Práve čítate

Kávovar si zaslúži správne čistenie. Ako sa starám o ten z Tchibo?

3619  
Zdieľať: 

Kávovar si zaslúži správne čistenie. Ako sa starám o ten z Tchibo?

Ako často je potrebné čistiť kávovar? Na čo všetko si dať pozor? Aké používať prostriedky… a je možné ich nahradiť niečím prírodným? Prečítajte si odpovede na tieto aj ďalšie otázky týkajúce sa čistenia kávovarov.

28. 9. 2022 3 min. čítania Katarína Ligačová
Kávovar si zaslúži správne čistenie. Ako sa starám o ten z Tchibo?

Keď som si pred niekoľkými rokmi kúpila prvý kávovar, desila ma predstava, že ho pri odvápňovaní skôr rozbijem, ako vyčistím. Že chybne odmeriam pomery čističa a vody, zle to nastavím alebo dočistím. A to človek pri kávovare, ktorý stál niekoľko stoviek, vážne nechce.

A vlastne aj preto na návšteve u rodičov vždy volám mamu, keď si kávovar pýta čistenie, aby si ho odvápnila sama, pretože ja mám pred tým veľký rešpekt. A úplne zbytočne. Automatické kávovary si samé povedia, kedy chcú vyčistiť. Navyše dnes už existujú rôzne druhy chémie od tabliet po tekuté prostriedky. Slova chemické sa v tomto prípade nedeste. Kávovaru neuškodia – práve naopak, predĺžia jeho životnosť a spolu s ňou tú skvelú vlastnosť, ktorú majú: Zlepšovať nám deň. U mňa občas aj niekoľkokrát.

Nie je to len o odvápňovaní

S Lindou Jelínkovou, Product Manager Coffee Solution pre Tchibo v Česku a na Slovensku, som sa primárne rozprávala o tom, ako sa starať o plnoautomatické kávovary Tchibo a kapsulové kávovary Cafissimo. Viem, že kávový svet je oveľa obsiahlejší a nie sú to len tieto dva kávovary. Tým ostatným sa budeme venovať možno zase nabudúce.

Umiestnenie kávovaru: Všeobecne sa odporúča neumiestňovať prístroj na priame slnko ani ho vystavovať iným extrémnym podmienkam.

Čistenie vonkajších častí kávovaru: Najdôležitejšie je čistiť tie časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s kávou ako takou. Vonkajšie čistenie je prevažne o odstraňovaní prachu.

Filtračná kanvica: Ak viete, že máte doma tvrdú vodu, určite je lepšie ju vždy prefiltrovať. Potom nebudete musieť tak často odvápňovať kávovar.

Zmena kávy: Keď sa rozhodnete zmeniť druh kávy, nie je nutné kvôli tomu kávovar extra čistiť. Stačí spotrebovať pôvodné zrnká a potom dosypať nové.

Kedy sa správne starať o súčiastky kávovaru?

  • Hneď po použití by ste mali umyť všetky časti kávovaru, ktoré prichádzajú do styku s mliekom. Parná tryska a trubička na mlieko by sa teda mali čistiť hneď po príprave kávy, minimálne raz za deň.
  • Denne vysypávajte nádobu na kávovú usadeninu, rovnako aj na použité kapsuly v prípade Cafissima. V rovnakom intervale oplachujte odkvapkávacie misky. Každý deň do kávovaru dolievajte čerstvú vodu.
  • Raz týždenne vymývajte nádržku na vodu, sparovaciu jednotku, filter v nádobke na vodu a násypku na kávu. Platí ale, že ak si kávu pripravujete naozaj často, je lepšie aj častejšie čistenie.

Je potrebné nezabúdať na to, že veľké a dlhodobé znečistenie kávovaru ovplyvňuje chuť a kvalitu pripravovanej kávy. Zároveň sa tým znižuje životnosť kávovaru.

Pozor na umývačku riadu


Pri umývaní súčiastok kávovaru je najlepšie všetko zvládnuť ručne. Niektoré z nich (napríklad nádržka na vodu) totiž nesmú do umývačky.

Odvápnenie nechajte na starosť kávovaru

Nie je potrebné odvápňovať kávovar skôr, ako si o to sám povie. A čiarky si pri každej príprave kávy si tiež robiť nemusíte.

Väčšina kávovarov, ktoré nemajú kontrolku s ukazovateľom, má iný spôsob, ako vám o potrebe odvápnenia dať vedieť. Držte sa vždy návodu. Či už toho, ktorý dostanete ku kávovaru, alebo toho, ktorý je súčasťou balenia čistiacich prostriedkov. Odvápnenie je väčšinou ideálne raz za 4 týždne a zaberie zhruba 15 minút.

Linda ešte dodáva: „Čo sa týka nahrádzania produktov na čistenie kávovaru bežnými a možno o niečo ekologickejšími produktmi, radšej by som sa tomu vyhla a odporučila by som výhradne iba produkty na to určené. Iné by nemuseli prístroj vyčistiť dostatočne.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články