobov, ako si pripraviť kávu z aeropressu, je viac. Ja vás naučím klasiku, ktorá je ľahká, rýchla a nekomplikovaná. A preto ju mám najradšej.
Na jednu šálku s objemom 250 ml si pripravte:
- 15 – 20 g kávy namletej na konzistenciu o trošku jemnejšiu ako cukor krupica (odporúčajú jednodruhovú arabicu)
- 250 ml vody s teplotou do 85 °C
- pevný hrnček, ktorý nepraskne pri stláčaní piesta
Na čo si dať pozor pri hľadaní správnej hrubosti mletia
Neexistuje jedna univerzálna hrubosť mletia. Každá káva sa správa máličko inak a je fajn, keď si mletie trošku otestujete. Ak sa vám piest aeropressu pri stláčaní nechce pohnúť a káva potom chutí trpko, nabudúce nameľte zrnká o trošku hrubšie. A naopak, keď piest prebehne valcom veľmi rýchlo a káva chutí vodovo, chce to pridať na jemnosti.
Postup krok za krokom:
- Nameľte si čerstvú dávku zrniek podľa chuti.
- Vložte papierový filter do sitka.
- Prepláchnite filter horúcou vodou.
- Zaskrutkujte časť s filtrom do valca.
- Do valca s filtrom nasypte namletú kávu a postavte ho na pevný hrnček.
- Nalejte do valca horúcu vodu a zapnite stopky.
- Po asi 10 sekundách premiešajte obsah valca, hore sa utvorí kávová škrupina, ktorú je potrebné rozbiť.
- Po 1 minúte nasaďte na valec piest a plynule ho stlačte, kým nebudete počuť „prskanie“. To kávovou usadeninou už neprechádza voda, ale vzduch.
Akú kávu ideálne vybrať?
Niektoré kávy sú na alternatívnu prípravu, ako práve tú v aeropresse, vhodnejšie ako iné. Výsledný hrnček si vďaka procesu praženia i chuťovému profilu skutočne vychutnáte. Vyskúšajte napríklad tieto:
- Privat Kaffee Latin Grande – s čokoládovými tónmi
- Raritná káva »Los Trapiches« – so sladkastými tónmi vlašského orecha, sušienok a karamelu
- Eduscho Classic Coffee Strong – tak silná, že sama seba ráno preberie.
Keď máte stlačené, môžete aeropress zložiť z hrnčeka a vychutnať si svoju šálku kávy. Moment prekvapenia príde až vtedy, keď nastane povinnosť umývania. Jednoducho odšraubujete sitko, otvoríte kôš a pretlačíte piest vo valci až na doraz. Tým vyklepnete kávový puk rovno medzi odpadky (alebo ešte lepšie na kompost) a všetky diely aeropressu, každý zvlášť, potom len stačí opláchnuť vodou. Nič viac. Je to skvelé. :-)
Všetko na prípravu kávy
Vybavenie na domácu prípravu kávy nájdete na Tchibo.sk