Práve čítate

Vyrobte si vlastné kávové náušničky

2648  
Zdieľať: 

Vyrobte si vlastné kávové náušničky

Náušnice som začala vyrábať pre radosť. A určite to nie je také ťažké, ako by sa mohlo zdať, keď si v obchodíku pozeráte výsledok.

7. 7. 2019 5 min. čítania Marie Bezděková
Vyrobte si vlastné kávové náušničky

Vždy ma bavilo niečo vytvárať. Náušnice som začala vyrábať niekedy vlani, najskôr ako darček pre kamarátku. Plánovala som, že väčšinu náušníc rozdám a keď sa mi občas podarí nejaký pár aj predať, budem to považovať za veľký úspech. Nakoniec mám nielen svoje stránky na Facebooku (môžete sa mrknúť pre inšpiráciu), ale moje náušnice sa zapáčili aj v jednom malom pražskom obchodíku, kde ich predávajú. Tento štýl je teraz totiž celkom populárny. :-)

Výroba síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale nie je zložitá. Motív si vytlačíte na fotopapier a pozorne nalepíte na komponenty. Pokiaľ máte aspoň trochu šikovné ruky, pusťte sa do toho.

Máte chuť na kávu? Na náušniciach?

Čo potrebujete na výrobu náušníc

Ja osobne kupujem väčšinu pomôcok cez internet, často ich ale môžete kúpiť aj vo výtvarných obchodoch.

Kovové náušnicové lôžka s priemerom10 mm

Je to samotné „telo“ náušnice, s ktorým budete pracovať. Najlepšie sú tie, ktoré majú mierne zdvihnuté okraje, môžete ale použiť aj tie ploché. Najlacnejším materiálom je bižutérny kov, ale bez problémov kúpite aj lôžka zo striebra alebo chirurgickej ocele.

Plastové alebo kovové zarážky

Bez nich by ste mohli náušnice pri nosení ľahko stratiť, takže ich určite odporúčam prikúpiť.

Sklenené kabošony s priemerom 10 mm

Sú to špeciálne sklíčka, ktoré nalepíte na vami vybraný motív.

Lepidlo na šperky E600 (menšia tuba) alebo E6000 (väčšia tuba)

Podľa mojich skúseností je na výrobu náušníc absolútne najlepšie.

Fotopapier

Nepokúšajte sa výrobu náušníc uľahčiť si tým, že by ste vzor vytlačili na obyčajný papier. Fotopapier je menej porézny a farby z tlačiarne na ňom vyniknú oveľa lepšie, nehovoriac o tom, že sa na ňom nerozpijú. A samozrejme budete potrebovať počítač s tlačiarňou, prípadne si nechajte motív vytlačiť.

Úzky štetec, handra, riedidlo, alkohol, nožnice

Odporúčam vám prikúpiť aj kúsok suchej aranžérskej hmoty Florex, do ktorej náušnice zapichnete, kým bude lepidlo zasychať).

Ako si vybrať správny obchod?


Mne sa osvedčilo nakupovať u veľkoobchodníkov, ktorí majú pri väčšej objednávke priaznivejšie ceny. Zo všetkého najdôležitejšie ale je, aby vedeli presne popísať, čo ponúkajú. Zamerajte sa na fotky produktov, ktoré by mali, pokiaľ je to možné, presne zodpovedať skutočnosti. Kupujete také drobné komponenty, že je nevyhnutné, aby ste si ich mohli na fotke poriadne prezrieť, a presvedčiť sa tak o tom, že viete, čo kupujete. E-shopy, ktoré nepoužívajú meter alebo iné pomôcky na ukážku toho, ako je tovar veľký, zo svojho výberu hneď vyškrtnite. Určite sa oplatí vyskúšať aj predajcov materiálov na webe www.fler.cz. Ja tu napríklad pravidelne nakupujem sklenené kabošony.

Pri tvorbe sú najdôležitejšie šablónky

Začnite tým, že sa poobzeráte po jednoduchom grafickom programe, v ktorom si vytvoríte šablónky – kolieska s priemerom 10 mm, do ktorých umiestnite fotku s kávovými zrnkami a vytlačíte. Ak ste aspoň trochu zdatní v práci s klasickým Wordom, zvládnete to aj v ňom, aj keď profesionálni grafici sa budú asi diviť. Najnovšia verzia totiž už celkom obstojne zvládne niektoré grafické úkony (vrátane napríklad výmeny pozadia na fotke).

