Práve čítate

Jednoduchý recept na roastbeef, ktorý sa hodí na sviatočnú tabuľu aj silvestrovskú párty

1850  
Zdieľať: 

Jednoduchý recept na roastbeef, ktorý sa hodí na sviatočnú tabuľu aj silvestrovskú párty

Roastbeef milujú takmer všetci mäsožravci, nie každý si ho ale trúfne urobiť doma. Získať dlhým pečením z hovädzej roštenky šťavnaté ružové plátky vyzerá ako vyššia kuchárska. Ja sám som ale dôkazom, že to zase také ťažké nie je. S týmto jednoduchým receptom to zvládne ktokoľvek, kľúčom k úspechu je trpezlivosť, dobré mäso a vpichový teplomer alebo teplotná sonda.

7. 12. 2023 4 min. čítania Helena Suchá
Jednoduchý recept na roastbeef, ktorý sa hodí na sviatočnú tabuľu aj silvestrovskú párty

Na roastbeefe je skvelá jeho variabilita. Môže byť skvelým hlavným chodom sviatočnej večere, ale tiež pochúťka na zobkanie k drinkom na silvestrovskom večierku. Jednoducho a dobre s ním urobíte veľa parády a veľmi sa pri tom nenadriete. A keď k tomu urobíte variáciu príloh, prípadne k studenému roastbeefu omáčok, garantujem vám, že vás hostia neohovoria. (Vyskúšané na mojich hosťoch).

Ako na perfektný ružový roastbeef?

Základom je – ako pri všetkých mäsových receptoch – dobré mäso. Ja som si nechal poradiť od mäsiara a použil tak krásnu stařený vysokú roštenku (ale používa sa aj nízka) a výsledek bol bez chybičky. Samozrejme môžete použiť aj iný kus hovädzieho, fajn je aj rum steak alebo orech. Dôležité ale je, aby bolo bez šliach, krásne mramorované a vyzreté.

Čo na to potrebujeme:

  • 1 kg vysokej (alebo nízkej) roštenky
  • soľ
  • čierne korenie
  • bylinky (použil som tymian, ale skvelý je aj rozmarín)
  • rastlinný olej
  • špagátik na pečenie
  • teplotná sonda

Postup:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Hovädziu roštenku vyberieme z chladničky a necháme ju 30 minút vonku pri izbovej teplote – vďaka tomu sa potom rovnomerne prepečie. Medzitým si vyhrejeme rúru na 130 °C.
  2. Mäso očistíme a zvyšky potom môžeme použiť napríklad na vývar.
  3. Špagátikom na pečenie roštenku previažeme. Najskôr niekoľkokrát po kratšej strane a potom prostriedkom aj po tej dlhšej.
  4. Nakoniec osolíme, okoreníme a ľahko ju pokvapkáme olejom. Potom do nej ešte soľ aj korenie rovnomerne vmasírujeme.
  5. Na rozpálenej panvici mäso zo všetkých štyroch strán opečieme, aby sa zatiahlo.
  6. Potom vložíme do pekáča, posypeme bylinkami a ešte trochu zakvapneme olejom.
  7. Do roštenky vložíme teplotnú sondu (alebo vpichový teplomer) tak, aby bola pekne uprostred a vložíme do rozpálenej rúry.
  8. Po celý čas (zhruba 3 hodiny) potom sledujeme teplotu na sonde a pečieme podľa nasledujúcej schémy:
  • Na 130 °C, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 30 °C.
  • Na 110 °C, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 40 °C.
  • Na 90 °C, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 55 °C.
  • Na 70 °C, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 58 °C.

TIP: S každou zmenou teploty nakrátko vyvetrajte rúru – znížite tým vnútornú teplotu oveľa rýchlejšie.

  • Potom už len stačí prikryť mäso alobalom a ešte ho nechať v rúre vyhriatej na 70 °C chvíľu dôjsť.

Roastbeef nakrájajte na tenké plátky, alebo dajte na sviatočný stôl celý a odkrajujte priamo pred hosťami podľa toho, aký silný plátok si prajú.

Sviatočná pečienka na štedrovečernej tabuli so zemiakovými variáciami

Roastbeef v teplom prevedení je vynikajúcim riešením na sviatočný stôl, ak ste už z novembra prejedení sviatočnými husami. Inšpiroval som sa Angličanmi, pre ktorých je práve pečené hovädzie štedrovečerným hlavným jedlom. Servírujú ho s pečenou zeleninou, kapustičkami, yorkshirským pudingom a mäso krájajú na centimetrové plátky. Keďže Slováci a Česi (vrátane mňa) milujú zemiaky, rozhodol som sa k sviatočnému roastbeefu pripraviť 3 druhy zemiakov, aby si každý k mäsku vybral, čo má najradšej.

Najskôr som si pripravil zemiakovú kašu s jarnou cibuľkou – klasika, ktorú majú všetci radi. Pre milovníkov vyprážaného som zobral menšie zemiaky (Grenaille), nakrájal ich na plátky a dal do horkovzdušnej fritézy. Výsledkom boli zlaté a chrumkavé zemiakové mince, ktoré som posypal maldonskou soľou a hádajte čo? Zmizli zo stola ako para nad hrncom.

Ako posledné som si zlial výpek z mäsa a na panvici do neho zašľahal trochu masla. Do vzniknutej omáčky som dal (predvarené) zemiaky nakrájané na tenšie mesiačiky a vo výpeku s maslom ich osmažil dozlata. Chytili tak ľahko mäsovú chuť a boli lahodné a šťavnaté – bodaj by nie. :-)

Party roastbeef na doske s variáciou omáčok

To, čo večer upečiete, na druhý deň zjete ešte v inej podobe. Teda ak vám kus roastbeefu vôbec zostane. Je skvelý aj na studeno, keď ho nakrájate na plátky a naservírujete pekne na doske s kyslými uhorkami, cibuľkou, baraními rohmi, jalapeňos a všetkým, čo máte radi. Na mojej hostine bola táto doska hviezdou stola.

K párty servírovaniu som pripravil 3 dipy, vďaka ktorým sa po mäse len tak zaprášilo. Ten prvý som zobral pekne zostra – do majonézy som zašľahal údenú papriku, tabasco, soľ a čierne korenie. Druhý som chcel urobiť viac fresh, takže som do majonézy zašľahal limetkovú šťavu, limetkovú kôru, hladkolistú petržlenovú vňať a samozrejme soľ a čierne korenie podľa chuti. No a posledný dip som poňal tradične, takže do majonézy som najemno nakrájal šalotku a kyslú uhorku – získal som tak osviežujúcu verziu domácej tatarky. Dosku som dozdobil čerstvými jalapeňos, červenou cibuľou, kyslými uhorkami a paradajkami.

A na záver vám prezradím ešte jedno malé tajomstvo – deväť rokov som nejedol mäso a varil len vegetariánske jedlá. K mäsu som sa vrátil pred pár mesiacmi a vyskúšať roastbeef bola pre mňa veľká výzva. Verím, že keď som ho zvládol ja, podarí sa aj vám.

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Vychutnajte si sviatočný čas s Tchibo

Darujte sebe a svojej kuchyni nových pomocníkov na varenie aj stolovanie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články