Práve čítate

Netradičný vianočný likér s kokosom a vôňou exotiky: Tento rok som skúsila Coquito!

9504  
Zdieľať: 

Netradičný vianočný likér s kokosom a vôňou exotiky: Tento rok som skúsila Coquito!

Coquito je portorický kokosový likér, ktorý má veľa spoločného s naším vaječným likérom: Obidva sa pripravujú na Vianoce, obsahujú alkohol a občas aj žĺtky. Dnes si ale spoločne urobíme bezžĺtkový variant, ktorý je podľa mňa o niečo praktickejší.

28. 11. 2023 2 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Netradičný vianočný likér s kokosom a vôňou exotiky: Tento rok som skúsila Coquito!

Tento sladký slávnostný nápoj podávam vychladený, pokojne aj s kockami ľadu. Coquito si môžete urobiť do zásoby, pretože verzia bez vajec vám v chladničke vydrží 4 6 mesiacov. Majte ale pri pridávaní rumu na pamäti, že jeho chuťová intenzita sa bude postupne pri skladovaní zvyšovať. Zároveň sa vám časom môže na povrchu vytvoriť vrstva kokosového tuku. To je ale úplne normálne, stačí nápoj dobre premiešať a môžete servírovať.

Pátrala som, odkiaľ Coquito pochádza…

Coquito v španielčine znamená “malý kokos”. A podľa mňa sa tomuto nápoju tak hovorí, pretože sa servíruje do malých štamperlíkov (alebo po španielsky “chupitos”). Ja si ho rada pridávam aj do kávy – coquito ju skvelo dosladí a zároveň ochutí.

Tento kokosový likér môžete niekomu venovať ako darček, alebo ho pripravte na vianočný večierok. A tých sa v Porto Ricu robí naozaj veľa – sezóna Vianoc začína hneď po Vďakyvzdaní a končí až na Troch kráľov (6. januára). Každá rodina má svoj vlastný recept, prípadne pozná niekoho, kto coquito robí a následne rozdáva alebo predáva priateľom a známym. Tento nápoj totiž nemôže chýbať na žiadnej ich vianočnej oslave.


Kedysi nebola príprava žiadna hračka. Museli ste nájsť kokos a ten prácne otvoriť a spracovať. Dnes už je to oveľa jednoduchšie. Všetky ingrediencie pohodlne kúpite aj v supermarkete.

Koľko rumu si do nápoja dáte, to je len na vás – ja ho mám radšej jemnejší. Rum ale dokonca môžete vynechať aj úplne (alebo nahradiť rumovým extraktom), ak si chcete pripiť napríklad s deťmi alebo s niekým, kto nepije alkohol. Takto upravený likér vám ale samozrejme nevydrží mesiace, skôr dni. Ak chcete zvýšiť intenzitu vanilky alebo škorice, dajte do fľaše, v ktorej budete coquito uskladňovať, jeden až dva vanilkové alebo škoricové struky.

Recept na domáce Coquito

Okrem klasickej verzie coqiota existuje aj variant s Nutellou, jahodami, orieškovými maslami alebo s čokoládou. Na Vďakyvzdanie sa robí “Coquito de Calabaza” alebo tekvicové Coquito, do ktorého sa pridáva tekvicové pyré a korenie. Nezabudnite, že alkoholický likér je iba pre starších, od osemnásť rokov.

Ingrediencie:

  • 400 ml kokosovej smotany
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 400 g kondenzovaného sladeného mlieka
  • 350 ml kvalitného bieleho rumu
  • 340 g nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 1/2 lyžičky vanilky
  • 3/4 lyžičky škorice
  • Podľa chuti môžete pridať aj muškátový oriešok

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dajte do stolného mixéra a rozmixujte.
  2. Servírujte vychladené. Pred servírovaním vždy premiešajte.
  3. Nápoj môžete pri podávaní ozdobiť mletou škoricou.

Ak chcete skúsiť vaječnú verziu coquita, tak na ňu budete potrebovať 4 žĺtky izbovej teploty. Tie vyšľahajte a potom za stáleho šľahania postupne prilievajte horúce kondenzované mlieko. Ale pozor, ak budete postupovať príliš rýchlo, pravdepodobne vám vzniknú namiesto krémovej zmesi skôr miešané vajíčka.

21. decembra je Den coquita. To si skoro žiada nejaký vianočný večierok s ľahkým nádychom exotiky. Tak dobrú chuť a Salud y Feliz Navidad!

Zababušte sa do vianočnej pohody

Zababušte sa do vianočnej pohody

Oblečte celú rodinu do pyžamiek a domáceho oblečenia z novej vianočnej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články