Ja osobne pracujem s programom CorelDRAW, s ktorým ma za chvíľu naučil pracovať môj kamarát „ajťák“. Najlepší je samozrejme program typu Adobe InDesign určený priamo na sadzbu, ktorý sa používa v tlačených médiách, ale ten nemá k dispozícii každý. Pri tvorbe šablónok nezabudnite myslieť na to, na aký formát budete tlačiť. Ja používam fotopapier s veľkosťou 10×15 cm a šablónky mám tak zoskupené a vytvorené priamo na tento rozmer.

Tip! Pokiaľ by ste chceli vyrobiť náušnice so svojím vlastným nakresleným motívom, môžete ho oskenovať a tak vytlačiť na fotopapier, prípadne ho pred nanesením lepidla prelakovať. Vždy ale myslite na to, že fotopapier je pri výrobe náušníc naozaj jednou z najdôležitejších pomôcok, ktoré sotva oklamete.

Nájdite vhodný motív

Keď budete mať šablónky pripravené, budete potrebovať fotku s motívom kávových zŕn. Môžete si ich samozrejme odfotiť sami, ale na internete nájdete hneď niekoľko preverených free fotobánk s obrázkami, z ktorých si ich stiahnete zdarma za niekoľko sekúnd. Zdarma je napríklad Unsplash alebo Pixabay.

Fotku potom v grafickom programe umiestnite do šablónky a skopírujte ju (Ctrl +C, Ctrl + V). Tak vytvoríte dva rovnaké motívy pre jeden pár náušníc.

Pozor! Vždy myslite na to, že sklenený kabošon, ktorý na motív neskôr nalepíte, funguje tiež trochu ako šošovka, takže váš motív zväčší. Je teda potrebné, aby kávové zrnká na fotke boli naozaj malé.

Vytlačte si šablónky s kávou

Ja osobne tlačím svoje šablónky na atramentovej tlačiarni, zatiaľ som sa ale nestretla s nikým, kto by si sťažoval na výsledok z tých laserových. Záleží jednoducho na tom, akú „mašinku“ máte doma. Tlačte ale vždy v čo najvyššej kvalite a nezabudnite v počítači zvoliť možnosť tlače na fotopapier. Moja tlačiareň v tomto smere bohužiaľ trochu zlyhala a keď som zadávala tlač na fotopapier, odmietala ma počúvať. Nakoniec som ju prekabátila tým, že som zadala tlač na obyčajný papier a odvtedy tlačí úplne bez problémov.

Kabošony nalepte priamo na fotopapier

Na samotnom lepení sklíčok našťastie nie je nič ťažké. Fotopapier položte na rovný povrch a poriadne si naň posvieťte. Sklenený kabošon očistite (hlavne zospodu) handričkou s trochou alkoholu, aby na ňom neboli vidieť odtlačky prstov. Na štetec naneste kvapku lepidla a potrite s ním šablónku. Potom zoberte kabošon a jemne ho položte plochou stranou na šablónku. Keď sa pod sklíčkom objavia vzduchové bublinky, nepanikárte. Poradíte si s nimi tak, že budete kabošonom pár sekúnd opatrne v malých kruhoch prechádzať po šablónke (a zároveň ho tak umiestňovať na jej stred).

Až vo chvíli, kedy pod priamym svetlom uvidíte, že vzduchové bublinky zmizli a kabošon sedí na šablónke navlas presne, nechajte všetko zaschnúť. Trvá to zhruba pol hodinky, ale mne osobne sa osvedčilo počkať minimálne dve.

Takto potom vyzerá výsledok

Vystrihnite šablónky a vlepte ich do lôžka

Keď lepidlo zaschne, môžete nožničkami šablónky s nalepenými kabošonmi opatrne vystrihnúť. Je nevyhnutné, aby vaše nožničky boli naozaj ostré a prestrihli tak aj zaschnuté lepidlo, ktoré občas zostane na okrajoch šablónky. Sklíčka s motívom kávy potom vlepte do pripravených lôžok. Naneste štetcom trochu lepidla dovnútra lôžka a kabošon naň pritlačte. Posuňte ho presne na stred a celú náušnicu potom zapichnite do Florexu, kde vám bude znovu zasychať (najlepšie do druhého dňa). Na záver už len pridajte plastové alebo kovové zarážky a náušnice sú na svete.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články