Práve čítate

Domáci kávový sirup na zdobenie

6148  
Zdieľať: 

Domáci kávový sirup na zdobenie

Kávovým sirupom zdobím hlavne dezerty. Je vynikajúci a hotový za malú chvíľu.

9. 8. 2019 1 min. čítania Erika Pilátová
Domáci kávový sirup na zdobenie

Príprava domácich sirupov je pre mňa hlavne v lete, kedy je veľa úrody, samozrejmosťou. Okrem tých ovocných pripravujem aj bylinkové a tento rok k nim pribudol aj kávový. Na jeho prípravu potrebujete len tri ingrediencie. Na dezertoch vyzerá aj chutí fantasticky. Navyše im dodá nový chuťový rozmer, hlavne na tých veľmi sladkých.

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 20 minút

Na 300 ml sirupu budete potrebovať:

Postup:

  1. Do nádoby nasypte kávu, cukor a premiešajte. Prilejte vodu, všetko premiešajte a priveďte k varu.
  2. Zmes nechajte prebublávať na miernom ohni asi 20 minút. Medzitým si pripravte misu so sitkom a do neho dajte plátno.
  3. Uvarenú kávovú zmes preceďte cez plátno, nechajte ju prekvapkať a ešte ju vyžmýkajte. Sirup nalejte do uzatvárateľnej fľaštičky. V chladničke vydrží až niekoľko týždňov, ale počítajte s tým, že neobsahuje konzervanty, a mal by sa spotrebovať asi skôr. :-)

Čo s ním?

Sirup môžete použiť na zdobenie zmrzlinových pohárov, rôznych koláčov aj nepečených dezertov z piškót. V lete sa bude hodiť aj do nápojov. Stačí rozmiešať v 1 litri vody lyžicu sirupu, pridať plátky citróna a ľad.

Ako ho vylepšiť?

Na prípravu sirupu môžete použiť namiesto krupicového cukru trstinový. Tým získa navyše ešte jemnú karamelovú príchuť. Vyskúšajte ho aj s mletou škoricou, stačí pridať pol lyžičky.

Napíšte mi v komentároch na Facebooku, na čo všetko kávový sirup používate, nech sa vzájomne inšpirujeme. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články